Padlásdarázs és déli papírdarázs. Mennyire ismerjük a darázsfajtákat?

Hazánkban leggyakrabban 5 darázsfajjal találkozhatunk abból a 20 fajból, amelyek nálunk élnek.  Amelyiket közülük könnyű felismerni és beazonosítani, az a nagy méretű lódarázs.  Ezenkívül találkozhatunk még akár a lakásunk közelében, vagy kirándulás alkalmával, fürkészdarázzsal, kecskedarázzsal, német darázzsal. Amelyekről talán ritkábban beszélünk, vagy nem sokat tudunk, hallunk róluk, pedig a közvetlen közelünkben élnek ők is, az a padlásdarázs és a déli papírdarázs. Ismerkedjünk meg most kicsit közelebbről ezzel a két darázsfajjal.  Kell e félnünk tőlük, szükséges-e a darázsirtás, ha felfedezzük a fészküket az otthonunk környékén, vagy ha beköltöznek a házba, garázsba, padlásra. Nagy gondot kell fordítani a darázsirtás elvégzésére, amivel megakadályozhatjuk az elszaporodásukat! Hívjunk erre a munkára mindenképpen rovarirtással foglalkozó szakembert!

Hol lakik a padlásdarázs?

A kérdésből adódik azonnal a válasz is azt gondolnánk, hogy a padláson. Pedig ez nem teljesen így van, hiszen bokrokról lelógva, vagy az épületek ereszének alján, esetleg tartógerendákon, de még a köveken is előfordulhat egy-egy fészek. Főleg a vidéki városokban, falvakban, nagyon ritka az a ház, ahol ne találtak volna már ilyen darázsfészket! Az üres, már elnéptelenedett, sejtekből felépült fészek  is lóg sok padláson, vagy ól, melléképület mennyezetéről lefele. Nagy ügyesség kell ahhoz, és már-már kiváló „építészeti tudás”, ahogy a téli hibernálásból felébredő darázskirálynő hozzákezd az új fészek építéséhez! Teherbírónak és rugalmasnak kell megépítenie, előbb elkészíti az alapot, majd arra azt a tartóoszlopot, amelyre a hatszögű sejteket kezdi felépíteni. Fészkük igazán pehelykönnyűnek mondható, fala is roppant vékony, de olyan szilárd, hogy teljes biztonsággal elbírja a lárvákat és a benne élő darazsakat, és emellett még az eső ellen is tökéletesen véd. Már az első néhány sejt elkészülésekor azonnal bele is helyez egy-egy petét.

Érdekes az is, hogy a padlásdarázs fészek általában úgy csüng lefelé, hogy annak a bejárata alul van. A padlásdarazsak fészkét tehát könnyű észrevenni, mivel az a padláson is jól látható helyen lóg lefelé. De az irtásuknál óvatosnak kell lenni, mert könnyen darázscsípés érheti az embert. Mint említettem, hívjunk segítséget, mert ezeket a fészkeket biztonságosan csak a darázsirtással foglalkozó szakember tudja eltávolítani!

A padlásdarázs táplálkozási szokása.

Mint a többi fajtársa a padlásdarázs is ragadozó! Ha sikerül elkapnia egy kisebb méretű rovart, pókot, akkor azt szétrágja és kis golyóvá összedolgozva a fészekbe viszi. Ez jelenti a királynőnek és a lárváknak is a mindennapi táplálékforrást. A rovarokon kívül nyáron és ősszel a kissé már túlérett gyümölcsöket is nagyon kedvelik. Bizonyára mindenki látta már, hogy szinte belefúrják magukat a lehullt, szilva, körte, barack vagy más édes gyümölcs belsejébe. De gyakran felkeresik az illatos virágokat is, mert nem vetik meg az azokból megszerzett nektárt sem!

A déli papírdarázs

A déli papírdarázs is szinte minden földrészen megtalálható, kivéve az északi régiókat. Mit kell tudnunk erről a fajról? Előszeretettel költöznek az ember közelébe, de hacsak lehet, inkább elkerülik a társaságunkat, különösen nem kedvelik, ha a fészküket megháborítják! Ha veszélyt éreznek, akkor ők is támadásba lendülnek, de egyébként nem nagyon használják a fullánkjukat.Ennek ellenére, a darázsirtás ezzel a fajjal szemben is rendkívül fontos! Társasdarazsak, de inkább kis kolóniákban élnek együtt. Közülük is az ősszel megtermékenyített királynő az, aki a telet túléli, és tavasszal az új fészek építéséhez hozzákezd. Valamennyi darázsra jellemző az építkezés során, hogy a nyálukkal felpuhított növényi rostokat használják fel erre a célra, majd szintén a nyállal tapasztják össze az akkor már papírszerű „építőanyagot”.

A papírdarázs általában 11-18 mm nagyságú rovar, a potroh része előre fele keskenyedik el, így ha oldalról nézzük, az domborúnak látszik. A nőstények legtöbbször a fészekben vannak, és azt építgetik folyamatosan. Szaporodásukat tekintve, nem csak a királynő, hanem a többi nőstény darázs is rak petéket, de ha azok nincsenek megtermékenyítve, akkor azokból csak hím darazsak fognak kifejlődni

A papírdarázs fészke

Hova építi a fészkét ez a rovar? Számtalan helyen találkozhatunk velük. Ilyen fészekrakásra alkalmas hely például egy faüreg, vagy zsindelyek illetve tetőcserép alá, padlásra, de kerítésekre, és akár mint a padlásdarázs, nagyobb kövekre is megépítheti a fészkét. Egy évig használják ezt, vagyis tavasztól őszig, aztán ott marad lakatlanul, mert minden tavasszal újat épít a darázskirálynő. Hatszögletű sejtekből készül, és egy fészek akár 250 ilyen sejtből is állhat. Egyszerre, legtöbb esetben csak 20-30 kifejlett példány lehet a fészekbe, de a legnagyobban is maximum 100-150 darázs élhet.

A papírdarázs fészek hártyás falú, mely rostos, magas cellulóztartalmú anyagokból áll és különböző kötőanyagokkal „rakják” össze.  Ebben is alkalmazkodnak a környezetükhöz, hiszen nem mindegy, hogy hol élnek! Ha a közelükben sok növény, például fák vannak, akkor ezt a rostanyagot azokból nyerik ki, de nem is gondolnánk, hogy akár egy hullámpapír is megfelelő lehet számukra ehhez. Viszont ez a papírkönnyű fészek, elég gyenge, és nem mondható vízhatlannak sem. Ha például esik az eső és hamar átázik, nagyon meggyengülhet, mivel elnehezedik, így rövid idő alatt romba dőlhet az egész fészek és a benne lévő darazsak elpusztulhatnak. Ezért is próbál a királynő mindig olyan helyet kiválasztani, ami védett az eső ellen.

Táplálkozásukra jellemző, mivel ők is ragadozók, mint a többi darázsfaj, hogy az áldozatul esett rovarokat, pókokat, széttépik, és úgy fogyasztják el. A kifejlett darazsak viszont, inkább édes nedvekkel, és virágok nektárjával táplálkoznak.

Talán sikerült egy kicsit többet megtudni erről a két darázsfajról jelen bejegyzésemből, de mindenképp jó tudni, hogy bármelyik darázs telepszik meg a házunk környékén, vagy felfedezzük őket, esetleg padláson, vagy a környezetünkben, forduljunk minden esetben rovarirtó céghez segítségért!

Ha egyedül próbálja meg valaki az irtást elvégezni, mindenféle védőfelszerelés és szaktudás nélkül, akkor saját magát is veszélybe sodorhaja! Hívjon tehát szakembert, aki szakszerűen, nagy tapasztalatának is köszönhetően elvégzi ezt az igazán veszélyes munkát!