Miért fontos a lódarazsak irtása? Ismerjük meg ezeket a rovarokat közelebbről?

Az egyik darázs, ami hangos röpte és nagy mérete miatt hívja fel magára a figyelmet, az a lódarázs! Ez a rovarfaj az, amelyik nagyon veszélyesnek mondható! Fészkeiket szinte bárhol megtalálhatjuk. Gyakori fészkelési helyeik azonban a padlások, a házak födémje, de a gipszkarton és a szigetelés közé is beköltöznek, sőt a kertben, parkban, fákon is előfordulhatnak. Ebből már sokszor volt tragédia, mivel kertészkedés közben is lehet elszenvedni darázscsípést, de akár a homokozóban játszó kisgyermeket is megtámadhatják, ha épp ott van a fészkük a közelben, és úgy érzik, veszélyben vannak, akkor támadásba lendülnek! Sokszor előfordul, hogy a tulajdonosnak fel sem tűnik, nem veszi észre, ahogy lassan elfoglalják például a padlását. A lódarazsak már akkor fenyegetve érzik magukat, ha valaki a fészküket 5-10 méterre megközelíti! Ilyenkor, hogy azt megvédhessék, rátámadnak a számukra „betolakodónak” vélt személyre, de nem csak emberekre, hanem például a háziállatokra is.

Ezért is nagyon fontos feladat a darázsirtás!  Mielőbb fel kell deríteni és megsemmisíteni a darázsfészket, míg nem történik komolyabb baj, vagy el nem szaporodnak annyira, hogy óriási veszélyt jelentsen a lakásban élők számára! Hiszen mint említettem, még a gipszkartont is át tudják fúrni, így észrevétlenül bejutnak a ház valamennyi helyiségébe, akár a hálószobába is.

Ne hagyjuk figyelmen kívül, ha egyre többen és többen vannak!

Forduljunk segítségért minden olyan esetben rovarirtó céghez, ha gyanúsnak tűnik a ház környékén, padlásfeljáró, szélvédő deszka körül röpdöső, szemmel láthatóan is egyre szaporodó számú lódarazsak megjelenése. Ezek a rovarok nagyon gyorsan szaporodnak, így egy-két hét alatt is már óriási számban jelennek meg ott, ahol pár napja még csak egy két példányt láttunk röpködni. Azt javaslom, hogy semmiképp ne próbálkozzon meg senki, főleg egy nagyobb méretű fészek esetén hozzáfogni elpusztítani, vagy kiirtani őket, mert a lódarázs szúrása életveszélyes! Halálos is lehet, amennyiben sok szúrást kell elviselnie valakinek, már 10 is elég ahhoz, hogy ne élje túl az áldozata! De aki allergiás a darázsméregre, az már egy szúrásba is belehalhat!

A darázsirtás ezért egyértelműen szakemberek feladata! Még az ő számukra is kihívás és veszélyes munka a darazsak fészkének felkutatása és elpusztítása. Ez történhet akár fizikai módon, a fészek lerombolásával, vagy darázsirtó porozógép befújásos módszerével. A lényeg az, hogy egyetlen rovar sem maradjon életben, lehetőség szerint mindet el kell pusztítani!

A lódarazsak ismertető jegyei és életmódja

Tavasszal még elég ritkán láthatunk egy-egy példányt, (az is bizonyára a királynő) de annál gyakrabban és többen jelennek meg nyár elején, amikorra is már a fészek megépül és a petékből folyamatosan kelnek ki az új darazsak. Egy-egy fészek igencsak nagyméretű is lehet, és akár 5000 rovar is élhet benne! Ezért sem szabad a közelébe menni darázsirtás szándékával, mert ha onnan kiözönlenek, elkerülhetetlen a sokszoros szúrás, ami mint említettem végzetessé is válhat!

A lódarázs is fej-tor és potroh testrészekre tagolódik, de nála a tor része nem fekete, hanem inkább gesztenyebarna színű és sárga csíkos, ám méretében sokkal nagyobb a többi nálunk élő darázsfajnál, ezért könnyebben fel is ismerhető, ha találkozunk vele valahol. A nőstény darázs, aki túléli a hosszú telet, tavasszal a felkutatott és előre kiszemelt, fészekrakásra alkalmas területen kezdi megépíteni, a majdani kolóniának helyet adó fészket. Közben gondoskodik az utánpótlásról is, lerakja a petéket. Aztán később, az ezekből kikelő dolgozók építik tovább ezt a fészket a királynő csak a peterakással foglalkozik a továbbiakban.

Milyen építőanyagokból készül a darázsfészek?

Sokszor még a szakemberek is meglepődnek mikor kihívják őket a darázsirtás elvégzésére, egy –egy óriási méretű fészek láttán. Nem egyszerű munka és hosszabb folyamat is ezt felépíteni, hiszen akár 70 cm átmérőjű is lehet, amelyben akár többtucatnyi lép is található. Mindezt olyan anyagok felhasználásával teszik meg, amelyeket legkönnyebben az emberek közelében tudnak „beszerezni”. Ilyenek a papírdarabkák, apróbb faanyagok, amelyeket a darazsak előbb szétrágnak, majd a nyáluk segítségével keverik össze olyan anyaggá, ami a fészkük alapját és építőanyagát képezi majd. A fészek külső burka arra szolgál, hogy megvédje az emberek elől is a benne lévő lépcsőzetesen elhelyezkedő lépeket.  Ez a külső héj azért is fontos számukra, mert szeretnek sötétben élni, ami ezt lehetővé is teszi számukra. Egy bejárata van, ez is alul található. A fészek építése közben, a nyálukat nem csak azért használják, hogy összeragaszthassák vele az „építőanyagokat”, hanem az segít nedvszívóbbá is tenni a papírt.

Táplálkozásuk

A lódarazsak táplálékszerzés közben akár 3 kilométeres távolságot is képesek felderíteni és bejárni. Elsősorban rovarokra, más ízeltlábúakra és így pókokra is előszeretettel vadásznak. A táplálékuk jelentős része, közel 90 %-a olyan rovarokból áll, amelyek az ember számára károsak, és zavarók tudnak lenni. Emiatt akár hasznosnak is gondolhatnánk őket, de mivel a méheket is megeszik, és betörnek a kaptárba, ellopják tőlük a mézet, ezzel nagy károkat okoznak a méhészetekben. Viszont a gyümölcsöket is nagyon kedvelik, ezért nyáron és kora ősszel szívesen lakmároznak a szilvából, körtéből, vagy más lédús, érett gyümölcsből. Ilyenkor, ha kint étkezünk a szabadban, a gyümölcs csábító illata is könnyen az asztalunkhoz csalogathatja őket, tehát érdemes óvatosnak lenni!

Mit kell tenni, ha darázs van a közelünkben?

Semmiképp nem szabad hadonászni a kezeinkkel, hessegetni, mert ettől csak „bevadul” Főleg akkor, ha a fészke közelében háborgatjuk. Abból is felismerhetjük a veszélyt, ha zúgó, duruzsoló hangokat hallunk, ilyenkor jobb azonnal elmenekülni onnan! Bár elég agresszív faj, de nem fog bántani, ha elkerüljük a hirtelen mozdulatokat. Ha viszont több darázs támad ránk egyszerre, akkor a legelső dolog, hogy olyan védett helyet keressünk, ahová nem tudnak bejutni, szaladjunk be a lakásba, vagy üljünk be az autóba, ha épp kirándulni vagyunk a szabadban. Ha vízparton ér a támadás, a legjobb bemenekülni a vízbe és lemerülni, oda nem fognak követni. Hosszú távon futni nem érdemes előlük, hiszen olyan gyorsan repülnek, hogy hamarosan utolérnének és akkor rengeteg szúrást kellene elviselni, ami életveszélyes! Ebben az esetben meg kell állni mozdulatlanul, az arcot, szemet eltakarni a tenyerünkkel és várni, míg tovább állnak. Ha nem érzékelnek mozgást, hamarosan ott fognak hagyni. De mindenképp az a legjobb megoldás, ha darázsirtásról van szó, hogy megkeressük a rovarirtó szakembert és rábízzuk a darazsak kiirtást és a fészek megsemmisítését!