Tartsuk szemmel a darazsakat, kerüljük el a szúrásukat!

Nagyon sokan tartanak a méh és darázscsípéstől!  Veszélyesek is ezek a rovarok, de ha nem kezdeményezünk mi ellenük támadást, akkor valószínű ők is békén hagynak bennünket, mikor a közelünkbe kerülnek. A fészküket viszont nem érdemes megközelíteni, vagy megpiszkálni, hozzányúlni, mert akkor biztosak lehetünk benne, azt nem hagyják „szó nélkül”. Főleg a darazsak!

A hazánkban élő darázsfajok közül, a lódarázs az, amelyik a legfélelmetesebbnek tűnik, de simán elrepül mellettünk, ha nem csapkodunk felé. A darázsirtás nem könnyű olyan helyeken, ahol már nagymértékben elszaporodtak és óriási fészkeket építettek ki, amelyben akár több ezer rovar is tanyázhat. Épp ezért mindig hívjunk szakembert, rovarirtó cég munkatársát, aki az irtást szakszerűen el fogja végezni! Ha egyedül próbálkoznánk meg vele, az általában kudarcba fullad, és ne felejtsük el, milyen veszélyeket rejt! A darázsszúrás akár halálos is lehet! Nem ijesztgetni szeretnék senkit, de jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy akár egy darázsszúrás is elég annak az embernek, aki allergiás a mérgükkel szemben. Ám olyankor is előfordulhat fulladás, ha nincs szó allergiás reakcióról, de több szúrást kell elviselnie az „áldozatnak”.

Ez nagyon könnyen előfordulhat, mivel köztudott, hogy ezek a rovarok visszahúzzák a fullánkjukat, az nem szakad bele az emberbe, és ők sem pusztulnak el emiatt, ha valakit megtámadnak. Tehát képesek többször is bevetni a veszélyesnek vélt személy ellen, s ha több mint tíz szúrás ér valakit, akkor az, szintén életveszélyt, illetve halált okozhat!

Hol találkozhatunk darazsakkal?

Legtöbbször a ház körül okozhatnak félelmet és bosszúságot az emberek számára. Azonban lehet épp egy kirándulás alkalmával találkozunk velük erdőben, mezőn, vízparton járva. Ez azért is lehetséges, mert ezek a rovarok előszeretettel költöznek be fáknak az odvába is, főként a lódarázs egyik kedvenc fészeképítő helye ez. De a mesterségesen épített, madarak számára készített odúkat is elfoglalhatnak. Aztán ahogy nő a darázscsalád, ezeket az odúkat annyira benépesítik, hogy a madarak számára lakhatatlanná válik. Ha ilyen helyre költözik be a darázs, a madarak és fészkeik védelmében is, érdemes molyirtó lap kihelyezését megpróbálni. Ezt szinte bármelyik üzletben lehet vásárolni, s mivel ennek a szagát nem kedvelik a darazsak, biztos, hogy nem fognak oda beköltözni. Ráadásul, ha tavasszal, március hónapban helyezzük ki, annak a hatása legalább 4-6 hónapig is védelmet nyújt, tehát a darázsszezon végéig szinte megóvja az odúkat a darazsak, sőt a méhek beköltözése ellen is.

A másik lehetőség az, amikor az emberek közelébe költöznek, de mindkettőnek megvan a veszélye! Tavasszal a királynő általában olyan helyet szemel ki az új fészek készítéséhez, ahol az emberek kevésbé találnak rá, vagy nehezebben megközelíthető, például a ház falának repedéseibe bebújva akár a szigetelésen is átrágják magukat és így könnyen a lakásba is bejuthatnak. De a padláson is csendes és nyugalmas helyet találnak, hisz oda nem gyakran néz fel senki, legtöbbször csak akkor, mikor már gyanússá válik, hogy egyre több darázs duruzsol a környéken és eltűnnek egy kis résen át a szemünk elől.  Ha fel akarjuk kutatni, hogy valóban darazsak költöztek-e be a házunkba, vagy a melléképületet, garázst szemelték ki erre a célra, akkor nagyon óvatosan közelítsük meg azt! Ha tanácsot adhatok, akkor azt javaslom, ne mi magunk próbáljuk felkutatni, hogy hol lehet a fészkük! Hívjunk tehát a darázsirtás elvégzésére szakértő személyt!

Minden darázstól rettegnünk kell?

Idehaza 20 társas darázsfaj él, ám leggyakrabban ezek közül 5 fajta az, akikkel a ház környékén találkozhatunk. Legtöbbjüket szinte észre se vesszük, nem foglalkoznak az emberek jelenlétével, még akkor sem, ha túl közel kerülünk a fészkeikhez. Ilyen például a papírdarázs, és a fentiekben leírtak után nem is meglepő, hogy a lódarázs sem tartozik a gyakran támadó fajok közé. Mint említettem, csak akkor szúr, ha magát, vagy a fészkét védi!

Tehát elmondhatjuk, hogy a legtöbb társasdarázs igazán békés rovar. De a magányos életmódot folytató darazsak, (akik jóval nagyobb számban vannak, mint társas életmódú rokonaik) sem támadnak ok nélkül. Azonban van két darázsfaj, akikre jó lesz odafigyelni, ha a szabadban tartózkodunk. Ez a kecskedarázs és a német darázs! Statisztikák szerint ezek támadják és szúrják meg leggyakrabban az embereket. Azért is veszélyesek ezek, mert nem csak a ház körül találhatjuk meg a fészküket, hanem gyakran a föld alatt vannak azok.  Így a kertben pihenve, vagy a veteményesbe, szőlőbe dolgozva, bárki számíthat a támadásukra! Ha darázs repül a közelünkbe, próbáljunk meg nyugodtak maradni, kerüljük el a kapkodó, hirtelen mozdulatokat! Ezzel megelőzhetjük, hogy megtámadjon és megszúrjon bennünket!

Védekezhetünk-e ellenük?

Ha a kertben, vagy a teraszon, esetleg kint a természetben szeretnénk étkezni, akkor is legyünk nagyon óvatosak. A gyümölcsök illata is odavonzza a rovarokat az ételeinkhez. Mivel a szegfűszeg erős szagát nem kedvelik, jó ötlet, ha egy külön tányérra ezt helyezünk el az asztalon, esetleg alma, vagy citromkarikákba szúrva. De ne csak az ennivalókra figyeljünk fokozottan, hanem az innivalókat is érdemes megnézni mielőtt beleiszunk. Ugyanis a cukros, édes, zamatos gyümölcsökön kívül ezek is vonzzák a darazsakat. Ha az italba repül bele, s lenyeli valaki, akkor életveszélyes állapot alakul ki, azonnal orvoshoz, kórházba kell vinni, vagy mentőt hívni, hogy elkerüljük a katasztrófát! Jó megoldás lehet az is, hogy az ételektől távolabb helyezünk el cukros italt kis tálkába, vagy édes gyümölcsöt, dinnyét, szőlőt, és akkor a darazsak majd jobban oda fognak gyűlni, nem a mi tányérunkat támadják le inkább.

Van-e természetes ellensége a darazsaknak?

Az egyik ilyen, amelyről most néhány szót szeretnék szólni, az a gyurgyalag nevű madár. Általában a darázsfészkek közvetlen közelébe szokott megjelenni, hogy kedvenc eledeléhez hozzájusson. Igencsak hatékonyak tudnak lenni, hiszen szorgalmasan összekapkodják a fészekbe ki és berepülő darazsakat.

Végül, azt tanácsolom mindenkinek, akinek a lakásába, otthona közelébe darázsfészek van, hogy keresse meg mielőbb a rovarirtó céget, hogy az irtást szakemberük el tudja végezni!