Már kirajzottak a darazsak

Hetek óta tart, a már már nyárelőnek is mondható meleg idő. Természetesen ez a hosszú ősz és tél után mindenkinek jólesik, és kicsalogatja az embereket is a szabadba. De ez nem is olyan veszélytelen lehet sok esetben, hiszen a rovarok, s így a darazsak is újra kirajzanak s élelemhez szeretnének jutni. Sok bosszúságot tudnak okozni, s a darázscsípésre allergiásoknak akár halálos is lehet, ha a fullánkjukat használják. Ha épp a tavaszi gyümölcsöket, epret, cseresznyét a kertben szeretnénk elfogyasztani, akkor legyünk nagyon óvatosak, mert könnyen lehet, hogy egy méh vagy épp darázs is lehet rajta. Ezért alaposan nézzük át, mielőtt megennénk. Különösen figyeljünk a kisgyerekekre, hisz még nem tudhatnak erről a veszélyről és csak mi tudjuk megóvni a darázs fullánkjától is őket.

Több a probléma!

Mint ahogy említettem is, mindenképp el kell mondani azt, hogy a jó idő beköszönte miatt, már korán elkezdődtek a darazsak is munkálkodni. Ezért elég hamar kirepültek és így különböző helyeken egyre többet futunk össze velük. Ennek köszönhetően az irtással foglalkozó szakemberek feladatai is megnövekedtek. Igencsak komoly gondot okozhat ezért már ebben az időszakban is az, ha csak akkor fordulunk segítségért, mikor már tényleg lájuk és halljuk a darazsakat az otthonunkban, vagy a környékén tömegesen megjelenni.Ezért tanácsom azt, hogy ha azt tapasztalnánk, hogy nagyon elszaporodtak, bátran forduljunk azonnal segítségért, mert frissiben a szakemberek is jobban tudnak cselekedni, mint majd a későbbiekben.

Darazsak a redőny tokjában

Egyik ismerősömmel való beszélgetés során még jobban megerősödött bennem az, hogy ezek a rovarok szinte korlátlanul beköltözhetnek mindenhova s így épp a közvetlen közelünkben is lehetnek. Elsősorban azért olyan helyeket keresnek, ahol nem zavarják őket, de oda is beköltöznek ahol alapból zavarva lehetnek. Azt ecsetelte nekem ez a személy, hogy náluk a redőnytokba költözött be egy raj. Igaz egy bontásra váró alsó épület tokjába találtak menedéket. De így is veszélyeztették az ott lakókat, az arra járó kerékpárosokat, gyalogosokat, ráadásul a szomszédban lakó fiatalember allergiás a csípésre, korábban már kórházba is került emiatt. S amúgy azért is érdemes nagy figyelmet szentelni ennek, ugyanis egy raj, mint ahogy a köznyelv hiszi, nem kis számokat jelent, akár 1000-1500 fő is élhet benne..

Hasznos élőlények?

Az emberek szempontjából nézve, nem. Sokan félnek tőlük és azt hiszik, hogy csak gondot okoznak a jelenlétükkel, mivel megszúrják az embert is. Sokan ezt annyira komolyan gondolják, hogy csupán a látszatuktól is képesek rosszul lenni. Többször említettem én is, hogy ha elszaporodtak akkor feltétlen irtani kell őket. Viszont ezt szeretném mindenképp tisztázni. Az irtásra csak akkor kerüljön sor, ha a raj olyan helyre fészkelte be magát, ahol nem veszélyeztetik az embereket.

Nem minden darázs egyforma!

Már sok mindent elmondtam a darazsakról, de még mindig szeretnék újabb információkat is elárulni. Egyrészt tudni kell azt, hogy darázs és darázs közt is van különbség. Már csak önmagában az is, hogy a lódarázs nem csak méretben nagyobb piciny társainál, hanem erősségben is. Ezért elmondhatom azt is, hogy a lódarázs a legveszélyesebb a darazsak közül. Nem csak azért, mert egymás után többször is vissza tudja húzni a fullánkját és ezért többször is tud szúrni, hanem azért is, mert hatalmas dózisú mérget képes egy szúrásával befecskendezni. A német darazsakkal, vagy más néven földi darazsakkal a kertben is gyakran találkozhatunk. Jellegzetességük, hogy általában régi házaknál, a rágcsálók járatait használva építik meg a fészküket. A gipszkarton mögött meghagyott üreg is akár kiváló fészkelő helye lehet mindegyik fajnak, de főképp a francia darázs szereti ezt, amely mondhatjuk, hogy rendkívül agresszíven tudja védeni a területét.

Ne ijedj meg! Ez normális!

Sokan félreértelmezik azt, ha egy darázs megcsípi őket és a teste ilyenkor válaszreakcióba kezd. Ezeket a személyeket szeretném megnyugtatni és elmondani, hogy mi az a normális, amelyet még semmiképp nem mondhatunk rendkívüli esetnek. Ha megszúrt egy darázs s akkor csak enyhe, viszkető duzzanat keletkezik. Arra is érdemes figyelni ebben az esetben, mert ha nincs probléma, akkor a duzzanat néhány nap alatt magától elmúlik. A felnőtteknél viszonylag rövid idő alatt megszűnő piros duzzanat kisgyermekek esetében jóval tovább is tarthat, mivel szervezetük még csak ismerkedik az idegen fehérjék legyőzésének folyamatával.

Siess! Fordulj orvoshoz!

Ha már megírtam, hogy melyik tünetnél nem kell megijedni, egyúttal meg kell azt is írnom, hogy mikor kell egyből segítséghez fordulni, hogy nehogy probléma, vagy rosszabb esetben halál legyen a késlekedés miatt. Fontos elmondani, hogy az allergia, az bármikor kialakulhat. Tehát nem lehetünk biztosak abban, hogyha gyermekkorban nem voltunk allergiásak, akkor egész életünket így fogjuk leélni. Figyelmet igényel, ha a csípést követően, rövid időn belül nagyméretű, 12-20 cm-es duzzanat jelenik meg. Azonnali beavatkozásra csak abban az esetben lehet szükség, ha a beteg karját megcsípi egy kósza darázs és már a szeme is kezd el dagadni, vagy a testén különböző helyen kiütések jelentkeznek. Ez azért is okoz óriási gondot, hiszen a darázs fullánkjának a bőrünkbe hatolásával a testbe olyan anyagok kerültek amelyek hirtelen elterjedhetnek és a szervezetünk nem tud rá sehogyan sem reagálni.

Árthat is a kalcium!

A közéletben elterjedt tévhitként él az, hogy ha valakit megcsíp egy darázs, akkor máris egy kalcium pezsgőtablettát kezdjen el meginni, vagy már azonnal szúrják neki a kalcium injekciót, már csak azért is, hogy ne talán tán baj adódjon és esetlegesen csillapítsák a tüneteket. Viszont fontos azt is elmondani, hogy inkább azt lehet megfigyelni, hogy ha valódi allergiáról van szó, akkor árthat is. Miért ? Jogosan jöhet a kérdés! El kell mondanom azt, hogy azért is kell erre figyelni, mert a vérnyomás ebben az esetben hirtelen lecsökken, ez okozza olykor a rosszullétet és nem is maga a csípés. Viszont a kalcium is vérnyomás csökkentő hatással bír, így egyértelműen nem javasolt használni. Ehelyett forduljunk inkább azonnal orvoshoz, hiszen ő tudja számunkra a legjobb segítséget nyújtani és biztosak lehetünk benne, hogy igazán meg tesz mindent azért, hogy ne alakuljon ki súlyosabb probléma.

Akkor mivel kezeljem?

A darázs és méhcsípés allergia gyógyítható olyan vakcina kúrával, mely a túlérzékenységi reakciót csökkenti, s általában három éves kezelés után meg is szüntetheti. Persze erre sokan azt szokták mondani, hogy különleges kezelés és nem lehet benne bízni. Viszont tény, hogy ezt a fajta kezelést megkapó páciensek is erről számoltak be. Aki ilyen kezelésben részesül az a speciális injekciót kezdetben 1-2 hetente kapja, majd későbbiekben 1-2 havonta. Injekciós kezelés esetén előfordulhatnak súlyos mellékhatások, ezért ezt csak olyan kórházakban végzik el, ahol intenzív osztályok is működnek.

Remélem tudtam olyan információt adni ismét ebben a cikkben is, mellyel felhívtam a figyelmet a darazsak megjelenésének veszélyeire. Most is kihangsúlyoztam, illetve már számtalanszor említettem, ha elszaporodtak volna a környékünkön, forduljunk mindenképp szakemberhez, hiszen ő tudni fogja milyen fajta irtást kell alkalmazni, hogy megszabaduljunk a darazsak által kialakult veszélyhelyzettől.