Hogyan vészelik át a darazsak a telet? Mivel ne próbálkozzunk, ha kiakarjuk irtani?

Már korábban írtam arról, hogy milyen módszerekkel lehet hatékonyan szembeszállni a darazsakkal szemben, illetve, hogy miért is jó védekezni ellenük. Emellett bemutattam azt is, hogy azért nem csak kártékony hatással vannak ők megáldva, hanem segítőszándékkal is. Tudniillik a darazsak a különböző környezetünkben megtalálható károkozó  rovarokat elpusztítják, ezzel is elősegítik, hogy azok  ne tudjanak nagyobb veszteséget okozni az általunk akár nagyüzemekben, vagy kiskertekben termelt növényeinkben.

Viszont már, mint megemlítettem nemrég, nézzük, most meg ebben a cikkben mi történik a darazsakkal télen? Hogyan vészelik át ezt az időszakot, és térjünk ki még arra is, hogy ha darázsirtásra  kerülne a sor, mit ne tegyünk!  Ez inkább a házi módszerekről szól majd. Mivel az irtásukról többet is megtudhattunk már,  ebben a cikkben, ahogy a címből is látható, szeretnék  arról beszélni, hogy végül is milyen folyamatok zajlanak le egy darázs élőhelyén a hűvösebb hónapokban, és esetleg hogyan tudják  túlélni ezt az időszakot.

Ahogy már benne járunk, az őszi hónapokban s majd egyre közelít a tél is, felvetődik a kérdés, mi lesz a darázs kolóniákkal. Ám előbb azt kell mondanom, hogy ez  a kora őszi, szeptemberi időszak mennyire kedvez még a darazsaknak. Ilyenkor bőséges élelemet találnak, érik a sokfajta különböző gyümölcs, tehát a fák és bokrok édes terméseikkel szinte tálcán kínálják magukat ezeknek a rovaroknak is.

Miért több idén a darázs?

Többeket is hallottam panaszkodni mostanában, hogy rengeteg darázs van a kertjükben, vajon mi lehet ennek az oka? Épp a meleg időjárás, mint tudjuk, változik a klíma is évről évre jobban kitolódik ez a meleg időszak, s a kánikula, a száraz nyár is kedvezett az idén nagyon az elszaporodásuknak. Valószínű, hogy ezt majd csak a hidegebb idő beállta tudja megállítani.

Fültanúja voltam egy olyan beszélgetésnek, amelyben az egyik fél elmesélte, hogy a kertjében élő  darazsak és méhek, együtt telelnek ki.  Ez az állítás több helyen is hamis! Ugyanis két külön fajta rovarról beszélünk, más az életritmusuk, a szaporodásuk, az hogy hol és hogyan élnek, tehát kizárt, hogy egy kolóniát alkothassanak. s emellett még  az sem igaz, hogy téli álmot alszanak.

Átvészelhetik-e a telet a darazsak?

Erre a kérdésre azt tudom mondani, hogy nem!  A darazsak ősszel nagyon aktívak, “dolgoznak” egész a fagyok beálltáig. Akkor azonban az igencsak sérülékenynek mondható  darázsfészkek is  többnyire megsemmisülnek.  Ez az időszak viszont már hamar meg is tizedeli őket, nem bírják a hideget elviselni. Ki tehát az akkor, aki túlélheti közülük a telet? Azt egyedül csak a  a megtermékenyített királynő tudja átvészelni, ha nem történne meg a megtermékenyítés, amit egy termékeny hím végez el, akkor  ő is elpusztulna.

Viszont így, ha talál egy megfelelő búvóhelyet például egy fának a kérge alatt, akkor képes úgymond a téli hibernálódásra. Ezért mikor már egyre hidegebb idők jönnek, s a kolóniájába kezdenek a dolgozó darazsak elpusztulni, a királynő is elhagyja a fészket és elrejtőzik, hogy tavasszal a napsugár s  a melegedő idő hívására majd elő tudjon bújni. Akkor beindul újra az élet ha a megfelelő területre rátalál, nekikezd a fészek kiépítésének, s megkezdi a tojások lerakását. De ne szaladjunk ennyire előre, hisz most a téli időszakról szerettem volna beszélni ígéretem szerint.

Hogyan segíthetem őket, ha nem irtani akarom, hanem teleltetni?

Erre a kérdésre nincs  igazán megfelelő válasz. Hisz az elmondottakból is kiderül, hogy a darazsak többnyire elpusztulnak  a tél folyamán, de hisz nem is gond ez, mert tavasszal lehet nem épp ott, hanem egy kicsit  távolabb ettől a területtől új kolóniát épít ki magának a királynő. Hasznuk pedig sokszor nem annyira számottevő, ami miatt,  aggódnunk kellene, ha eltűnnek a kertjeinkből.

A fő ok, azonban, hogy a darazsak elpusztulnak télen, a méhekkel ellentéten az, hogy ők nem tárolnak be maguknak élelmet. Nem alakult ki náluk erre semmilyen módszer, így ahogy közelít a hideg, egyre jobban csökken a rendelkezésükre álló élelem mennyisége is. Viszont hallottam már olyan esetről, amikor konkrétan védelem alatt volt a fészkük, például  takarással védték őket a hideg ellen és így az előbb leírtakkal  ellentétben nem pusztultak el a darazsak télen. Sőt, hanem az új egyedekkel  és a királynővel együtt a következő évben is fent tudtak maradni.  Ez tényleg lehetséges? Erre azt tudom mondani, hogy elképzelhető, van, olyan mikor nem tűnnek el télen, de ez nem hazánkban, hanem inkább olyan melegebb égtájakon fordul elő, ahol nem köszöntenek be fagyok.

Hogyan ne irtsunk darazsat!

Ezek után térjünk át a címben szereplő következő témára. Igaz ez teljesen más, de mivel az előzőekben nem írtam erről, úgy gondoltam, hogy mégis érdemes és hasznos lenne megemlíteni. Tehát  már “mindent”  tudunk arról, hogyan lehet házilag kiirtani a darazsakat, vagy ha ez nem megy akkor hívjunk inkább mielőbb szakembert. Ugyanis Ő gyorsan és nagyon szakszerűen  meg tudja oldani ezt a sokszor nagyon nehéz feladatot. De vannak a köztudatban olyan irtási házilag kivitelezhetőnek mondott tippek és ötletek, amikkel nap, mint nap szembe találkozhatunk, ha csak a neten keresünk is rá, vagy szájról szájra terjednek az emberek között. Ám valljuk be, ezek nem mindig megvalósíthatóak. Sőt vannak olyanok is, amik veszélyesek lehetnek számunka, vagy a lakásunkra, ha meg is próbálkozunk velük.

Mire is gondolok konkrétan?

Például ha a gyerekek játszóhelyén,  homokozó környékén vagy a kertünkben sok darázs jelenik meg a virágokon, gyümölcsfáink körül, akár permetezéssel is megoldhatjuk az ellenük való védekezést. Viszont semmiképp ne azzal, hogy  ezeket a fákat, vagy bokrokat azonnal kivágjuk, hisz árnyékot és gyümölcsöt adnak számunkra is. Tehát ezt nem nevezném jó megoldásnak.

Egyesek olyan módszert is ajánlanak, hogyha a darazsak a háztető, vagy a szélvédő deszka alá költöznek be, akkor jó ötlet lehet, ha a ház fala mellet tüzet gyújtunk, s a keletkező füst majd kiűzi onnan a rovarokat. De ez szinte kivitelezhetetlen, s mindamellett nagyon veszélyes is lehet, mert akár ki is gyújthatjuk az épületet. Ugyanez történik, ha pörzsölővel /disznótornál használták/ akarunk véget vetni a padláson, vagy a lakásban tanyázó darazsaknak. Nagy a gyulladás veszélye ezért ajánlom, hogy soha ne próbáljuk ki!

Másik “tutinak ” mondott módszer a porszívó használata. Ez úgy működne, hogy a porszívót a darázsfészek bejárata elé rakva folyamatosan bekapcsolt állapotban órákig üzemeltetjük. S igaz, hogy rengeteg kirepülő darazsat be tud szívni, de ez a hosszú működési idő  biztos nem tesz jót a gépnek. Ráadásul a fészek belseje ép marad. A királynő is, aki tovább rakja a petéit és csak még gyorsabb lesz a szaporodásuk.

Ezek csak néhány példák kiragadva a sokszor szórakoztató, ám teljesen felejthető és veszélyes megoldások közül. Remélem ezzel a cikkel is tudtam hasznos információkkal szolgálni a darazsakkal kapcsolatban.