Frászt kapnak a magyarok a darazsaktól!

Már-már látni lehetett, hogy a rovarok is ébredeztek, viszont most még néhány napra visszaköszönt a kemény téli időjárás. Ám hamarosan tényleg végleg vége a hidegnek és felébrednek a rovarok is. S akkor sokak számára biztosan, ismételten egyfajta rettegést fognak okozni. Persze itt lehet mondani, amit már többször elmondtam, hogy a darazsak segítenek a kártékony rovarokat kiirtani. De az embereknek ettől függetlenül is a menekülés jut eszükbe, ha megpillantják őket. Ebben a bejegyzésben érdekességeket gyűjtök össze velük kapcsolatban, hogy mindenféleképpen tisztában legyünk azzal, hogy mit tesznek, mit kell róluk tudni és esetlegesen miért nem kell tőlük félnünk. Ha viszont a környezetünkben úgy érezzük, hogy nagyon elszaporodtak, forduljunk mindenképpen szakemberhez.

Tartsuk távol őket

Sokak számára a darazsak távol tartása valóban olyan dolognak számít, hogy az élete múlhat rajta. Tehát képletesen mondva, bármit megtenne azért, hogy minél messzebb száműzze őket a környezetétől.

Kávé

Persze nem egy hosszútávú megoldás ez az alábbi javaslat, viszont ha rövidtávként gondolkodunk, igazán jó megoldásnak tűnik. Ha kávéval szeretnéd őket távol tartani, annyit kell csupán tenned, hogy 3-4 teáskanálnyi őrölt kávét teszel egy tálkába, majd egy égő gyufát teszel bele. Ez állítólag képes akár órákon át is távol tartani a jellegzetes illata miatt még a környékről is a darazsakat.

Fokhagyma

Szintén jó megoldásnak tűnik, ha magunk szeretnénk ellenük fellépni. Ezt úgy tehetjük meg, hogy apróra vágjuk a fokhagymát és a darazsak által kedvelt útvonal környékére, vagy ami még jobb megoldás, a lakóhelyük környékére tesszük ki még hatásosabb. Ha most az ébredésük előtt helyezzük el. Ezek a rovarok ugyanis a fokhagyma erős illatát ki nem állhatják, mert rendkívül zavaró számukra. Ezért akár képesek lehetünk ezzel a lépéssel is tovább állasra kényszeríteni őket.

Darazsak a poloskák ellen

Na, talán sokan nem is gondolnák ezt, hogy a darazsak és a poloskák ellenségként gondolkodnak egymásra. Pedig ténylegesen ki lehet azt jelenteni, hogy e két rovar, nem tekint barátságosan a másikra. Persze fontos elmondani azt is, hogy akik esetleg ennek megörültek, na, akkor mégis jó hogy vannak darazsak. Legalább a poloskákat kiírják, azok számára el kell mondani, hogy nem kell ennyire örülni. Hiszen ahogy mondani szokták “egy fecske nem csinál nyarat”. Úgy lehetne mondani azt is, egy csapat darázs sem fogja tudni kiírtani a túlszaporodott poloskákat.

Mire használják?

Végülis nem kell, sokat gondolkodni vele kapcsolatban máris ötletek sokasága fordulhat meg a fejünkben. S igen jól gondolja mindenki biztosan. Ugyanis elmondható az, hogy eledelként szolgál neki és utódai számára. Tehát ahogy legyűrte a rovart mint a legtöbb állat is vadászat után feldarabolja és a lakóhelyére szállítja a élelemforrást. Tehát ennek tükrében elmondhatjuk azt, hogy olykor a darazsak poloskahúson növekszenek.

Ismerjük fel őket!

Sokan nem tudnak különbséget tenni a darazsak között, pedig ki lehet jelenteni azt, hogy van olyan faj, amelyik rendkívül barátságos élőlény, viszont olyannal is találkozhatunk, amelyik valóban agresszívnak könyvelhető el. Ezért igenis fontos az, hogy mindenképpen fel tudjuk ismerni, hogy mivel állunk szemben. Az országunkban leginkább öt faj közül kettő, a padlás és a déli papírdarázs kifejezetten békés, még a fészkének közelében is akkor, ha nem kezdünk hirtelen mozdulatokat tenni.

Ennek tükrében, hogy informáltabbak legyünk el lehet mondani, hogy a lódarázs az nem feltétlen békés, de mindenképpen konfliktus kerülő. De ő azért már ha közeledünk a fészkéhez jelzéseket ad számunkra, hogy rossz helyen járunk. S elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy most óvva intsek mindenkit Ha német darázzsal találkozunk, vagy kecskedarázzsal akkor valóban nagyon óvatosnak kell lennünk, hiszen őket lehet a legkönnyebben felbosszantani. Hazánkban alapból is azt lehet elmondani, hogy ők okolhatóak a legtöbb támadás elkövetésének a vádjával.
Darazsak a kórházban

A média mindig figyelmeztet a lakosságot arra, hogy ahogy közeledik a tavasz és a rovarok is felébrednek, előbújnak a rejtekhelyükről, ne kezdjünk velük szemben egyből védekezésbe lendülni. Hiszen ebben az időszakban ők is bátrabban közelítenek felénk, ezért könnyen megeshet, hogy akár a kint száradó ruhánkra is rászállnak és esetleg magunk visszük be a házba őket. Vagy lehet a szellőztetés folyamán berepülnek hozzánk “vendégségbe”.

Összegzés

Ennek függvényében történt egy baleset még tavaly nyáron egy Tolna megyei kistelepülésen is. Amikor is véletlenül felvertek egy darázsfészket egy családi ház udvarán, s a menekülő darazsak a szellőztetés miatt nyitva lévő ablakon bejutottak a házba, s a kisbabát megcsípte a darázs. S ennek következtében, kórházba kellett szállítani, hogy az életét meg lehessen menteni. S amúgy ez nem ritka dolog. A megzavart darazsak bármilyen támadást érzékelő inger hatására támadni kezdenek. Abban az esetben, nem csak a támadást elkövetőt tekintik célpontnak, hanem a közvetlen közelben levőket is.

A fészek irtását alapból sem szabad csak úgy felülvizsgálat nélkül elkezdeni, hiszen megállapítható az, hogy olykor jóval több darázs is megbújhat benne, mint azt elsődlegesen gondolnánk. Illetve a darazsak vészjelzést adnak le, és ezzel képesek társaikat akár riasztani is, tehát rövid idő alatt, a környék összes darazsa is ott teremhet nálunk, ha jó kapcsolatrendszerrel rendelkeznek.
Irtásuk csak szakember segítségével

Persze számtalanszor írtam már kisebb praktikákat, amelyekkel fel tudjuk venni velük a harcot, viszont ezek csak ideig, óráig lehetnek hatásosak. A legjobb megoldást számunkra úgy is csak az tudja adni, ha szakembert hívunk és ő méri fel a terepet és ő veszi irányítása alá az irtást. A méhek és a darazsak is jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket. A legjobb elkerülni a fészket és nem feldühíteni az állatokat.

Ha a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, el kell távolítani a fészküket. S épp ezért kell ezt kijelenteni a lehető legtöbbször, hiszen hiába a média több bejelentése is, de olykor nem vesszük elég komolyan. Illetve ha szakemberre bízzuk, a segítséget ő ténylegesen tud számunkra olyan tanácsokat adni, illetve ő tud olyan szereket, amelyekkel minket nem károsít, de a darazsak ellen valóban hatásos lesz. Ne féljünk hát ezért riasztani az irtással foglalkozó szakembert, hiszen nem égő az, ha segítséget hívunk, és előzzük meg az esetlegesen később adódó problémát.

Remélem értékes információkkal tudtam szolgálni ebben a bejegyzésben is, és ha darázsfészekre bukkan valaki, akkor valóban szakemberhez fog ezentúl fordulni, mielőtt még valami baj történne. A darazsak nem ismerik azt a szót, hogy megállj, ők csak mennek és küzdenek addig, amíg életük engedi, tehát hiába futunk mi, úgy is meg fog találni és a fullánkját is használni fogja ellenünk.

Ezért persze előfordulhat az, hogy a darazsak szempontjából nem lesz barátságos a irtócég által használt szer alkalmazása. Viszont a mi szempontunkból tényleg érdemes ehhez a módszerhez fordulni! Ha szeretne, valaki sikeresen megszabadulni tőlük forduljon még ma ehhez a segítséghez!