Darázsfészek kedvelt megjelenési helyei, darázsfészek eltávolítás

A darazsak igencsak meg tudják keseríteni az életünket, ha beköltöznek a kertünkbe, eseteg a házunkba is . Nézzük meg hol vannak a kedvelt fészekhelyeik? Hol számíthatunk a megjelenésükre leginkább? Miért is lehetnek veszélyesek a darázsfészkek a közelünkben, s el lehet-e távolítani úgy, hogy közben ne kapjunk csípéseket?

Vannak olyan darazsak, akik földbe fúrt lyukakba alakítják ki búvóhelyeiket. Legtöbbször olyan talajt választanak, ami puha, porhanyós szerkezetű, s így alkalmas lehet darázsfészek kialakítására. Ezért előfordulhat pl. játszótéri homokban , s így különösen veszélyes lehet a kisgyerekek szempontjából . Ha jól behatárolható, az a terület ahol a kisméretű földlyukba darázsfészket fedezünk fel, akkor könnyebb dolgunk lesz ha a kiírtásuk kerül szóba.

De nem csak a földbe fészkelik be magukat. Gyakran taláhatunk rájuk pl. padlásokon, szélvédő deszkák mögött, régi ablak, vagy ajtókeretek tokjában, s igen sokszor az egyre inkább elterjedt s kedvelt könnyűszerkezetes házfalak hézagos szerkezeteibe.
De persze nagyon elszaporodhatnak kint a természetben is, pl. a fák odvában és sziklahasadékokban ahol megfelelő fészkelőhelyet találnak maguknak. S nem csak a falvakban de városokban is rendszerint a lakóházakban találhatjuk meg a darázsfészket. A darazsak azonban nem csak zavarják a nyugalmunkat, veszélyben is érezhetjük magunkat a közelükben. Emellett károsítják a ház szerkezetét, s a lakásba pedig gyakran “berágják “magukat.

Egyes darázs faj előszeretettel építi fészkét elhagyatott, régen nem használt padlásokon, s itt általában egész nagy, akár focilabda méretű darázsfészkeket is találhatunk. Előfordul, hogy a gipszkarton mennyezet, és a hőszigetelő paplan közé fészkelnek. Ilyenkor azonban arra is számíthatunk, hogy a gipszkartont , nagyon rövid idő alatt, akár néhány hét is elég hozzá, keresztül rágják  és ekkor , akár tömegesen özönlenek be a lakásba. Ezért nagyon fontos, hogyha kaparászást, vagy zúgást, netán zümmögést hallunk a padlásról akkor ajánlott minél hamarabb cselekedni, mert könnyen lehetséges, hogy darazsak szeretnének bejutni az otthonunkba.

Maguktól elpusztulnak a darazsak, vagy mindenáron külső hatás kell ehhez?

A darazsak a fagyok közeledtével elpusztulnak, ez alól kivételnek számítanak azok a nőstények akik a várandósági idejüket töltik és jól el tudtak rejtőzködni a fagyok elől. Az ilyen menedék, ahol a várandósági időt töltik, lehet, hogy kimondottan a fészek közvetlen közelében van, de akár az is előfordulhat, hogy teljesen messze található a fészektől. Mondhatni ez az aktuális külső hatásoktól is függ, s attól is, hogy melyik hogyan reagál és mit tart jobb ötletnek. Ám találkozhatunk olyan egyedekkel is, akik még a fagyokat is jól bírják , és csak a tartós – 10 celsius fok alatti időben nem képesek már az életben maradásra. Viszont még ezt sem lehet ráfogni minden darázsra, hiszen általában csak az úgynevezett dolgozók pusztulnak el. A nőstény darázs tavasszal ébred, ilyenkor lehet esetlegesen találkozni azzal, hogy kirepül a rajával, hiszen új fészkelőhelyet keres és saját kolóniát alapít.

Milyen módszerekkel lehetne irtani őket?

Gyakran hallani azt, hogy na most kezembe veszem az ügyet és akkor önmagam vetek véget  a szaporodásuknak és a garázdálkodásuknak. Ilyenkor kerül elő pl. egy rovarirtó spray majd egy bot. A helyzet ebben az esetben egyszerű: befújjuk a fészket,  majd leverjük a bottal és agyontapossuk a kisétáló egyedeket, bár ez eléggé veszélyes megoldás. Tudniillik, hogy ha veszélyt érez a darázs, egy fajta „segélyhívót” fog használni, amivel odacsalogatja magához a többi társát is.

Viszont nem kell elkeseredni, hiszen több fajta megoldás is található amivel ténylegesen s így akár humánosan meg tudjuk akadályozni terjedésüket. Régi módszernek számít az úgynevezett darázscsapda, amelyet a szabadban, mondhatni bárhol kihelyezhetünk. Bár ezt a módszert könnyen lehet akár úgy is helyettesíteni, hogy egy nagyon szűk szájú üveget kifüggesztünk a kertben, amelyben sört, vagy cukros vizet, édes szörpöt rakunk és mivel szeretik az édes ízeket érthetően a darázs belerepül, de kiszállni már nem tud. Ehhez a módszerhez nagyon kitartónak kell lennünk és esetlegesen akár több üveget is ki kell helyeznünk a kertbe, hiszen csak így érhetünk el jelentős ritkítást.

Hogyan lehet esetlegesen megakadályozni, hogy letelepedjenek?

A megelőzés mint minden kártékony élőlénynél a darazsak esetében  is nagyon fontos szerepet tölt be. Mindig gondoskodni kell arról, hogy élelmiszerek és ételmaradékok jól elkülönült , zárt helyen legyenek tárolva. A nyár a gyümölcsök érésének szezonja, ilyenkor felettébb nagy óvatosság szükséges, hiszen nagyon vonzó számukra is egy édes, érett gyümölcs, így olykor mire már rászánnánk magunkat a gyümölcs evésre, már csak azzal találkozunk, hogy ők megelőztek minket. Fontos dolog az is, hogy az ételek és italok tálalásánál használt edényeket használat után lehetőleg azonnal öblítsük el, mivel sokan nem is gondolnák, de a szagokat elég nagy távolságról is megérzik. A szemétgyűjtőt is tisztítsuk, és figyeljünk arra, hogy mit dobunk ki a szemétbe. Bár nem csak miattuk szükséges a szeméttárolásra is nagy figyelmet összpontosítani, hiszen több állat is a rendezetlen szeméttárolásra utazik, hiszen abban találja meg a számára ínycsiklandó étket. Mindenképp ajánlott kerülni az erős parfümöket. A világos színek olykor megzavarják látásukat, tehát ha tehetjük inkább próbálkozzunk sötétebb színeket választani az öltözékünkben.  Persze előfordul, hogy kipróbálunk minden megoldást és mégis ránk szállt, ilyenkor lehetőleg nagyon enyhe mozgással óvatosan zavarjuk el, semmiképpen sem szabad pánikba esni és csapdosni, hessegetni, hiszen akkor beindul azaz elv amit fentebb már részleteztünk. Ha a szabadban kirándulni, vagy túrázni indulunk, sohasem papucsban induljunk útnak még  a nyári legmelegebb napokon sem, hanem mindenképpen zárt cipőben, ami a lábunk alá kerülő egyedektől  felettébb hasznos lehet, hisz így a lábunkat legalább nem tudják megszúrni.

Olykor hallani olyan balesetről, hogy  a lehúzott ablakon a beszálló darázs megcsípte a vezetőt, vagy bármely más személyt aki a járműben tartózkodott és esetlegesen allergiás rohamok léptek fel, bár nem feltétlen csak az allergiás roham számít veszélyesnek, hiszen a csípés is kellemetlen és nem minden ember úgy reagál a hirtelen fellépő fájdalomra.

Aki arra adja a fejét, hogy saját maga szeretné, ha meg tudná akadályozni a ‘darazsak letelepedését, vagy a már letelepedett egyedeket akarja eltávolítani, alapos tervezést és kivitelezést ajánlunk számára. Bár nem minden esetben jó, ha önmagunk akarjuk kézbe venni az ügyet, a darazsak rendkívül intelligens állatok, így ajánlott szakembert segítségül hívni a befogásukhoz. A szakembereknek különféle megoldásai vannak ellenük, amelyek humánosak, vagy akár kevésbé humánosak, de mindenáron a legjobb megoldást ők tudják számunkra nyújtani! S végül, óvatosan járjunk, keljünk a szabadban, kerüljük a darázsfészek környékét, így ne adjunk esélyt sem arra, hogy meg tudjanak támadni.