Halált is okozhat a darázscsípés!

Benne vagyunk a nyárban, mindenki kirándul, nyaral, vagy csak épp többet tartózkodik a szabadban, kiskertben, hisz kell a jó levegő, a napsütés a szervezetünk számára. Ám arra talán nem is gondolunk, hogy ez bizony veszélyekkel is járhat! Most nem a leégésre, napszúrásra gondolok, hanem arra, hogy a rovarok is most szorgoskodnak a környezetünkben, s táplálékot kell szerezniük ahhoz, hogy életben tudjanak maradni és szaporodni. Így vannak ezzel a darazsak is. Sokszor észre sem vesszük, lehet csak egy egy példányt látunk belőle, majd egyre többen keringenek például a padlás, vagy a tető környékén. S mire észrevesszük, sajnos már meg is építették a fészküket, amit megközelíteni is már akár életveszélyes lehet. Olyan helyekre is befészkelik magukat ahol nem is gondolnánk. Erre, hogy egy példát említsek, saját tapasztalatomból. Néhány napja a temetőbe mentem ki, s ahogy a virágokat locsoltam, észrevettem, hogy egy két darázs röpköd körülöttem. Mivel én sem kedvelem ezeket a rovarokat, s féltem is a fullánkjától, gyorsan végeztem és már épp elfele indultam, mikor megláttam, hogy a földben egy kis lyuk van s onnan bújnak elő s tűnnek el egyenként a darazsak. Rossz ötlet volt, most már tudom, de akkor kíváncsi voltam mennyien lehetnek? Egy jó nagy locsoló vizet beöntöttem a lyukba, s a föld körülötte omlott be, tehát egyre nagyobb lett, s rengeteg darázs jött elő belőle. Azt már nem vártam meg, hogy mi lesz a végeredmény, inkább menekülőre fogtam a dolgot. Legközelebb viszek magammal darázsirtó spry-t.

Mint láthatjuk, a darazsak nem csak a házak padlásán, melléképületek, garázs sarkaiban építhetik meg a fészküket, de akár a föld alól is támadhatnak! Akkor most erről a fajról is szeretnék egy kicsit bővebben írni. Ez a darázsfaj, csak néhány centiméteres nagyságú és, általában sárga-fekete csíkokkal van mintázva. Ha nyugalomban van akkor a szárnyait hosszában összehajtva tartja a teste két oldalán. Társas állat, kolóniáikban élnek.

Hogy miért is veszélyes nagyon?

A fullánkjukkal mérget fecskendeznek be az ellenségeikbe, vagyis azokba akik megháborgatják, vagy úgy érzik, hogy veszélyeztetik az életét. Mondhatjuk, hogy igencsak közeli rokonai a méheknek, de még a hangyáknak is. A fészkeiket, földi lyukakban, vagy faodvakban építik meg. Mindegyik fajta darázscsaládra jellemző az, hogy napközben mozgalmas életet élnek, s csak estefelé, szürkületkor húzódnak be a fészkükbe ahol az éjszakát töltik. Amiért félnünk kell tőlük, hisz képesek az embert is megtámadni, ha veszélyeztetve érzik magukat.

A lódarázs

A legveszélyesebb hazai rovarfaj a lódarázs!, A fészkének a megbolygatására a kolónia életveszélyes támadással reagálhat! Erre is utaltam a címben. Sajnos el kell mondanunk, s jó ha tudnak róla az emberek, hogy bizony halállal is végződhet egy ilyen darázs csípése! De a kifejezés nem is igaz teljesen, hiszen csípés helyett inkább szúrást érthetünk. Mivel a darazsak a méhekkel ellentétben rendelkeznek egy olyan képességgel, hogy a fullánkjukat vissza tudják húzni a támadásuk után.Ezért ha egyszer is megszúr, utána ugyanaz a darázs megteheti másodjára is, sőt többször is.

Mi történik, ha megszúr egy darázs?

Ezek a rovarok tehát a szúrásukkal, a fullánkjukon keresztül juttatják be a méreganyagot az áldozatukba, s így az emberbe is. Aztán ez a szervezetünkbe bejutott méreganyag bekerül a kötőszövetbe is ,és így gyulladást okoz. Ahol a darázsszúrás történt, annak a helye megduzzad, ami fájdalommal, viszketéssel jár együtt. Ha ilyenkor rosszullét mutatkozik, azonnal forduljunk orvoshoz! Mint ahogy említettem, azonban a darázsszúrás egyes embereknél nagyon veszélyes lehet, mivel van akiknél olyan allergiás következményekkel jár, hogy csak az azonnali orvosi segítség mentheti meg az életét, ha ez nem történik meg, akkor bizony halállal is végződhet! Bármely testrészünket érintheti a darázstámadás, hiszen ilyenkor a meleg idő miatt kevesebb ruhadarabot viselünk. Ám kimondottan veszélyes az, amikor a szemen vagy nyakon ér darázsszúrás.

Mit tehetünk, ha már megtörtént a csípés?

Az első, ha van víz a közelünkben, akkor kezeljük ezzel csillapítani a fájdalmat. Ha a csípést követően rögtön hideg vizet engedünk az érintett testfelületre, az azonnal enyhíteni fogja az égető érzést ami nagyon kellemetlen tünet. Mondhatjuk, hogy már szinte néhány perc is elég ahhoz, hogy majdnem teljesen elmúljon a fájdalom.

Sokan esküdnek arra is, hogy ilyenkor vegyük elő at ecetes üveget. Az étkezési, ecetet, ami lehet akár 10 %-os is, nagyon régóta alkalmazzák a népgyógyászatban a darázscsípés kezelésére is. Sokan nem bírják még az ecet szagát sem, de érdemes kipróbálni, igaz, nem túl kellemes az illata, de akár egy kis vattára cseppentve pár cseppet belőle s azt rányomva a fájdalmas testfelületre, igencsak nagy enyhülést hoz a darázscsípés ellen.

Vöröshagyma is segíthet?

Ennek sem éppen kellemes az illata ha a bőrünkön érződik, de hatásos lehet a csípés után alkalmazva. Ehhez vágjunk félbe egy vöröshagymát, és azt nyomjuk a csípés helyére. Hogyan működik? Biztos ezt kérdezik sokan. Ilyenkor a hagyma leve pillanatok alatt “kiszívja” az égető érzésért felelős anyagot, s ezáltal képes a fájdalmat hatékonyan és nagyon gyorsan csillapítani.A lényeg, hogy egyfajta természetes megoldást nyújt az égető érzés ellen.

Hogyan segít a levendula?

A levendula igencsak dekoratív növény, főleg virágzáskor,s az illata is fantasztikus. Manapság már egyre több helyen, például parkokban vagy a kiskertekben is nagyon népszerű növény lett. De nemcsak azért érdemes levendulát nevelni, hanem azért is, mert az annyira intenzív illata a legtöbb rovart távol tartja az emberektől, s amit sokan nem tudnak bizonyára, hogy a darázscsípést is kezelhetjük vele. Hogyan segíthet? Ha megszúr egy darázs, akkor a frissen leszedett levendula levelével, vagy virágjával dörzsöljük be a csípés helyét, s meglátjuk, ez is szinte azonnali enyhülést hozhat majd a tüneteinkre

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a darázscsípést?

A legfontosabb itt is a megelőzés, vagyis hogy elkerüljük a darazsak támadását. Ha a közelünkbe repül, bármilyen nehéz is, de próbáljunk meg nyugodtak maradni. Ha ilyenkor elkezdünk csalapálni, mozgolódni, hessegetni, a darázs biztos, hogy támadásnak gondolja, és akkor ő is használni fogja a fullánkját ellenünk. Néhány jó tanács, hogy mit tehetünk megelőzésként. Az egyik leglényegesebb, hogy ne hagyjunk soha elöl édes ételeket, gyümölcsöket még kis időre sem, ugyanis ezek az illatok egyenesen vonzzák a darazsakat, de ugyanez vonatkozik a nyitott üdítős, vagy sörös üvegekre is.
Nagyon óvatosak kell hogy legyünk, ha kisgyermekek is vannak velünk kint a szabadban. Ne adjunk olyan ételeket nekik, amelyek a darazsak figyelmét is felkeltik. Ha lehet inkább fehér vagy egyszínű ruhákat viseljünk,ez praktikusabb, mert a színes, tarka ruhák azok, amikre jobban rárepülnek, s a fehér viszont egyáltalán nem vonzza őket.

Remélem ebben a mai bejegyzésemben is sikerült hasznos és érdekes információkkal szolgálnom! Amit még szeretnék elmondani, ha darázsfészket fedezünk fel a környezetünkben, akkor semmikép se próbáljuk meg mi magunk eltávolítani, hiszen végzetes is lehet! Hívjunk minden ilyen esetben rovarirtással foglalkozó szakembert!