Hogyan védekezzünk, hogy a darazsak megjelenjenek otthonaink körül?

Amióta megjelentek a darazsak az emberek környezetében sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy, hogyan tudná megakadályozni azt, hogy ezek a rovarok megjelenjenek a mindennapi életünkben , s ne talántán le is telepedjenek nálunk! Vannak akik évek óta harcokat vívnak ellenük, de nekik reméljük előző cikkeinkkel már tudtunk olyan tanácsot adni, hogy hogyan lehetne sikeresebben a letelepedésüket megakadályozni. Most azoknak szeretnénk elsődlegesen segíteni, , akik rettegnek, a darazsak támadásától és csípésétől. Nézzük is, hogy mikre jó figyelni!

Előző cikkünkből már megtudhatták,  hogy egyes darazsak imádják a padlásokat, vannak akik inkább a falak találkozásánál szeretnek tábort ütni, de olyanok is vannak, akiket a gipszkarton környéke vonz inkább.  Illetve, elmondhatjuk hogy napjainkban Magyarországon kivétel nélkül,  bárhol megtalálhatóak. Számíthatunk tehát megjelenésükre városokban, falvakban épp úgy, mint a szabadban kirándulásaink alkalmával. Senki  nem lehet nyugodt,  hogy az ő városa kivétel lehet ez alól, hogy ha még nincs, akkor a közeljövőben egy csapat darázs bárhol felbukkanhat. Ám kellő óvatosságra hívnám fel a figyelmét azoknak a bátor természetű olvasóinknak, akik maguk próbálják felvenni a harcot a darazsak népes kis táborával szemben. Hiszen olykor a látszat csal és lehet, hogy abban a pillanatban csak néhány lelket számláló csapatot látunk, de  hamarosan a még takarásban, esetleg megbújva levő egyedek is hirtelen ott teremnek előttünk. Ez veszélyhelyzetet teremthet pillanatok alatt és akkor már nem tudunk ellenük tenni sok mindent.

Érdemes tehát arról is beszélnünk, hogy hogyan tudnánk megakadályozni a letelepedésüket a közelünkben! Van erre lehetőség? Határozott igen választ  adhatunk. Semmiképpen sem jó, ha elszaporodnak nálunk és ezzel akár családunkat is veszélyeztetjük az esetleges csípések bekövetkeztével. Ám itt kell megragadni az alkalmat hogy elmondjuk többen téveszmében élnek, ha úgy gondolják, hogy  a darazsak hasznos állatok. Míg a méhekre igaz ez a megjegyzés, hisz elvégzik a növények beporzását és ténylegesen gyűjtik a virágport s mézet készítenek,  addig a darazsak semmi az ember számára hasznos tevékenységet nem folytatnak. Talán csak annyi sorolható ide a javukra, , hogy a rovarokat elpusztítják. Vannak olyan lehetőségek, amelyekkel nem kockáztatjuk a saját magunk testi épségét és azt, hogy csípéseket szenvedjünk el a darazsak által. Itt semmi komoly vegyszerre, esetleg, mint a rágcsálóknál mérgekre nem kell gondolnunk. Lehetnek teljesen természetbarát megoldások is az ellenük vívott csatában. Van  például egy olyan szilvafa, melynek termése nem annyira ismert és népszerű az emberek körében, mint a többi fajták, de ha ilyet ültetünk a kertünkben akkor garantáltan meg tudjuk akadályozni , hogy a darazsak hozzánk beköltözzenek Ez az úgynevezett Mirabella, népes nevén „fosószilva” melynek már a puszta illatát sem kedvelik, nemhogy esetlegesen abból is lakomározzanak.   Ahol azonban felüti a fejét egy vagy több darázs, ott valószínűleg többre is számíthatunk, hiszen egy fészek, vagy méhkas lesz a közelben , és egy fészekben akár több ezren is élhetnek.

Míg egy felnőttnek egy-két csípés, a néphagyomány szerint, még egészséges is lehet,  addig a gyermekek nagyobb veszélynek vannak kitéve. De nem csak mi emberek állhatunk veszélyben, hanem házikedvenceink is. Elmondható az is, hogy olykor a környezeti hatásokat is figyelembe kell venni, hisz nem mindegy, hogy  milyen módszereket választunk ellenünk, függ attól hol van a fészek, mert egyes esetekben még a leghatékonyabb kereskedelmi vegyszerekkel sem tudunk elérni semmi hatást. Aki otthon, önmaga szeretne háborút indítani a darazsakkal szemben, annak mindenféleképpen ajánljuk, hogy elsődlegesen az alábbi, természetes módszerekkel próbálkozzanak!

Nem is gondolnánk, hogy akár a háztartásunkban is megtalálhatóak olyan élelmiszerek,  vagy egyéb készítmények amelyekkel kiemelkedő hatást érhetünk el.  Egyik ilyen megoldás lehet a kávé használata. Hogyan készítsük el? Tegyünk egy mélyebb tálkába 3-4 teáskanálnyi őrölt kávét, majd egy gyufát gyújtsunk meg és óvatosan állítsuk bele a kávéba. Egyes állatások szerint ez akár órákon át is távoltarthatja a darazsakat. ” Öreganyáink “még citrommal is próbálkoztak, hiszen úgy tartották, mivel savanyú, ezt az illatot és ízt nem kedvelik, ezért nem fog számukra ínycsiklandó lenni. Meg lehet próbálni az esti órákban az élőhelyük környékét óvatosan citromlével bepermetezni.

Akadnak azonban még további  alternatív módszerek azok számára, akik ténylegesen nem szeretik a vegyszereket, illetve azok számára is, akik félnek, hogy nehogy betegek legyenek tőle. A fenti lehetőségek mellé, számukra jó megoldás lehet a fokhagyma alkalmazása. Ahogy ismerjük a fokhagyma rendkívül egészséges és még sok egyéb jótékony hatása van a szervezetünkre, ilyen például a különböző kórokozók kiírtása, gyomorfekély ellen is rendkívül hatásos, de még egyesek szerint a daganatos megbetegedésekkel is feltudja venni a harcot. De nem csak ezekben képes hasznos célt szolgálni, hanem a rovarok ellen is. Aprítsunk fel néhány gerezd fokhagymát és tegyük ki szintén az élőhelyük környékére. Állítólag a fokhagyma illatát sem kedvelik és ha tartósan cseréljük, hamarosan igencsak új lakóhely után fognak nézni.

Még mindig nem állhatunk meg a felsorolással, ugyanis  elmondható, ami az ember számára kedvelt  zöldség, az a legtöbb rovar számára egyenesen ellenség. Sokaknak van  kiskertjük ahol különböző zöldség terem és szinte mindegyikben megtalálható termés a paradicsom és a bazsalikom. Ezek a növények szintén jó darázsriasztó hírében állnak, s mivel akár cserépben is nevelhetők,  így a töveket könnyű oda  elhelyezni, ahol éppen szükségünk van rájuk. Létezik egy további lehetőség  is, igaz  tudományosan nem támasztották alá a hatásosságát mégis sokan esküdnek a módszerre. Mit is kell csinálnunk pontosan? Dörzsöljünk össze a két tenyerünk között egy rézből készült érmét (ami lehet egy 5 forintos pl. ). A bőrünkön keletkező illatanyag állítólag elriasztja a darazsakat. Ezután tegyük ki mondjuk étkezőasztalra, vagy a teraszra, a napra az érmét.
Ha a kertünkben, erkélyen  fából készült a kerti garnitúránk, akkor semmiképp, még véletlenül se használjunk bútorápolót. Ezek a szerek  és fényezők ugyanis olyan anyagokat tartalmaznak, mely “illatával” is már vonzza a darazsakat!

Ahogy a cikkünkből tapasztalták, érdemes felvenni velük a harcot és semmiképpen sem szabad megijedni, ha azt észleljük, hogy el kezdtek mozgolódni környékünkön. Mindenképpen elsőnek azt ajánljuk alaposan át kell gondolni, hogy milyen terv alapján indulunk neki a védekezésnek, amelynek végcélja, hogy elűzzük őket. Ám arra fel kell készülni, ( ahogy említettük is fentebb) hogy egyes esetekben, mire észrevesszük addigra már elkezdték a fészek építését. Viszont akkor is akár mindegyik házias megoldást alkalmazhatjuk rendszeresen és reménykedhetünk,  hogy hamarosan tartós eredményt érhetünk el. Ám ahogy hangsúlyoztuk, ha már több verejtékcsepp árán sem tudtunk semmilyen hatást elérni, hiszen annyira elszaporodtak , a lehető leghamarabb keressenek fel egy szakembert, aki minden esetben  tud olyan megoldással szolgálni amely segítségünkre lehet. Legyen az akár vegyszeres megoldás is, jó ha elfogadjuk, annak érdekében, hogy nyugodt darázs és csípések  nélküli életet tudjunk élni.