Darázstámadás! Veszélyes lehet kint a szabadban?

Az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy kint lehetünk egész nap a szabad levegőn, melegek még a reggelek és az esték is. A szabadság alatt vagy csak úgy egy hétvégén szívesen mennek kirándulni is az emberek. Ám a jó oldala mellett van bizony egy másik eshetőség is, mégpedig az, hogy a rovarok is megjelennek a környezetükben , hangyák, méhek, darazsak.S bizony a velük való találkozás, egy- egy csípés, szúrás nem a kellemes emlékek közé tartozik soha. Főleg ha még valaki allergiás például a darázscsípéssel szemben.Ezért jó, ha mindenképpen kerüljük, hogy még csak véletlenül se bolygassuk meg a fészküket, mert akkor bizony rossz vége is lehet egy ilyen kis “kalandnak”

Iskolai kirándulás vagy tábor

Ha a gyermekünk megy mondjuk egy osztálykirándulásra, készítsük fel előre, mondjuk el neki, hogy hogyan tudná elkerülni a darazsak támadását. Jó ha visz magával olyan gyógyszert, ami az allergiás reakciót enyhíti, ha nem tudunk még erről, hogy a szervezete így reagálna egy csípésre, akkor is érdemes a táskájába berakni! De ha tudunk róla már, akkor meg nem is kell külön hangsúlyoznom, hogy akár életet is menthet ha ez náluk, nálunk van.
Tájékoztassuk erről a kísérő pedagógusokat is mindenképp.

El tudjuk-e kerülni a darázscsípést?

Több esetben is írtam már erről, de jó úgy gondolom, ha időnként átismételjük, hiszen most van az az időszak, amikor nagyon sok méh és darázs keresi a táplálékát az emberek környezetében. Nem csak kint az erdőt, mezőt járva, vagy épp a földeken dolgozva találkozhatunk a darazsakkal. Sajnos egyre gyakrabban mesélnek nekem is arról az ismerőseim, hogy már a kertjükben sem érzik biztonságban magukat ezektől a rovaroktól. Gyakran a házak padlására, melléképületekbe készítik a fészkeiket, így veszélyes már azokat csak megközelíteni is. Ha azt vennénk észre, hogy egyre több darázs röpköd a tető fölött, vagy a ház körül, akkor érdemes egy rovarirtással foglalkozó cég szakemberét felkeresni, kihívni, s ő majd megnyugtat, vagy épp elmondja ha darázsfészket talál a környezetünkben, hogy bizony ezt mielőbb el kell távolítani, míg nem okoz gondot az ott lakók számára.
Tehát ez az egyik, hogy elkerülhessük a támadásukat, értesítsük a szakembert ha gyanakszunk arra, hogy nálunk is letelepedtek, s ne közelítsük meg a fészket mi magunk, s ne próbálkozzunk az irtásukkal egyedül!

A másik, ha a közelünkbe repül egy méretes darázs, a legtöbb ember azonnali reakciója az, hogy csalapálni kezd a kezével. Na ez a amit nem kellene! Tudom nem könnyű ezt megállni, hiszen a darazsaknak már a közelítése is félelmetes, az erős zümmögő hangja és az, hogy nagy sebességgel repülnek felénk, ilyenkor vagy menekülésre fogjuk a dolgot, vagy hessegetni próbáljuk. Ám jó ha tudjuk, hogy ezt a darazsak azonnal fenyegetésnek veszik, s ekkor lendülnek támadásba. Biztosak lehetünk benne, hogy a fullánkjukat is be fogják vetni ellenünk, ami bizony nagyon fájdalmas lehet. S mivel ők a méhekkel ellentétben vissza is tudják húzni ezt a fullánkot, akár újra is meg tudnak szúrni bennünket. Különösen figyeljünk arra, ha például a kisgyermekek kint uzsonnáznak a kertben, vagy épp csak egy illatos gyümölcsöt, barackot, körtét majszolnak, mert ez a méhek és a darazsak számára is már messziről csábító illatokkal kecsegtet, távolabbi távolságról is pár pillanat múlva már ott is teremnek. De lehet, hogy a társait is “értesítik” a várható lakoma helyszínéről. Tehát előzzük meg ezeket a problémákat, és figyeljünk még jobban a kisgyermekeinkre is!

Veszélytelen a darázscsípés?

Többen is kérdezték már ezt tőlem, mert vannak akik nagyon aggódnak, hogy bele is lehet halni. Erre azt tudom mondani, hogy bizony nem veszélytelen! S jól gondolják akik úgy vélik, hogy már akár egy ilyen rovar fullánkja is okozhat halált azoknál akiknek a szervezetében allergiás reakciót vált ki.
A darázscsípés helyén rendszerint kialakulhat piros, fájdalmas duzzanat ami természetesen nagyon kellemetlen, ám legtöbbször szerencsére azonban ez veszélytelen Viszont fontos tudni azt, hogy ha a rovarcsípés után, két napon belül, a távolabbi bőrfelületen jelentkeznének kiütések, vagy esetleg légzési, keringési zavar és hasi panaszok mutatkoznak, érdemes azonnal ebben az esetben szakorvoshoz fordulni, mert ezek akár a darázscsípés által kialakuló allergiás reakcióra is utalhatnak Ám egyes esetekben, s ez a legrosszabb, hogy a csípés után már fél órán belül akár anafilaxiás sokkot is okozhat, ami azonnali orvosi, sürgősségi ellátást igényel .

Lenyeltem a darazsat? Mi történhet?

Sajnos ez is előfordulhat, ha például édes, cukros üdítőt, limonádét, vagy felnőttek esetében éppen sört fogyaszt valaki, s nem helyezi vissza a kupakot az üvegre, abba a darázs könnyen be tud jutni, s észre sem vesszük, egy korty itallal már le is nyeltük! Nagyon nagy veszélyt jelent ez, ha valaki véletlenül lenyeli a darazsat!
Miért? Ez azért lehet tragikus kimenetelű is, mivel a szájban, garatban kialakuló duzzanat könnyen elzárhatja a felső légutakat és ez légzési nehézséget, vagy akár fulladást okozhat. Ezért fontos, s jó ha ezt megjegyezzük, hogy Ilyen esetben nincs idő mérlegelni, hanem azonnal ki kell hívni a mentőt!

Lehet e előre tudni, hogy ki allergiás a csípésre?

Gyakran felmerül ez a kérdés is, hogy van-e valami vizsgálat, vagy teszt, ami kimutatná számunkra még mielőtt egy méh vagy darázs megcsípne, hogy allergiásak vagyunk-e a mérgükkel szemben. Lehet egész életünkbe nem fog megcsípni egy ilyen rovar, de ha mégis, tudhatnánk, hogy mire is számítsunk, s talán akkor nem esnénk annyira pánikba, ha biztosan tudjuk, nem vagyunk rá allergiásak.
De erre a válasz jelenleg még az, hogy sajnos olyan teszt egyelőre nem létezik, ami már a csípést megelőzően kimutatná számunkra a rovar méreganyagával szembeni allergiát, vagy esetleg azt, hogy a csípés esetén kinél milyen tünetek fognak jelentkezni. Ám azért annyi mégis elmondható, hogy gyerekek 0,4-0,8 százalékát, míg a felnőttek 3 százalékát érinti a darázsméreg allergia.

A másik amiről beszélnék még, igaz nem allergiás reakció, de szintén orvoshoz kell azonnal fordulnunk és ellátást igényel, ha nyirok vagy érgyulladás alakul ki. Hogyan, illetve milyen jelekből vehetjük ezt észre? Erre kell gondolnunk, ha a csípés helyétől a törzs felé kiinduló piros csíkot látunk!. Ez egy fertőzésből ered, lehet nem is gondolunk már arra, hogy a darázs csípés okozhatja, hiszen jóval később jelentkezik, általában akkor, ha a fullánkkal nemcsak a méreg, hanem esetleg valamilyen kórokozó, egy baktérium is bekerül a bőr alá. Tehát ha ezt vennénk észre magunkon, vagy a családtagunkon akit nemrég darázstámadást ért, akkor is a háziorvost mindenképp keressük fel, s egy antibiotikumos kezeléssel ez a probléma meg tud oldódni.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni, mire figyeljünk ha darázs kerül a közelünkbe, vagy épp megszúr a fullánkjával! Ám ami valóban a legfontosabb, hogy ha befészkelik magukat a közvetlen környezetünkbe, intézkedjünk az irtásukról mielőbb, amiben egy szakember lehet legjobban a segítségünkre. Hívjuk hát bátran!