Milyen fajta darazsakkal találkozhatunk hazánkban? Életet menthet a darázsirtás!

A rovarok közül a darazsak manapság sem tartoznak az emberek által kedvelt fajokhoz. Míg a méhekkel szemben az elfogadás sokkal nagyobb. Mind a méhek mind a darazsak között is vannak pedig olyanok, amelyek nagyon veszélyesek az ember számára, de egészen ártalmatlanok is, olyanok, amelyek egyáltalán nem is szúrnak.

A számos, földünk szinte valamennyi táján élő (a sarkköröket kivéve) darázsfajok közül, hazánkban 20 társasdarázs-faj van, akikkel többnyire találkozhatunk. De ezek közül is öt faj az, amelyek leginkább az emberek közvetlen környezetében telepednek le. Legjobb, ha valamennyi darázstól távol tartjuk magunkat, hiszen a szúrásuk a legtöbbjüknek igencsak veszélyes is lehet! A darázsirtás tehát minden olyan helyen, ahol fészket építettek, nagyon fontos feladat, meg kell akadályozni, hogy túlzottan elszaporodjanak, ami nyár közepe, vége felé szokott már jelentős mértékben megtörténni!

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni azt, hogy a darázsirtás mennyire veszélyes lehet azok számára, akik egyedül próbálják meg felvenni ellenük a harcot! Mindenféle védőruha, védőfelszerelés nélkül, és a darázsirtással kapcsolatos tapasztalat hiányában, akár több szúrás is érheti a fészekhez közelítő, vagy az elpusztítani akaró személyt. Vannak olyan helyek, ahol a fészek található, például a padlás, ahol még esély sincs a menekülésre, hiszen egy nagyobb fészekben már akár több száz, illetve több ezer darázs is élhet! Tartsuk távol magunkat ezektől a rovaroktól, mert akár már egy szúrás is elég lehet annak, aki allergiás a darázsméreggel szemben. De bárki más is, 10 szúrást, vagy annál többet elszenvedve belehalhat, akkor is, ha nem allergiás a méregre!

Mely darazsak a leggyakoribbak Magyarországon?

Akikkel elég sűrűn találkozhatunk egészen kora tavaszól késő őszig a kertben, vagy kint a szabadban, akár kirándulás esetleg kertészkedés közben is, az a lódarázs, a német darázs, és a kecskedarázs. Talán kevésbé ismert a déli papírdarázs és a padlásdarázs. Ezeken kívül él néhány olyan darázsfaj is, amelyeknek az irtása hazánkban nem megengedett, mert azok védett rovarok! Ennek ellenére, itt élnek az ember közelében, és gyakran találkozhatunk ő velük is.  Ilyen a sötét-szárnyú tőrösdarázs, a lopódarázs, a fürkészdarázs, és az óriás tőrösdarázs is védett faj!

Hova fészkelik be magukat?

A darazsak nagyon leleményesek, „ötleteik” a fészeképítésre igazán sokfélék lehetnek. Előfordul, hogy akár a falba, vagy a fába is képesek lyukakat fúrni, a meglévő fészkük bővítésére pedig egész járatokat is készítenek, ha szükség van rá. Elég tehát egy kis rés, repedés a falon, a tetőfedő cserép, pala alatt, a széldeszka, vagy a padlás bejáró ajtaján, máris kihasználják a lehetőséget, hogy azon bebújva, a fészeknek megfelelő helyet keressenek. Ha már nagyon nagy a fészek és nem férnek el benne, nem tudják tovább bővíteni, akkor sajnos előfordul az is, hogy a lakás valamelyik helyiségébe törnek be! Átfúrva akár a szigetelést, de még a gipszkartont is! Ebből is látszik, hogy a darázsirtás mennyire fontos a lakásban élők védelme miatt is!

Mikor számíthatunk arra, hogy megtámadnak?

Azt el kell mondanom, hogy ok nélkül a darazsak nem szokták megtámadni az embert! Akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat, vagy a fészkük biztonságát féltik. Azért veszélyesebb a darazsak szúrása a méhekétől, mert ezek a rovarok ki tudják húzni a fullánkjukat a szúrás után, és újra beledöfhetik azt az ember bőre alá. Így képesek arra, hogy több méreganyagot is bejuttathassanak az áldozatukba.

Ezzel szemben a méhek szúrása után a fullánkjuk benne marad a bőrben és emiatt a méh el is pusztul, nem képes további szúrásra. A darázsméregben lévő toxin anyagok a szúrás után egyéni érzékenységtől függően, más-más különböző tüneteket okozhatnak. Lehet, van, akinél ez enyhébb formában jelenik csak meg, míg másoknál fulladást és halált is okozhat!

Ha darázzsal találkozunk tehát, próbáljunk meg nyugodtak maradni, tudom ez nem könnyű, hiszen például a lódarázs nagy mérete miatt, igencsak ijesztő tud lenni, mikor felénk repül, mindenki azonnal el akarja hessegetni, de ez a legrosszabb, amit tehet! Várjuk meg inkább, míg mindenféle kézlegyintés, csapkodás nélkül, odébbáll.

Mi történik, ha megszúr egy darázs?

Általában a szúrás után fájdalmas piros duzzanat jelzi azt, hogy a darázsméreg „hatni kezd”. Pár napig még érezhető lesz, hiszen viszket is a csípés helye. Ez az enyhébb fajta reakció. Ám aki túlérzékeny a darázsméregre, vagyis az immunrendszere úgy reagál rá, hogy túlzott mértékben termel antitestet.    A darázsszúrás következtében anafilexiás sokkot is kaphat nagyon rövid idő elteltével, ez általában már egy félóra alatt is kialakulhat, ha ilyenkor nem kap orvosi segítséget az áldozat, akkor belehal a méreganyaggal szembeni allergiája miatt.

Nagyon oda kell tehát figyelni a szúrás után látható és érezhető jelekre! Amennyiben erős szívdobogás, vagy nehézlégzés jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz, vagy súlyosabb esetben hívjunk mentőt! Addig is próbáljuk meg enyhíteni a fájdalmat, mivel a darázscsípés lúgos kémhatású mindenképp savas kémhatású folyadékot (például ecetet) használjunk erre a célra.

Akkor is forduljunk orvoshoz, ha nem allergiás reakciót tapasztalunk, de olyan tünet jelentkezik, (akár néhány nappal a csípés után, tehát nem azonnal), hogy a csípés helyétől kiindulva egy piros csík indul meg a törzs felé. Ilyenkor nyirok vagy érgyulladás lehet a háttérbe! Ennek a fertőzésnek az oka pedig az, hogy a fullánkkal nem csak a darázsméreg jutott be a szervezetbe, hanem valamilyen baktérium is a bőr alá kerülhetett. A háziorvostól ekkor biztosan antibiotikumos kezelést fog kapni a beteg.

Látjuk, hogy mennyi gondot, és súlyos problémát tudnak okozni a darazsak! Feltétlen szükséges tehát a darázsirtás minden helyen, ahol az emberek közelében fészket készítenek, hogy elkerüljük a kockázatát a darázscsípésnek! Hívjuk minden esetben rovarirtó cég szakemberét, mert csak ő fog tudni teljes mértékben megszabadítani a nemkívánatos rovaroktól!