A darázsveszély ősszel fokozódik!

Lassan a nyár vége felé járunk, s elmondhatjuk az idén is sok darázzsal találkoztunk ha épp a szabadban jártunk s keltünk. Erdőn, mezőn mindenütt de bizony a kiskertekben, vagy a nagyvárosok parkjaiban is sok rovart láthattunk. Valószínű, hogy ez az időjárás kedvezett a darazsaknak. Én magam is több alkalommal találkoztam velük a nyár folyamán, amely eseteket le is írtam az elmúlt időben. Szerencsére a csípésüket sikerült elkerülnöm, talán épp azért, mert már jobban figyeltem arra, mikor a közelembe kerültek. Bármennyire is tartottam attól, hogy megszúrhat, próbáltam nyugodt maradni, s nem hadonászni, mivel csak így tudjuk elkerülni, hogy ne támadjanak meg bennünket.

Nemsoká itt az ősz, érnek a finomabbnál finomabb zamatos gyümölcsök, a körte az alma, s a szőlő. Ezek mind terített asztalt jelentenek az állatok számára, s a rovaroknak is kitűnő alkalmat kínálnak a táplálkozásra. Tény, hogy az őszi hónapokban riasztják legtöbbször a tűzoltókat, illetve a rovarirtókat az emberek, hogy darázsfészket találtak. Sokan talán nem is gondolnák azonban, hogy mennyire veszélyes lehet a darázscsípés, pedig sajnos a méreganyaguk súlyos esetben halálos lehet. Amit tudnunk kell, hogy a méhek fullánkjának a felszíne szőrös, s ezért van az, hogy a csípést követően az a bőrben marad a méregzsákkal együtt. A darázs nagyobb testű és élénkebb színű a méhnél. Fullánkjának felszíne simább és erősebben tapad a törzséhez.

Mit tegyünk ha megtámadnak?

Akkor sem szabad pánikba esni, ha a rovarok nagy számban, „felhőben” támadnak kint a nyílt terepen. A legjobb módszer lehet, azonnal hasra feküdni, s mozdulatlanul várni a támadás végét, mert ha nekikezdünk hessegetni csak felbőszítjük őket. Ez a megelőzési lehetőség akkor is jól jöhet, ha csak egy-két darázs zümmög a közelünkben. Ám ha ennek ellenére is megszúrnának, akkor mindenképp érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Figyeljük a darazsak mozgását is Nem szabad provokálni őket! Semmiképp ne próbálkozzunk például mi magunk kifüstölni őketl, mert az végzetes is lehet számunkra. A családi házakban élőknek érdemes lenne időnként ellenőrizni a padlást, a szélfogó deszkát, a cserép alját, vagy a külső villanyóra dobozát, illetve a kert odvas fáit, hogy nem építettek e oda fészket ezek a rovarok. Épp néhány napja láttam egy riportot a tévében, amikor is egy kertes ház gyerekszobájában fedeztek fel leázásnak látszó foltot a mennyezeten a szülők. Aztán a folt egyre nagyobb lett, s egy nap már egy lyuk is megjelent, amelyből darazsak árasztották el a helyiséget. Még szerencse, hogy ez nem éjjel, vagy hajnalban történt, mert akkor a szobában lévő kisgyermekre is halálos veszélyt jelentet volna a darazsak támadása. Persze így is nagyon ijesztő volt, és azonnal egy rovarirtással foglalkozó céget hívtak, akik a padláson meg is találták az igencsak nagyméretű fészket és intézkedtek az irtásról.

Mikor érdemes a darázsfészket megközelíteni?

Ha még csak kicsi a fészek, s mi magunk próbálnánk meg az irtást valami módon elvégezni, keressük meg honnan is jönnek elő. Ha már megtaláltuk a fészküket, vagy még nem tudjuk pontosan, hogy hol lehet az, akkor a keresésükre válasszuk az esti órát amikor nyugovóra térnek. A megtalált darázsfészket el kell távolítani, majd darazsakat pedig megsemmisíteni. Erre tehát mint említettem, a legalkalmasabbak a késő délutáni órák, az esték, vagy amikor az időjárás már kissé hidegebbre fordul. Ekkor ugyanis behúzódnak a lépek köré s ott is maradnak, hisz nem tudnak elmenni virágport gyűjteni.

Mi történik, ha a közelükbe kerülünk?

Sajnos ha a darazsak támadásba lendülnek ellenünk, akkor nincs menekvés. Ha a fészek közelébe tévedt betolakodót az “őrszemek” észreveszik, azonnal meg is szúrják de azután sem állnak tovább, hiszen erősítést hívnak a fészekből, s ha például egy nyílt terepen vagyunk, szinte lehetetlen elmenekülni, vagy elrejtőzni előlük. Ezek a rovarok nagyon gyorsan tudnak repülni akár 30-40 kilométer/órás sebességgel, tehát ha elszaladunk, akkor is pillanat alatt utolérnek. Hogy mit tudunk mégis tenni? Ha van víz a közelben, akkor ugorjunk abba bele, vagy merevedjünk mozdulatlanná, illetve feküdjünk le a földre. Ezzel elérhetjük, hogy kevesebb darázscsípés érje az arcunkat.

Még hetekig kitartanak a darazsak

Sajnos a hosszú meleg ősz a darazsaknak kedvez, s ki is használják ezt az időjárást, a száraz,időt hogy egyre toldozgassák a fészküket, és szaporodhatnak. A kora őszi hónapok pedig kifejezetten kedveznek ezeknek a rovaroknak, hiszen megállapíthatjuk, hogy ilyenkor a legaktívabbak. Ekkor a legnagyobbak a kolóniák, s bőségesen akad táplálék is számukra. Ám egyes kutatók véleménye szerint a klímaváltozás a rovarok életmódjára is hatással van, s így majd egyre jobban ki fog tolódni a darazsak aktív időszaka is.

A kecskedarázs

Hazánkban az egyik legismertebb és leggyakoribb darázsfaj, mely körülbelül 18-20 milliméter nagyra nő, a közönséges darázs vagy ahogy sokan ismerik más néven a kecskedarázs . Ez a faj elsősorban a gyümölcsök körül fordul elő, de a lakásba is gyakran berepül, így jó ha tartunk tőle és figyelünk rá, ha a közelünkbe kerül. Annál is inkább, mivel a csípése fájdalmas, s a szúrás helye legtöbbször feldagad, ugyanakkor kevésbé veszélyes , ezért aki nem allergiás rá az több százat is el tud belőle viselni. Ellentétben a legveszélyesebb hazai darázsfajunkkal, a lódarázzsal, amelynek a csípéséből elég néhány, akár már öt-tíz is megölhet egy embert.

Vigyázzunk a gyerekekre!

A szünidőben a kisgyerekek sokat tartózkodnak kint a szabadban. Természetesen ez nagyon jó dolog, de még jobban oda kell figyelnünk rájuk, hisz nem érzik még úgy a veszélyhelyzeteket mint a felnőttek. Például ha kint a kertben adunk nekik dinnyét, barackot, vagy más lédús gyümölcsöt, akkor biztos, hogy a méheket és a darazsakat is odacsalogatjuk. De lehet egy pohár szörp, vagy épp egy fagylalt is csábító a darazsak számára. Ezek mind alkalmat teremthetnek a csípéshelyzetre. Óvjuk meg tehát amennyire csak lehet a kicsiket, hogy ne kerüljenek a darazsak közelébe.

Sajnos egyre több ember allergiás is a rovarcsípésre, így a darazsak fullánkjának a mérgére is. Ha tudunk erről az allergiáról, akkor mindenképp legyen nálunk gyógyszer amennyiben kimozdulunk a lakásból, hiszen ez adott esetben az életünket is megmentheti! Aki pedig még nem tud arról, hogy allergiás lenne rá, jó ha minél jobban elkerüli őket. Ha szonban mégis megtörténne a baj, akkor fontos, hogy perceken belül orvoshoz, vagy kórházba kerüljön az ember, mert különben halálos is lehet a kimenetele a csípésnek.

Remélem most is sikerült új és hasznos információkkal szolgálnom a darazsakkal kapcsolatban. A legfontosabb azonban, hogyha beköltöznek az ottthonunkba, vagy a közelünkben építenek fészket, akkor hívjuk a rovarirtó cég szakemberét, aki majd elvégzi a darazsak kiirtását!