Dobd el a holmid és menekülj! Félelem a darazsaktól!

Nem is gondolnánk azt, hogy egyesekből milyen irtózást vált ki a darazsak jelenléte, vagy akár már a puszta látványa is. Persze el lehet mondani mindkét tábornak a véleményét. Lehet velük egyetérteni és támadni is őket. Hiszen a darazsak mondhatjuk témyleg elég haszontalan állatok, ráadásul tavasszal könnyen “megvadulhatnak” és a rájuk érzékenyek életét nagymértékben megnehezíthetik. Rengeteg embernél allergiás reakciókat vált ki, ha megcsípi őket egy darázs.

Szeretnék ebben a bejegyzésben egy olyan összefoglalót adni, amelyből megtudható, hogy mit tehetünk ellenük, ha túlságosan elszaporodtak a környezetünkben. Ez esetleg nagy félelmet vált ki a emberekből. Illetve szeretném kihangsúlyozni azt is, hogy hogyan tudunk ellenük fellépni. Érdemes velem tartani tehát most is!

Figyeljünk a darazsakra!

Rengeteg szakember nyilatkozik szerte a médiában is arról, hogy a kártevőket igenis figyelembe kell vennünk. Hozzáteszik mindig, nagyon fontos, hogy megismerjük őket, vonatkozik ez természetesen a darazsakra is. Hiszen hazánkban közel 20 féle darázs honos és mindegyikre általánosságban más a jellemző, mert darazsak “kategória” mondhatnánk,de mégis eltérnek néhány dologban egymástól. llletve többen már azt is kijelentették, hogy a házilagos módszerekkel sem feltétlen jó hosszútávon védekezni ellenük, inkább csak rövidtávon biztosítanak hatékonyságot az ellenük bevetett szerek és házi praktikák.

Az áttelelő megtermékenyített nőstény egyedek ebben az időszakban bújnak elő a telelő helyükről. Illetve szeretném ismét hangsúlyozni azt, hogy az enyhe tél, sem feltétlen kedvez számukra, aki úgy volt vele, hogy kedvező, akkor az jó ha megtudja, tévedett.

Védekezés ellenük! Lehetséges?

Már több bejegyzést írtam arról, hogy hogyan tudunk ellenük házilag is védekezni, viszont arra tényleg figyelni kell hogy hosszútávon ezek valóban nem biztos, hogy tudnak számunkra biztonságot nyújtani velük szemben Mondhatnám úgy is a házi praktikák inkább csak tüneti kezelések szoktak lenni. Ám épp csak megemlíteném, hogy a legegyszerűbben az a házi módszer jöhet be ellenük, ha csapdákat helyezünk ki a környezetünkben és a mostanában fészket kereső darázs valószínűleg ezekbe megy majd bele. De tényleg ügyelnünk kell arra, hogy ne szerezzünk csípéseket, hiszen súlyos problémákat is tud ez okozni, ha olyan helyen szúr meg bennünket a darázs.

A legveszélyesebb helyek az emberi testen ezért a garat és a száj. Mindenképp figyelnünk kell rá, hogy ezen helyekre ne jusson be, hiszen gyakorlatilag, ha ott ér a csípés, akkor is halálos kimenetelű lehet, ha alapvetően nem allergiás rá az illető. Ám ha épp még allergiás is vele szemben akkor pedig semmiképpen se induljon el ellenszer nélkül sehova még mondhatnám, hogy a sarki kisboltba se. Mindenképp tartson tehát magánál antihisztamint, hogy ha gond adódna, akkor tényleg meg tudják menteni az életét.

Megvadulnak a melegtől, az illatoktól!

Egyes szakemberek arra jöttek rá, hogy a tavaszi időszakban könnyebben “vadulnak” meg, hiszen nem csak a hirtelen meleg idő segíti bennük ezt elő, hanem az is, hogy számos virág és fa is most borul virágba, így tengernyi illat mező várja őket, hogy munkához lássanak. Az ország számos pontjáról lehet olvasni különböző bejegyzéseket a közösségi oldalakon, ahol arról számolnak be, hogy néha szinte ellepik az utcákat, az eget, s félelmetes, hogy nem tudni miért van ilyen sok darázs vagy merre tartanak.

Egyes emberek szerint egyértelműen az időjárás okolható a darazsak ilyen “ámokfutásáért” . A darázsveszély a tavasz és a nyár folyamán csak erősödik. Majd az ősz közeledtével a várható lehűléssel és az esők miatt csökken majd az állatok szúrós kedve is. Ezt azzal lehet magyarázni, hogy ezek a rovarok rendkívül hidegvérű állatok, ezért az időjárás hirtelen változásai, illetve annak szélsőségei egyre inkább aktívabbá teszik őket. Ez annyira megváltoztatta a viselkedésüket is, megfigyelték, előfordul, hogy némelyik faj tőle nem megszokott módon már éjszaka is tevékenykedik. Ezért egyes szakemberek azt állítják, hogy ez még csak fokozódhat a nyár beköszöntével, illetve készüljünk fel arra, hogy a darazsaknak az idei év elégé aktív időszak lesz majd.

Ha egy támad, mindegyik támad!

A gyümölcsöskertekben, ivókutaknál, vizes helyeken is megszaporodtak a darazsak, hiszen folyadékhoz és élelemhez kellett jutniuk. Ezek az állatok normális esetben főleg akkor támadnak, ha fenyegetve érzik a fészküket. Viszont az is igaz, hogy rendkívül könnyen támadásba tudnak lendülni. S fontos róla tudni, illetve nem elég számtalanszor hangsúlyozni azt, hogy ha egy támad, akkor rövid időn belül több is ott fog teremni a környéken. Ez márcsak azért is van így, hiszen egy támadása esetén a darazsak olyan hormont bocsátanak ki magukból, amely egyfajta segélyhívó a többi részére, hogy jöjjenek segítséget nyújtani, így ha több darázs ad egyidejűleg jelet, előfordulhat, hogy hirtelen egy tetemes létszámú darázsscsapat fog velünk szembe állni, amitől valljuk be őszintén elmenekülni még pozitív szemlélettel is lehetetlen.

A magányos lódarázs nem veszélyes

Tudnunk kell azt, hogy az évnek ebben az időszakában rendkívül sok a lódarazsak száma is. Pedig ezeknek a rovaroknak a zöme elpusztul a tél folyamán tehát mondhatni, hogy ők már a friss nemzedék, az ősszel megtermékenyített nőstény ivadékai. El kell mondani azt is, hogy az “anya”,folyamatosan növeli a fészkét. A nyár folyamán már akár hatalmasra is nőhet a fészek és lassan vele együtt a család is. Őszre a fészekben akár több, mint 100, vagy már elnépesedett helyeken akár az ezres létszámot is elérheti a tagok száma. A darázscsípések száma is ilyenkor megnövekszik, hiszen ekkor a legnagyobb a kolónia mérete. Minél melegebb van, a lódarazsak annál aktívabbak, de mondhatjuk, viszont pusztán a hőtől nem agresszívabbak, inkább arról van szó, hogy mivel nagyobb az aktivitásuk, nagyobb az esély a velük való találkozásra. Vannak olyan feltételezések is, hogy ezek a darazsak nyugodtabb természetűek, mint akár a kisebb termetű társaik.

Nyugodtabbak, de erősebbek

Mivel nagyobbak, így el lehet mondani azt is, hogy a mérgük is jóval nagyobb. Már csak a fullánkjukat nézve is, mely 5-6 milliméteres. Így a lódarazsak csípései is lehetnek halálosak. Sőt akár gyorsabb lefolyású is, hisz a nagyobb méreg adag miatt, már hamarabb bekövetkezhet a légzésbénulás. Sok múlik az egyéni érzékenységen is persze . Tíz-húsz csípés egészséges embernél is életveszélyes lehet. Enyhébb allergiás reakciónál segíthet a kálcium, de mindenképp érdemes orvost felkeresni. A lódarazsak fullánkjukat bármennyiszer ki tudják húzni, és újra tudnak szúrni vele. A hímeknek nincs fullánkjuk, de velük amúgy is jóval ritkábban találkozik az ember, amiket látni lehet, azok többnyire nőstények.

Mindenképp szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy legyen mindenki nagyon óvatos, ha nagy darázsmennyiséget lát az otthona, vagy környezete közelében. Ilyenkor a legfontosab, hogy szólni kell szakembernek, vagy elsődlegesen az önkormányzatnak, de mindenképpen meg kell tenni az óvintézkedéseket. Ha ilyen nagyszámú darázsrajt látunk közeledni felénk, érdemes azonnal menekülni és esetleg egy tóba, vagy ha van a közelben más víz, akkor abba beugrani és fejtetőig merülni benne. De akár azzal is egérutat tudunk nyerni ha futás közben az inget, vagy a felsőt eldobjuk, de csapkodni nem érdemes. A darazsak támadó kedvét sok esetben az izzadság növeli, viszont táplálék kereső aktivitásukat elsődlegesen csak az erjedő gyümölcs képes kiváltani.