Ha darázs költözik be a lakásba, mit tegyünk?

Sajnos minden évben lehet olyan ijesztő esetekről hallani a médiában, amikor embereknek kell akár egy egész családnak kimenekülniük a lakásból, mert a darazsak megjelentek az otthonukban! Nem kellett ahhoz ki sem mozdulniuk a házból, hogy akár többszörös szúrást és ezzel jelentős mennyiségű darázsmérget kapjanak a rovaroktól. Hiszen köztudott, hogy a darazsak a fullánkjukat szúrás után kirántják az áldozatból, és azt még utána többször is használhatják, nem úgy, mint a méhek.  Legtöbb esetben kertes házakban lakók hívják a rovarirtó cég szakemberét, hogy végezzenek darázsirtást, mert a rovarok nagy száma miatt azt egyedül az ott lakók már nem tudják megoldani!

Hogyan kerül be darázs a lakásba?

Először is, egy két darázs bármikor berepülhet, a nyitott ablakon ajtón keresztül, ha olyan illatot érez, meg ami számára vonzó, virág, vagy gyümölcs, esetleg ételszag csábíthatja az otthonunk közlébe.  Könnyű dolga van, és simán bejuthat, ha a nyílászárókat nem takarja szúnyogháló. Ezért az egyik legjobb megoldás, hogy minden ajtón és ablakon lehetőség szerint legyen szúnyogháló! Mert az egész évben, ha csak szellőztetés miatt vannak nyitva, akkor is megvéd nem csak a darazsaktól, hanem más nemkívánatos rovartól is bennünket. Gondolok itt a szúnyogra, poloskákra, pókokra, cserebogárra és még sorolhatnám, „ki mindenki „szeretne hozzánk beköltözni!

Ha mégis bejutott a darázs, akkor mindenképp el kell pusztítani, addig, amíg valakit meg nem támad. Ilyenkor a boltokban kapható darázsirtó spray-vel könnyen levadászhatjuk. De legyünk ekkor is nagyon óvatosak, amikor megközelítjük a rovart. A másik és ez a rosszabbik eset, amikor a padláson, vagy a szélvédő deszka mögött van a darázsfészek. Esetleg a lakóház falának repedésein keresztül, jutnak be olyan helyekre, ahol fészket készítenek, majd innen tudnak beljebb is menni a lakásba.

Vannak-e olyan előjelek, amelyekre érdemes odafigyelnünk?

Ha sok darazsat látunk röpködni a ház körül bizony érdemes odafigyelni, és megnézni, hol tűnnek el! Ha azt látjuk, egy kis rés van a falon, ahol bebújnak vagy a fentebb felsorolt helyekre tudnak így bejutni, keressük meg pontosan hol is van a fészek. Ám nyáron illetve ősz felé közeledve biztosak lehetünk abban, hogy a darázsfészek már nagy, sőt óriási méretű is lehet, akár több ezres létszámú darázzsal a belsejében, ezért szakember megkeresése a darázsirtásra mindenképp jó ötletnek bizonyul. Ha már az ennyire megnövekedett létszámú rovarok nem tudnak tovább terjeszkedni a fészeképítésben az adott helyen, akkor megtörténhet, hogy a lakás belseje felé veszik az irányt!

Ha olyan dolgot tapasztalunk, hogy a lakás valamelyik helyiségében rövid idő alatt megjelenik egy sárga folt a mennyezeten, mintha eső utáni beázás lenne, pedig nem is volt csapadék mostanában, még a környéken sem, gyanakodhatunk arra, hogy darazsak szállták meg a padlást. De előfordulhat az is, hogy másképp jelentkezik ez a probléma, például az adott helyen, ahol át szeretnének jutni a ház belsejébe, felpúposodik a mennyezet, sajnos, ha már idáig eljutottak, sikerülni is fog nekik a bejutás. Ahol pedig esetleg álmennyezet van, ami hungarocell anyagból készült ez sem akadály számukra, nagyon könnyen átrágják azon magukat.

Figyelmeztető jel lehet az is, ha az eddig csendes lakásban folyamatosan duruzsoló, zümmögő hangokat hallunk a mennyezet felől vagy épp a falból. De kaparászás szerű hangok is utalhatnak a darazsak jelenlétére! Szakemberek szerint, mint ahogy említettem is már, az ilyen esetekben, mikor túlnépesedett a fészek, és nem tudják helyhiány miatt is tovább építeni, 90 %-ban biztos az, hogy a lakásba is be fognak jutni előbb-utóbb!

Mi történik, ha betörnek a szobába?

Óriási riadalmat jelent az, ha nem vesszük észre azokat az intő jeleket, amelyekből tudhatjuk, hogy veszély fenyeget bennünket! Ha hirtelen zúdulnak be a lakásba, a legjobb megoldás azonnal kimenekülni a szabadba! El kell kerülni, a darázstámadást! Kapcsoljuk le a helyiségben a lámpát és nyissuk ki az ablakot, odakint pedig, ha sötét van este vagy esetleg éjjel történik ez a fenyegetés, az ablak környékét tegyük világossá, hogy a beszabadult darazsak inkább kifelé vegyék az irányt. A következő lépés, hogy hívjuk azonnal a rovarirtó cég szakembereit, akik tudnak segíteni abban, hogy eltávolítják a lakásból a rovarokat, elvégzik az irtást és a fészek megkeresése után, azt el is pusztítják!

Miért van ilyen sok darázs?

Évről évre azt tapasztalhatjuk, hogy már kora tavasszal is sokkal több darázs röpköd kint, bármerre járunk. Vajon mi lehet az oka, teszik fel gyakran a kérdést. Ennek a jelenségnek az egyik apropója bizonyára a klímaváltozással függ össze. Ugyanis egyre enyhébbek lesznek a telek, a hideg fagyos napok száma évről-évre folyamatosan csökken, és ebben az időben a rovarok sem pusztulnak el sajnos. Így van ez a darazsak esetében is! A királynő szervezete olyan anyagot termel, ami megakadályozza azt, hogy megfagyjon, tehát a hidegebb időnek is ellenáll ezáltal.

Attól is függ az elszaporodásuk, hogy hány királynő éli túl a telet, ám ezt, ugye, nagymértékben az időjárás is befolyásolhatja. Minél több a hibernált állapotból magához térő királynő, annál több a darázsszám is.  De már a dolgozók között is van, aki túléli a telet, tehát ezért fordulhat elő, hogy a tavasz kezdetén, amikor kirajzanak a fészekből, nagy számban jelennek meg az emberek közelében is!

Ezért is óriási jelentőségű a darázsirtás elvégzése még ősszel és a fészek elpusztítása is, ne adjunk esélyt számukra, hogy túléljék a hideg időt és nyárra még tovább szaporodjanak!  Kockázatot jelent minden darázsfészek az emberek és a háziállataink számára is! Ha veszélyben érzik magukat, vagy a fészek közelében jelenik meg az ember, gyanakvókká és agresszívvá válnak!

Elég egy hessegető mozdulat és máris támadásba lendül a rovar, a szúrása pedig akár halálos is lehet! Főleg azok számára jelent hatalmas veszélyt, akik a darázsméregre allergiásak. Számukra már egyetlen darázsszúrás is életveszélyes állapotot, fulladást és  anafilaxiás  sokkot okozhat! Ne késlekedjen tehát senki, ha a lakása környékén, darázsfészket vesz észre, hívjon azonnal darázsirtással foglalkozó szakembert, hogy mielőbb megszabaduljon ezektől a roppant veszélyes rovaroktól!