Vigyázat! Jönnek a darazsak!

Ismerjük mennyi veszéllyel járhat az, ha a darazsak a közelünkbe fészkelnek be. Valahogy mintha most sokkal több lenne a méh és a darázs is mint az előző évben. Aki kertes házban lakik, biztosan tapasztalta ezt, de egyébként mindenkitől ezt hallom. Igaz egyszerre kezdett el virágozni szinte minden, robbanásszerűen következett be a tavasz. Ez a sok különböző illat viszont egyenesen mint tudjuk vonzza ezeket a rovarokat is. Elég csak kimennünk a szabadba, s máris hallhatjuk a folyamatos zümmögő hangokat. S mikor egy -egy nagyméretű vad darázs zúg el felettünk bizony már-már ijesztő is lehet sokak számára. Na ilyenkor fordul elő, hogy csapkodni kezdünk magunk körül, amit viszont nem ajánlok senkinek. Ha nem bántjuk őket akkor nem fognak ránk támadni, de ha hessegetni próbáljuk a darazsakat, akkor azt fenyegetésnek veszik és bizony nem fogják hagyni, hanem a fullánkjukat ellenünk is bevetik majd. De azt már szintén tudjuk, hogy a méhek ha megszúrják az embert, abba bele is pusztulnak, viszont a darazsak vissza tudják húzni a fullánkjukat, így bármikor újra tudnak támadni.

Ez sok ember számára igencsak veszélyes lehet, hiszen már egy méhcsípés, vagy darázstámadás is akár halált tud okozni. Gondolok itt arra, ha allergiás valaki velük szemben. Aki tud erről, az mindenképp tartson magánál kalciumot hisz életmentő lehet!

Legyünk nagyon óvatosak ha például kirándulni megyünk s füves virágos területen járunk, hisz ott nem csak a levegőből “támadhatnak” hanem ha menet közben felzavarjuk őket akkor is kaphatunk a fullánkjukból.Vagy épp olyan darazsakkal is találkozhatunk itt,akik a földben laknak, oda a föld alá építik a fészküket, ezért nem szabad ismeretlen terepen mezítláb járkálni. Óvjuk ettől a kisgyermekeket is, hiszen nagyon fájdalmas lehet ha egy darázs a talpunkba, vagy a lábunkba döfi be a fullánkját.

A nagyobb darázsinváziót saját magam is tapasztaltam a kertünkben. Az orgona virágzásakor szinte meg sem lehetett közelíteni a bokrot, mert kora reggeltől egészen sötétedésig tele volt zümmögő rovarokkal. Mivel sokat írtam már róluk figyelni kezdtem, hogy merre is tűnnek el. Igazán nem szeretném, hogy fészket építsenek a közvetlen környezetemben. Darázsfészket szerencsére nem fedeztem fel, de egy méhek által épített, még kisebb kolóniát igen, a padláson. Érdemes ilyenkor tavasszal, nyár elején alaposan körülnézni, hogy időben felfedezzük a fészek építési szándékukat.

Mit is tudunk csinálni, ha már megtaláltuk a darázsfészket? Ez a kérdés vetődhet fel ilyenkor mindenkiben. Ám nem javasolnám senkinek, hogy saját maga próbálkozzon felszámolni a fészküket. Legjobb ezt szakemberre bízni, ezzel elkerülhetjük, hogy megcsípjenek bennünket. Mivel mostanában, mondhatjuk szinte évek óta, már nincsenek igazán kemény telek, a darazsak nem fagynak meg, így több ezres létszámmal kezdik az új évet. Míg korábban csak a királynők élték túl a telet, s ők kezdtek az új kolónia építéséhez, nagyon úgy néz ki, hogy már most a darazsak legnagyobb része is kihúzza a telet és újra “felélednek” a jó idő beköszöntével.

Legyünk nagyon figyelmesek,hiszen beköltözhetnek a lakásunknak a mennyezeti részébe is. Ennek hasonló jelei lehetnek, mint egy csőtörésnek,hiszen csak azt vesszük észre, hogy a hő és a párakibocsátás miatt “ázni” kezd a plafon. Lehet először csak annyit látunk, hogy néhány darázs repked egy kicsi lyuk körül. De ha már ezt érzékeljük, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy mögötte akár óriási méretű fészek is rejtőzhet, melyben igencsak nagyszámú, akár több ezer darázs is élhet. Ha megpróbáljuk ezt megközelíteni, vagy épp az irtáson jár az eszünk, akkor tehát, mint ahogy említettem is már többször s javasoltam, ne kíséreljük meg mi magunk, ugyanis a feldühödött raj könnyen megtámadhat bennünket és életveszélyesek lehetnek főleg a csípésükkel szembeni allergiások számára. Ezért érdemes szakembert hívni minden ilyen darázsfészek, vagy méhek által épített fészek felfedezésekor. Ők szakszerűen és gyorsan el fogják végezni az irtást, hogy többet ne kelljen rettegnünk a saját otthonunkban a rovarok matt.

Mit kell tudnunk a darazsakról?

Ha több darázs él együtt, akkor azt kolóniának hívjuk. A kolóniában egy királynő és sok (néha több ezer) dolgozó lakik. A darazsak napközben élnek mozgalmas életet és az este közeledtével mennek csak vissza a fészekbe, ahol az éjszakát töltik. Miből is áll egy ilyen darázsfészek, kérdeznék most sokan. A fészkek sejtek sorozatából állnak, és mindegyik sejtbe egy-egy petét rak le a királynő. Aztán ezekből a petékből lárvák lesznek, s körülbelül másfél hónap kell ahhoz, hogy munkára és harcra kész dolgozókká váljanak. Általában 15-20 mm hosszúságúra nőnek, de fajtól függően méretük lehet nagyobb is, elérheti akár a 50 mm-t is. Ha a darázs testfelépítését nézzük, akkor elmondható, hogy leginkább a hangyára hasonlít, de életmódját nézve a méhekkel mutat azonosságot.

A darazsak fullánkja hosszú evolúciós út során vált a peték lerakását szolgáló tojócsőből olyan, az emberek számára félelmetes, védekező és támadó eszközzé, mely méregmirigyeket tartalmaz. Mint már tudjuk, ezek a rovarok nem „csípnek”, hanem szúrnak, s így a fullánkjukon keresztül juttatják a méreganyagot az áldozatukba, s ezáltal az emberbe is.

Mi történik, mikor megszúr egy darázs?

Ilyenkor a szúrás során bejutott méreganyag gyorsan bekerül a kötőszövetbe, és ez fájdalmas gyulladást idéz elő, ami lehet, hogy majd napokig is eltarthat, de a duzzanat, ha nem lép fel allergiás reakció, akkor általában nem haladja meg a nagyjából 200 forintos érme nagyságát. Ha azonban a darázs szúrása után szapora pulzus, ziháló légzés, szédülés, rosszullét jelentkezik akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ezek a tünetek bizonyára allergiás reakciót jeleznek.. A darazsak mérge összességében lúgos kémhatású, így a szúrás helyén kialakuló gyulladást savas kémhatású anyagokkal mint például a citromlé, mérsékelni lehet. Annyit érdekességként még elmondok, hogy ezzel ellentétben a a méhek mérge savas, így lúgos kezelés segíthet, például ilyen a szódabikarbóna.

Hogyan viselkedjünk, ha megtámadnak?

Először is azt tudom tanácsolni, hogy higgadtság, és teljes mozdulatlanság! Tudom ezt nem könnyű betartani, ha több tucat, darázs kering körülöttünk! Hisz mindenki fél ezeknek a rovaroknak a szúrásától, s valljuk be, nem is alaptalanul. De legalább a hirtelen mozdulatokat próbáljuk meg ilyenkor elkerülni. Kijelenthetjük azt, hogy a darázs nem támadni jön, és ha nem érzi magát veszélyben, nem is fog velünk foglalkozni, hiszen ő sem keresi a bajt. Ezért a vele szembeni “összetűzések” legtöbbször így elkerülhetőek. Abban az esetben viszont, ha a fészküket érzik veszélyeztetve, csapatosan is támadhatnak. Ezért jó, ha mondjuk nyílt terepen találkozunk velük, s nincs a közvetlen közelünkben biztos menedék, akkor is célszerűbb ha mozdulatlanul maradunk akármilyen nehéz is megállni. Kezünkkel takarjuk le az arcot,a nyakat. Futásnak eredni nem sok értelme van, hiszen sokkal gyorsabban repülnek, mint ahogy mi futnánk. Lehet, hogy így mozdulatlanul maradva néhány szúrást majd el kell viselnünk, de az irántunk való érdeklődésük így hamarabb megszűnhet.

Remélem ezzel a mai cikkel is sikerült sok érdekességet és jó tanácsot elmondani a darazsakkal kapcsolatban.