Veszélyes és ártalmatlan darazsak!

A méhektől is sokan tartunk, megmondom őszintén én is, félek a csípésüktől, de akkor mit mondjunk a darazsakra? Hiszen félelmetes mikor egy egy példányuk “elzúg” a fülünk mellett. Kell-e a félnünk, hogy megtámadnak? Az előző cikkben is írtam már erről, de a jó idő közeledtével, úgy érzem sokat fogunk még erről beszélni. Melyik darázsfajták élnek leginkább hazánkban? Féljünk- e a hatalmas méretű tőrösdarázstól? Sokan teszik fel ezeket a kérdéseket manapság, de akkor most tegyünk egy kis rendet ebben a kérdésben úgy gondoltam. Valóban vannak olyan darazsak is amelyektől nem kell tartanunk? Ebből a cikkből remélem kiderülnek majd ezekre a kérdésekre is a válaszok.

A darazsakról általában

Mit is kell tudnunk a darazsakról? Jellemzően 15-20 mm hosszúságúak, de az is igaz, hogy a különböző fajok különböző méretűek is lehetnek vannak amelyek akár az 50 mm-t is elérhetik. Ha a testfelépítésüket nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy az inkább a hangyáéra hasonlít, de az életmódját figyelembe véve a méhekkel is hasonlóságot mutat. Hiszen hártyásszárnyú rovar a darázs is s a szárnyait ha pihen maga mellé két oldalra zárja. Színük a darazsaknak jellegzetesen sárga-fekete rajzolatú, de van persze kivétel is, például a lódarázs, mely inkább rozsdabarna színű.

Érdekes, hogy a testüket szabad szemmel szinte láthatatlan finom, apró szőr borítja.ami ugye a méheknél nincs. Táplálékszerzéskor és annak felkutatásakor hatékonyan használják az összetett szemüket és az erős rágókat. Ehhez hozzátartozik még, hogy ezek a fajok ragadozó rovarnak mondhatóak.

Miért veszélyes a darázscsípés?

Igaz, hogy a darazsak nem támadják meg általában az embereket, de ha veszélyben érzik magukat, akkor igencsak bátran támadásba lendülnek. Simán át tudják a fullánkjukkal a mi bőrünket is döfni, s akár több szúrást is ejthetnek, nem úgy mint a méhek, mert nem szakad belénk a fullánkjuk.

Azok a darazsak amelyek inkább rovarokat fogyasztanak, azoknak a mérge erősebb, sőt mérgezőbb is.
Általában a darázs csípése 1 órán keresztül is fájhat és utána még akár több napon keresztül viszkethet. De ez természetes, mivel a szervezetünk így reagál az idegen anyagra. Nem is hinnénk, hogy mintegy 100-200 darázsfaj él hazánkban is.Ezek közül a legelterjedtebb a kecske-darázs, a német darázs, és a lódarázs.

A lódarázs

Nézzük akkor meg ezt a rovart.először is, ami azonnal szembetűnő, az a mérete, mely sokkal nagyobb mint egy méh. Se mint ahogy említettem a zajos röpte miatt is felfigyelhetünk rá, ahogy megközelít bennünket. Nem csoda hát, hogy tartunk tőle, hiszen fájdalmas és komoly duzzanatot okozhat a csípése s emiatt ugye valóban félelmet kelthet bennünk a látványa, de az is igaz rá, hogy valójában meglehetősen békés rovar. Ám a méhészetekben akár igen komoly károkat is tud okozni, mivel tudjuk ízeltlábúakkal táplálkozik, tehát ebből a szempontból a méheink is veszélyben vannak a darázs közelében. Kolóniában élnek, társas rovarok, késő őszig mondatjuk aktívak, ám télen a dolgozók és a herék elpusztulnak, s csak a királynő képes arra, hogy át tudja vészelni a hideget egészen tavaszig, míg új kolóniát hoz létre.

A lódarázskirálynő még akár 35 milliméteres hosszúságú is lehet. Jó ha tudjuk, hogy nem csak nagyon fájdalmas a szúrása de ha valaki allergiás rá, akkor akár halálos is lehet. Ennek a fajnak az egyik tulajdonsága, hogy szúrásakor a fullánkját nemcsak más rovarok testéből, de az emlősök és így természetesen az ember bőréből is vissza tudja húzni. Ehhez tartozik még, hogy a darázs minden irányban igencsak hatásosan tudja a fullánkját bevetni, s sokszor már kevés ellene irányuló hadonászás esetén is, vagy épp minden indok nélkül támadásba lendül.

Ha darázscsípést szenvednénk, mindenekelőtt vegyünk be azonnal ha lehetséges kalciumot, hogy megelőzzük a nagyobb bajt. Hiszen ha például a nyakunkon, arcunkon vagy épp a száj üregünkben történik a fullánk behatolása akkor nagy az esély rá, hogy olyan duzzanat alakulhat ki amely akár gyors fulladást is okozhat.

Óriás darázs

Na ez az a fajta darázs aki tényleg a frászt tudja hozni mindenkire, hisz a mérete akkora, hogy igazi riadalmat kelthet, már ha csak közelít is felénk. De attól óvok mindenkit, s kérek, hogy senki se bántsa őket, hiszen egy ritka, és védett, szelíd óriásrovarról van szó.Manapság már a városokban is gyakran megjelennek Itthon a tőrösdarazsak 6 faja él, ám közülük, csak az óriás és a sötét szárnyú tőrösdarázs tud ekkora méretűvé fejlődni. Nem is tudják bizonyára sokan, hogy Európa egyik legnagyobb darazsa, akár öt centiméter hosszúra is megnőhet, teste vaskos, a szárnyak közötti fesztávolsága eléri a 7-8 centit is.

Ugye szinte hihetetlen nagy a méreteit tekintve! Táplálkozásukra jellemző, hogy a felnőtt egyedek nektárral táplálkoznak,s azért is van, hogy leggyakrabban a virágokon láthatjuk őket. Homloka piros, potrohán négy sárga folt van, teste fekete. Lábai tüskések, talán ez alapján nem tévesztjük majd össze a ház körül élő és sokkal gyakoribb és valóban agresszív lódarázzsal.

Igaz, hogy a tőrösdarazsaknak is van fullánkja,de azt soha nem használja az emberek ellen. Félelmet kelthet a hatalmas mérete miatt de tényleg teljesen ártalmatlan ránk és a háziállatainkra nézve is. De inkább mondhatjuk róluk, hogy hasznosak az ember számára, mert táplálkozásukkal segítenek abban, hogy például a cserebogarak ne szaporodhassanak el. Ezért főleg olyan helyeken találkozhatunk még a virágok mellett velük, ahol komposztban, vagy korhadó fatörzsekben találnak maguknak táplálékot.

Ne irtsuk ezt a darazsat!

Mindig a darázsirtás fontosságára hívom fel a figyelmet a cikkeimben! S erről érdemes is beszélnünk, hiszen tudjuk mennyi kárt okozhatnak ha például beöltöznek a környezetünkbe, az otthonainkba. Rendkívüli óvatosságot igényel, ha magunk próbálkozunk meg az irtásukkal. Szakember kihívása lehet mindig a jó megoldás, akik sikeresen meg tudnak szabadítani bennünket a darázsfészkektől és a darazsaktól, hiszen a csípésükkel tudjuk, komoly problémát is tudnak okozni. Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk elszaporodni őket, ezt nem győzöm mindig eléggé hangsúlyozni!

De visszatérve az óriás tőrös darazsakra azért nem ajánlatos az irtásuk, mert mivel említettem is már védett rovar, s jó ha tudjuk, hogy a természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Ezért ha valaki elpusztítja, egy vagy akár több példányt is belőle, nem csak fizetheti keményen a bírságot, hanem akár börtönbüntetésre is számíthat.! Érdemes tehát ha például kirándulunk, természetvédelmi területen járunk, figyelni rájuk, s mivel ártalmatlanok nem kell megijedni ha a közelünkbe repülne, nem fog megtámadni bennünket.

Remélem a mai írásomban is tudtam érdekes és hasznos információkkal szolgálni a darazsakkal kapcsolatban. Ne feledjük tehát, hogyha darázsfészket fedezünk fel a lakásunkban, a kertben, padláson, feltétlen hívjunk irtással foglalkozó szakembert, s ne kockáztassuk akár az életünket is azzal, hogy megpróbáljuk az irtásukat magunk elvégezni!