Tavasszal fokozottan figyeljünk a darazsakra!

Sokszor hallhattunk, olvashattunk már olyan esetekről, amikor egy egész lakóházat is elözönlöttek a méhek vagy darazsak. Bezúdultak a lakás helyiségeibe, ezzel veszélyeztetve az ott lakók életét, hiszen a darázsszúrás életveszélyes is lehet! Szinte semmi előjele nem volt ennek panaszolták az ott lakók, pedig bizonyára lehetett csak figyelmen kívül hagyták, amikor egy két darázs helyett egyre több röpködött a ház körül. Általában vidéken, és kertes házaknál jellemzőbb az, hogy a darazsak elfoglalják a padlást, vagy melléképületekbe fészkelik be magukat! De a nagyvárosokban, sőt Budapesten is, sok esetben kellett a rovarirtó cég szakembereit kihívni azért, hogy elpusztítsák a rovarokat, és a darázsfészket eltávolítsák!  Azt tudom mondani, az a legjobb megoldás, ha senki nem próbálkozik egyedül az irtással!

Ami miatt fontos, és érdemes odafigyelni már kora tavasszal, az az, ne tudják magukat befészkelni a közelünkbe! Ugyanis amikor a darázskirálynő felébredve az első meleg napokon a téli hibernált állapotából, hozzákezd egy új fészek készítéséhez, illetve ennek megfelelő helyet keresgél.  Ilyenkor azt láthatjuk még, hogy egymagában röpköd ide-oda és minden rést, repedést megnéz, melyik lenne alkalmas a jövőbeli új kolónia számára! Ám a darázsirtás mondhatjuk, minden évszakban igen fontos feladat!  Előzzük meg a bajt, ne hagyjuk őket elszaporodni! Rengeteg bosszúságot tudnak okozni, ahová beköltöznek!

Tehát nem alaptalan a félelem a darazsaktól, a szúrásuk fájdalmas és rövid időn belül vörös duzzanat alakul ki a bőrön a csípés helyén, ez is nagyon kellemetlen érzés, ám ezen kívül sokkal súlyosabb helyzetet is előidézhet! Mint ismeretes, sok ember él úgy, hogy tudja, allergiás a méhek és a darazsak, vagy egyéb rovarok csípésére. Ám aki nem is tud róla, ő még inkább veszélyben van, hiszen lehet egy csípés is halált okozhat!  A darázs különösen veszélyes! Ezért is a darázsirtást nem lehet elhanyagolni, bárhol is jelenjenek meg ezek rovarok!

A darazsak táplálkozása

A különböző darázsfajok között is vannak olyanok, akik, inkább egyedül szeretnek élni, ezeket nevezzük magányos darazsaknak. Ám a legtöbb ilyen rovar, inkább társas lény, és a fészkekben gyakran több száz, illetve több ezer darázs is élhet! A „társaság kedvelő” darazsaknál, amikor a királynő a fészek elkészülte után lerakja a petéket és kikelnek belőle a lárvák, ezek számára azonnal táplálékról is kell gondoskodni. Először, míg a királynő csak egyedül van, ő eteti a lárvákat, akik ilyenkor még „hússal” táplálkoznak. Ezért ő az, aki odaszállítja és mondhatjuk, fel is darabolja számukra az „ételt”.

Hogy mit is esznek?

Elsősorban sáskát, pókokat, csigákat, hernyókat és egyéb kisebb rovarokat is, de ha épp kint étkezik valaki a kertben, szabadban, a darázs azért kutatja fel, és repül rá az ételeinkre, hogy onnan is elcsenjen egy kis darabkát a szalámiból, felvágottból, vagy egyéb ételeinkből. Érdemes tehát ezeket mindig dobozban, zárt csomagolásban tartani, ha kint kívánjuk elfogyasztani, mert az illatával is könnyedén odacsalogathatjuk magunkhoz a darazsat, vagy darazsakat. Hiszen akár tömegesen is megjelenhetnek és ezzel nagy veszélynek tesszük ki magunkat és a velünk együtt lévő személyeket is!

A kifejlett darazsak nem tudnak szilárd, darabos táplálékot elfogyasztani mivel a fejükön található a szájnyílásuk, de a gyomruk az a potroh részben van, a kettő közötti szűk részen megy át a nyelőcső, és ezen keresztül halad át a táplálék is. Emiatt természetesen, csak folyadékok formájában tudják az ételt elfogyasztani. Ezért is kedvelik a különböző cukros leveket, üdítőket, szörpöket, vagy teát, amit esetleg kiviszünk, vagy kint felejtünk az erkélyen, kertben, szabadban. Megfigyelhető, hogy szinte pár perc után már fel is fedezik és ellepik a méhek mellett a darazsak is. Nagyon veszélyes, ha az ital pohárban van, de akkor még fokozottabb a veszélyhelyzet, ha az innivaló, üvegben, vagy dobozos ivólé formájában van mellettünk és azt szeretnénk elfogyasztani, de nem vesszük észre a beleesett rovart, mert akkor le is nyelheti bárki!

A dolgozó darazsak az elfogott rovarokat mondhatjuk, hogy profi módon ”feldarabolják” és közben a kifolyó testnedveit szívják fel. De mivel fehérjére is szükségük van nekik is, így azt a lárváktól kaphatják meg mivel azok olyan fehérjékben gazdag folyadékot öklendeznek vissza, amit a többi darázs táplálékként felhasznál.

A folyadék is létszükséglet számukra.

Ha száraz az idő, akár már tavasszal is, vagy majd a nyári-őszi időszakban kevesebb a csapadék és nem jutnak elég folyadékhoz, még agresszívabbá válnak, és az első hirtelen mozdulatunkra máris megtámadnak bennünket. Már a fészek helyének kiválasztásakor is figyel arra a királynő, hogy lehetőleg az víz közelében is legyen. Ezért is fordul elő gyakran, hogy kerti tavak, kutak, vízcsapok, illetve akár kinti medencék közelében próbálnak meg letelepedni. Azt jó, ha tudjuk, hogy a hazánkban élő darázsfajok közül a kecske darázs és a német darázs az, amelyiktől jobb, ha óvakodunk, mert ezek azok, akik szinte minden ok nélkül is ránk támadhatnak, és sajnos legtöbbször nem is egyedül, hanem az egész raj. A lódarázs viszont, igaz, hogy ijesztő a nagy mérete, és hangos zümmögése miatt, már ha meglátjuk is azonnal menekülőre fogjuk a dolgot. Viszont ez a faj, ha nem ingereljük valamivel, nem hessegetjük és a fészkét is elkerüljük, illetve nem háborgatjuk azt meg, nem fogja megtámadni az embert!

Mikor lehet gyanús, hogy darázs szeretne beköltözni hozzánk?

Mindenesetre, az igazság az, hogy egyik darázsfaj sem szívesen látott vendég a kertünkben, de a lakásunkban sem! Ezért már, mint ahogy említettem, tavasszal, ha kint vagyunk a szabadban, érdemes nyitott szemmel körbejárni a házat, kertet, melléképületeket, s ha azt tapasztaljuk, hogy egyszerre több darázs is röpköd a közelben, figyeljük meg, honnan jöhetnek és hova tartanak, nem- e épp egy új fészek kiépítésén dolgoznak! Ha megtaláljuk a darázsfészket, akkor azt ajánlom, hogy semmiképp se egyedül fogjunk hozzá az irtásukhoz! Ha kisebbnek is látszik még ez a fészek, nem lehet tudni, mennyi darázs van benne, ha leveri az „otthonukat” sokszoros darázsszúrást is elszenvedhet az illető.

Fontos az óvatosság!

Azt javaslom, hogy darázsinvázió estén is feltétlenül forduljanak szakemberhez! Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt sem, hogy mennyire fontos az irtásuk, de ezt olyan személy végezze, akinek tapasztalata és gyakorlata is van a darázsirtás terén! Tehát egy rovarirtó cég megkeresése mindenképp indokolt abban az esetben, ha már nem csak egy- két véletlenül felbukkanó darázzsal van dolgunk.

Ha egyedül próbál valaki szembeszállni a több száz vagy ezres túlerővel szemben, például darázsirtó spray használatával, az egyenként kirepülő rovarok a rájuk fújt méregtől lehet, hogy elpusztulnak, de a fészek többi lakói ettől még dühösebbek lesznek, és hamarabb támadnak.Bízzuk tehát ezt a munkát mindig rovarirtó szakemberre, hogy védjük saját magunk egészségét is, hiszen a darázscsípés óriási veszélyt jelent az ember számára!