Kell e félnünk a darazsaktól?

Egyre több embertől hallom hogy nagyon fél a méhek és a darazsak támadásától! De valóban kell e ettől tartanunk? Ebben a cikkben a darazsakkal foglalkozom, tehát úgy is fogalmazhatok, hogy kell.e félnünk a darazsaktól? Mint a legtöbb rovar inkább ellenszenvet vált ki az emberekből. A darazsak nem a kinézésük miatt lehetnek ijesztőek számunkra, hanem inkább azért tartunk tőlük, mert félünk a fullánkjuktól. S valljuk be ez a félelem reális is. Ez a rovar a méhekkel ellentétben képes arra, hogy visszahúzza a fullánkját, s ezért ha megtámad, akár többször is meg tud szúrni bennünket. Ne provokáljuk ki tehát a támadásukat, s hogy hogyan tudjuk ezt elérni? Ha a közelünkbe kerül, próbáljunk meg nyugodtak maradni, s nem hessegetni, csapkodni, mert ezt veszélynek érzik és akkor biztos használni fogják a fullánkjukat ellenünk. De ha darázsfészekre bukkanunk az otthonunkban, vagy a környékén, ne próbáljuk meg magunk az irtásával foglalkozni, kéjük ehhez inkább minden esetben szakember segítségét.

Miért félek tőlük? Néhány nyilatkozat az utcáról!

Az alábbiakban olyan példákat mutatnék be, ahol az utca emberét kérdezve válaszoltak arra a kérdésre, hogy miért s félnek a darazsak csípésétől?
“Igazából elsősorban nem is a csípéstől félek igazán, mert elég jól bírom a fájdalmat… Hanem egyszerűen csak olyan ijesztő, “elájulok” ha meglátom. Sokat agyaltam, és kitaláltam valamit, de nem tudom hogy beválhat-e. Arra gondoltam a fóbia legyőzésére, hogy valamivel rá kell kényszeríteni önmagunkat, hogy a darázs közelébe menjünk, vagy pedig ha van egy a darázsnál nagyobb félelmünk, akkor arra kell gondolni hogy milyen rossz lenne ha az a félelem megvalósulna.. és akkor a darázstól való félelem eltörpül mellette, és előbb-utóbb el is múlhat”

“Ha velem egy légtérben darázs van, teljesen bepánikolok, levegőt is alig kapok. Amikor olyasmi hangot hallok, mintha darázs lenne, attól is nagyon félek. Ha valami hozzáér a hajamhoz, arra is azt hiszem egyből, hogy darázs, és nagyon megijedek. Amikor meglátok egy darazsat, onnantól kezdve folyton úgy érzem, hogy rám szállt, s azt érzem, mintha mászkálnának rajtam és tényleg el is hiszem, pedig tudom, hogy nem úgy van, de akkor is pánikolok. Fogalmam sincs mit csináljak ez ellen”

“Nekem már volt részem abban, hogy megcsípett egy darázs, még gyerekkoromban. Nagyon fájdalmas volt, a fullánkja helye vörös lett és feldagadt az arcom, mert ott szúrt meg. Szerencse, hogy nem a szememet érte akkor a támadás, mert akár rosszabbul is járhattam volna! Én azóta nagyon félek tőlük, rossz emlékeket idéz fel, ha erről beszélek. ”

” Miért félek a darazsaktól? Nem is tudom, egyszerűen csak ideges leszek mikor már hallom a hangos zümmögést körülöttem, vagy úgymond elhúz mellettem! Félek, hogy megcsíp, s nem tudom nem vagyok e esetleg allergiás rá, hisz erről sokat lehet olvasni mennyire veszélyes lehet”

Óvakodjunk tőlük!

Ha úgy tapasztaljuk, hogy ahova utazunk, vagy megyünk előfordulhat darázs, akkor hordjunk zárt ruházatot és sokan irtóznak attól, hogy például erdőben járva a zokniba tűrjék a nadrágot, pedig esetlegesen ez is egyfajta menedéket nyújthat számunkra. Kerüljük a természetbe való sétakor az élénk színű ruhadarabot, mivel ezzel is jobban magunkhoz csalogatjuk, a rovarokat, talán az illat valami virághoz hasonló lehet számukra, ha például valami virágillatú parfümöt használunk, s akkor meg szinte garantált is, hogy megtalálnak bennünket és közelíteni fognak hozzánk. Illetve sűrűn hallani olyan “balesetet” is, hogy otthon a kertben a házigazda mezítláb járkált és megcsípte a darázs és sokáig lábra se tudott állni mert fájt neki ha ránehezedett. Ezt is természetesen elkerülheti bárki azzal, ha legalább egy cipőt, vagy papucsot vesz fel. Ha úgy érezzük, a hajunkba szállt valami, ne kíséreljük meg a kezünkkel eltávolítani, kérjünk segítséget, vagy használjunk hajkefét! Ne akarjuk kézzel elhajtani a darazsat, a hadonászás támadásra ingerli a rovart. Leggyakrabban ezekkel a problémákkal lehet találkozni mindenfelé járva, illetve akár a saját ismerősi körünk is ezekről szokott beszámolni, ha a darázs téma felhozódik akár egy kisebb lazább társalgás által. Érdemes komolyan venni őket, hisz amennyire kis méretűek is (persze a méheknél jóval nagyobbak) , többszörösen veszélyesek a fullánkjuk és a mérgük miatt.

Tartsuk távol őket!

Már tudjuk azt, hogy ha allergiásak vagyunk, akár az életünk is múlhat azon, ha esetleg is közelednek hozzánk. Persze nemcsak az allergiásakra jelent veszélyt, hanem a kisgyerekek, illetve a házi kis kedvenceinkre is. Több boltban árulnak különböző szereket, amelyekkel távol tarthatjuk őket. De ilyen házi módszerek is léteznek, amelyek szinte minden háztartásban fellelhetőek is egyben, például a kávé, fokhagyma,vagy paradicsom. Ezek azok amelyeknek illatát ténylegesen nem kedvelik és ha ezeket helyezzük ki, vagy tartunk magunknál, hogy érződjön akkor biztosan elérhetjük azt, hogy nyugodtan túrázhassunk, vagy akár étkezhessünk a szabadban. Persze azért szeretném megjegyezni, még ezekkel sem hadonászhatunk, hiszen ettől függetlenül ugyanúgy beindul a védekező faktoruk és támadhatnak.

Űzzük el őket!

A darazsak távol tartásában mindenesetre a legegyszerűbb módszerek és a bonyolult technikai eszközök egyaránt segíthetnek. A legfontosabb azonban az, hogy ne csapkodjunk és hessegessünk, mert ezzel csak felhergeljük a kellemetlen rovarokat. Kerüljük természetesen a darázsfészkeket s azoknak a piszkálását, bolygatását, ezt aligha a felnőtteknek kell írnunk, inkább a gyerekekre kell vigyáznunk emiatt.

Kevesen tudják azonban, hogy a darazsak nemcsak az ételekre, a cukorra, illetve bizonyos szagokra jönnek, hanem mint említettem is, kedvelik a színes, tarka-barka ruhákat is, ezért ha lehet, erről is érdemes lemondani olyan helyeken, ahol fenyegetően sok a darázs, s különösen ne adjunk a kisgyermekeinkre se ilyen ruhadarabokat, cipő, szandált, hátizsákot.

Irányítsuk őket

Nem is gondolnánk azt, hogy akár mi is irányítani tudjuk őket, így ezzel is elterelhetjük a figyelmet magunkról.Ha azt tervezi valaki, , hogy a kertben szeretne mondjuk piknikezni, vagy csak egy vacsorát, vagy ebédet elkölteni, akkor távolabb az étkezőhelytől érdemes kitenni egy túlérett gyümölcsöt és garantáltan arra fogják magukat rávetni a darazsak. Ajánlom ezt kipróbálni, hiszen számunkra a romlott étel nem élvezhető, vagy a rohadásnak indult gyümölcs, viszont a darazsak számára az adhatja a legfinomabb falatokat még.

Megcsípett! Tünetek?

Enyhébb esetben még csak viszketés és bőrpír jelentkezhet, vagy kisebb, nagyobb fájdalom. Viszont már a súlyosabb esetekben jóval komolyabb tünetek léphetnek fel. Ilyenkor már akár bevérzés, vérnyomás-esés, szédülés, ájulás, légzési nehézség, méhcsípésnél fejfájás, láz, csalánkiütés fáradtság, nyáladzás, hányás, köhögés, szorító érzés a torokban, mellkasban, zihálás, izomgörcs, sápadtság, szédülés, ájulás. Tehát ha így a tüneteket végig olvastuk elállhat minden szavunk. Tényleg nagyon komoly probléma is adódat belőle. Túlérzékenység esetén életveszélyes állapotot idézhet elő, amely gyengeség érzéssel, halálfélelemmel, ziháló légzéssel, fulladással, a szem, fül, ajkak, nyelv és az arc duzzanatával, vérnyomás esés miatti ájulással és eszméletvesztéssel, vagy szívritmus zavarral jár.

Tehát óvakodjunk attól, ha a közelünkbe kerülnek! Még felhívnám a cikk végén a figyelmet az irtásukra, hogy mennyre fontos az ha nálunk vernek tanyát! Mindenképp forduljunk olyan rovarirtó szakemberhez, aki biztonsággal el tudja végezni a kiirtásukat, s ne próbálkozzunk ezzel mi magunk hisz így életveszélyes csípéseket is elszenvedhetünk!