Kell-e félnünk a darazsaktól?

Sokak szerint nincs miért félni, mások viszont úgy tartják, hogy igenis veszélyesek a darazsak és jobb magunkat távol tartani tőlük. Ez viszont sok esetben nem is olyan könnyű, ha kint a kertben, vagy kirándulás alkalmával kerülünk szembe velük. Volt már példa arra, hogy kertészkedés közben ért darázstámadás valakit miközben kapálta a veteményest, hiszen például a kecskedarazsak is a föld alá rejtik el a fészküket. Ha úgy érzik, veszélyben vannak, ők maguk, vagy a fészek, akkor megtámadják, aki háborgatja őket!

Mennyire fenyegető a darázs jelenléte?

A darazsak, de főleg a nagy méretű lódarázs is azon rovarok közé sorolhatók, amelyek óriási ijedtséget tudnak okozni, amikor nagy sebességgel és hangos zúgással elhúznak a fejünk felett. Természetesen nem az az első gondolatunk, mikor a tél után a várva várt tavasz eljön, és végre kiszabadulhatunk a lakásból, hogy milyen veszélyek fenyegetnek odakint. De jó, ha ilyenkor figyelünk arra is, hogy a különböző rovarcsípéseket amennyire csak lehet, próbáljuk elkerülni!

Különösen akkor fenyegethet a darázscsípés veszélye, ha a szabadban szeretnénk valamelyik étkezésünket elkölteni, a kertben, vagy erdőn-mezőn járva, túrázás közben megpihenve.A rovarokat ugyanis, kimondottan vonzza a szabadon hagyott ételek és cukros italok, vagy gyümölcsök illata. Pillanatok alatt meg is jelennek, ha megérzik, ezzel megzavarva az emberek nyugalmát. Tartsuk tehát mindig dobozban, zacskóban, vagy lefedve az élelmiszereket és csak fogyasztáskor vegyük elő. Ezzel a kis odafigyeléssel akár azt is meg tudjuk akadályozni, hogy a darazsak lerohanjanak bennünket.

Amennyiben a ház körül vagy épp a lakás padlásán, melléképületben találunk darázsfészket, ne háborgassuk meg, hívjunk rovarirtó szakembert mielőtt bármivel is megpróbálkoznánk ellenük, mert a darázsirtás csak akkor lehet sikeres és teljes mértékben hatékony, ha őrá bízzuk ezt az egyáltalán nem könnyű feladatot!

Milyen veszélyeket rejt és okoz a darazsak csípése?

Miért kell tartanunk a darázsszúrástól? Elsősorban azért, mert allergiás reakciót is kiválthat, amely egyes embereknél halált okozhat! Emellett igencsak kellemetlen és fájdalmas mikor a fullánkjukat belénk döfik. Ezért míg valaki meg nem tapasztalja saját bőrén, nem is gondolná, hogy milyen hatásai lehetnek egy darázscsípésnek. Ezek a rovarok legtöbbször védekezésként támadják meg az embereket és a szúrásuk által juttatnak olyan méreganyagot a szervezetbe, amely enyhébb esetekben, duzzanatot, a bőr kipirosodását, és hirtelen jelentkező erős fájdalmat, viszketést okoz. Ezek a reakciók normál esetben pár óra vagy 1-2 nap alatt elmúlnak.

Ám súlyosabb esetben, amikor a nyelvet vagy a torkot érinti a darázsszúrás, életveszélyes állapot alakulhat ki, mivel a duzzanat elzárhatja a légutat és akár gégevizenyőt okozhat! Ezért az sem mindegy hogy hol, melyik testrész érintett a darázscsípés által.

Mi történik, ha több darázs is megszúr valakit?

Különösen veszélyes, amikor nem csak egy, hanem több szúrást kell elviselnie valakinek, ám ez könnyen megtörténhet, mivel a darázs a méhekkel szemben képes a fullánkját visszahúzni és újra az emberbe döfni, így többször is fecskendezhet mérget a bőr alá. Amennyiben több darázs támadja meg egyszerre az áldozatot, a vérbe is több olyan toxin anyag kerül, melyek így összeadódva már allergiás reakciókat is kiválthatnak. Ezt többféle tünet is jelezheti, mint például fejfájás, szédülés, láz vagy hányás. Figyeljünk ezekre a jelekre, ha darázscsípést szenvedett el valaki a környezetünkben és a legjobb, ha orvoshoz fordulunk azonnal vele.

Mit tehetünk, hogy minél kisebb legyen a kockázata annak, a darazsak ne a közelünkben telepedjenek le?

Próbáljuk megszüntetni az olyan helyeket, ahol a fészküket szeretnék megépíteni és elrejteni a szemünk elől. Ilyen lehet például a házkörül, a falban lévő repedések, rések, eltömítése, megszüntetése, a padlásfeljáró teljes lezárása, ne juthassanak fel oda, de kívülről sem, tehát a tető fedésének, szigetelésének átvizsgálása ilyekor elkerülhetetlen! A cserép, pala, vagy más tetőfedő anyag ne legyen lecsúszva, leesve, vagy olyan rés közte, amin kényelmesen tudnak ki-be járni a rovarok!

A másik dolog, amire szintén oda kell figyelni, ne hagyjunk elől nekik könnyen elérhető táplálékot, amely odacsalogatja őket. Például a kertben a szemetesek is legyenek mindig befedve, épp úgy, mint a panellakások, vagy társasházak mellett lévő hulladéktárolók is. Ne tudjanak onnan könnyűszerrel élelmet szerezni!

Melyik évszak és napszak a megfelelő darázsirtásra?

A darázsirtást kisebb fészek esetén, ha mindenképp egyedül szeretnénk megpróbálni, jobb este, sötétedés után, és minél hűvösebb időben elvégezni, mikor már nem mozognak kint a rovarok, hanem a fészekben tartózkodnak, akkor bent találjuk őket, így hatásosabb lehet az irtásuk.

Ha gyanússá válik, miért röpköd itt ilyen sok darázs, valószínű utána is jár mindenki, hogy honnan jöttek, és hová tartanak. Ha megtaláltuk a fészket is, és bebizonyosodik, hogy sok száz, vagy ezer darázs is élhet benne a méretéből adódóan, akkor viszont borzasztó óvatosnak kell lenni! Ebben az esetben már nem érdemes és nem is szabad egyedül az irtáshoz hozzáfogni! A legjobb, amit tehetünk, hogy olyan rovarirtó céget keresünk meg, akinek a szakembere, megfelelő tapasztalattal és szakmai felkészültséggel rendelkezik a darázsirtás elvégzésére! Védőruha és védőfelszerelések nélkül senki ne menjen a darázsfészek közelébe, hiszen már 10 csípés is halálos lehet, de aki a méreganyagra érzékeny, már egy szúrás után is belehalhat!

Előfordulhat-e, hogy egy régebbi fészekbe beköltöznek tavasszal újra?

A darázsirtás során a szakember felszámolja a fészket is, és az a cél, hogy az utolsó darazsat is sikerüljön kiirtani! Ha valaki úgy dönt, egyedül végezné el ezt a munkát, mert még kis méretű a fészek, de azt nem szedi le, akkor is kevés az esélye annak, hogy oda tavasszal majd visszatérnek a darazsak, vagy új család szemelné ki lakhelyül. Mivel csak a királynő marad életben télen, számára értéktelen lesz a régi üres fészek, inkább újnak az építkezésébe fog tavasszal, hiszen azt, a rengeteg dolgozó segítségével, óriási sebességgel meg tudják építeni! Ezért is lehet sokszor kisebb, nagyobb üresen hagyott darázsfészekkel találkozni a padláson, ólakban, vagy más eldugott helyeken.

A lódarázs az a faj, amelyiknek a fészkét, (mert esetleg olyan hozzáférhetetlen helyen van) nem sikerül teljes egészében felszámolni akkor lehet, hogy a kolónia maradék túlélői megpróbálják majd azt újjáépíteni ahelyett, hogy új helyet keresnének maguknak.

Végül a főcímben feltett kérdésre válaszolva, van félnivalónk a darazsak támadása miatt! Veszélyesek, így jobb, ha elkerüljük őket és a fészküket! Hívjunk minden esetben szakembert a darázsirtásra, ne kockáztassuk magunk vagy családtagjaink életét azzal, hogy egyedül próbálunk ellenük fellépni!