Érdemes segítséget kérni, ha támadnak a darazsak!

Megérkezett a jó idő, már nappal és gyakran éjszaka is plusz fokok vannak. A darazsakról azt tartja a közhiedelem, hogy +10 fok felett már felélednek és kirepülnek. Tehát egyre többször találkozhatunk már velük össze a szabadban. Emiatt is kell ismételten nagy figyelmet fordítanunk rá, ha akár gyalogosan, kerékpárosan, vagy épp más járművekkel közlekedünk is ezekre az élőlényekre. Legtöbb esetben ugyanis ha figyelmesek vagyunk, akkor igenis meg tudjuk előzni a darazsakkal kapcsolatos problémát. Ebben a bejegyzésben megtudhatjuk azt, hogyha társasházban él valaki, vagy kertes házban mire figyeljen és amit sokan kérdeztek, hogy a darázsirtás költségei ebben az esetben kit terhelnek. Nézzük meg akkor mit kel tudnunk erről, s remélem garantáltan minden kérdésre választ fogok tudni adni.

Genetikai hajlam?

Már rengetegszer mondtam el azt az olvasóknak, hogy főleg ha kint vagyunk a természetben, kirándulni, túrázni vagy épp a kiskertben, nagyon figyelmesek, óvatosak legyünk.Ha ilyen esetben látunk egy csapat rovart, esetleg darázsfészket is, akkor ne közelítsünk, inkább hívjunk szakembert. Ez azért is fontos, mert a csípéseik komoly veszélybe sodorhatnak bennünket. Némelyik darázsfajnál elég egyetlen csípés is már, s ha nem kapunk hamar segítséget, akkor akár életünket is elveszíthetjük. Viszont amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a rovarcsípés-allergiánál is kimutatható a genetikai hajlam. Persze én erre saját tapasztalatot is tudok mondani.

Nagymamám például allergiás volt a darázscsípésekre, sőt a háta borsódzott tőle ha már csak meg is látta valahol ezt a rovart, míg az egyik fia méhész és szívesen foglalkozik velük, de a darazsaktól sem tart egyáltalán, s nem is allergiás a szúrásukkal szemben sem. Viszont ténylegesen el kell mondani, hogy valakinél kialakul e az allergia, lesz-e ilyenfajta betegsége, azt egyéb környezeti hatások is befolyásolják. Tehát valóban igaz, hogy több dolog is kell ahhoz, hogy valaki allergiás lesz e a darázscsípésre és ha igen, akkor milyen ok miatt.

Óvatosan az üveges üdítőkkel!

Nagyon figyeljünk arra, hogy nyáron ne igyunk üvegből sört vagy cukros üdítőket! Ha ugyanis a rovarral együtt nyeli le valaki az italt, a méh vagy a darázs első dolga az lesz, hogy szúr. Miután a torok, s a garat, vagy a gége környékén nagyon lazák a kötőszövetek, a terület azonnal megduzzad, beszűkülnek a légutak, és ahhoz még allergiásnak sem kell lennie, az illetőnek, hogy megfulladjon. A média többször számolt be ilyen hírről is, és igenis figyeljünk erre. Mindig tegyük vissza a kupakot az italra, ha ittunk belőle.

Hozzászokik a szervezet

Főként vidéken szokták ezt mondani az emberek, hogy ha néha megcsíp egy darázs, akkor garantáltan hozzászokik a szervezetünk. Erre szakmai szemmel nézve elmondható, hogy elég hosszadalmas folyamat lenne ez, már csak azért is, hogy évekbe is beletelhet mire megvalósulna. Viszont találkozhatunk olyan kezeléssel, amelyről meg kell állapítani azt, hogy segíthet. Ez az immunterápia, melyben elég nagy lehetőségek vannak a darázscsípés-allergiára is. Ez úgy néz ki, hogy a beteg szervezetét hozzászoktatják ahhoz az anyaghoz , amely a náluk megtalálható érzékenységet okozza az úgynevezett allergénekhez.

Emiatt akár a későbbiekben ha meg is csípné egy darázs nem fogja a pácienst semmi bonyodalom érni, hiszen teljesen olyan életet élhet mint a többi embertársa, aki nem volt soha se allergiás. Ennek köszönhetően teljes gyógyulást és tünetmentességet tud bárki elérni. Egy allergiás a jó időnek félig tud csak örülni és önfeledt lenni, hiszen fél szemmel mindig azt fürkészi, hogy valahonnan nem-e érkezik egy darázs mely számára veszélyt jelent. S ez teljesen érthető, hiszen neki minden másodperc számítana akkor, ha a csípés bekövetkezik.

Még mindig fészkelnek!

Ám elmondható az, hogy ha itt a jó idő máris elég népes csapattal rendelkeznek ezek a rovarok. Így tavasz elején többszörös energiát fektetnek abba, hogy a virágokat látogassák és más szerves táplálékot szerezzenek. Az egyre melegebb idő miatt az invázió csak növekedni fog, hiszen a virágzás is hamarosan beindul. Volt már olyan ügyfelem akihez vissza kellett térni egy korábbi irtás után, mert az új fészek miatt a szigetelést másik helyen bontották meg a darazsak.

Ki lehet irtani?

Kisebb méretű darázsfészkeket már házilag is ki lehet irtani kiskereskedelemben kapható anyagokkal. Persze vannak olyanok akit már a puszta látványa is megrémiszt abban az esetben is, ha nem allergiásak, hiszen a darazsakról a köznyelvben az a tévhit él, hogy rendkívül ellenségesek. Na meg persze, sokaknak, ahogy kinéznek az is olyan érzést kelt, hogy nem akarna velük közelebbről megismerkedni.De ajánlom hogy semmiképp ne hessegessünk ha a közelükben vannak, hívjunk inkább szakembert, ugyanis a rossz beavatkozás is könnyen végzetes lehet, ha nem megfelelően vesszük fel a harcot velük, hiszen azt is ők támadásnak érzékelik. Hallottam már olyan esetről, amikor egy méhészt ért baleset, tehát tényleg senki nincs velük szemben biztonságban. Legyünk nagyon óvatosak velük kapcsolatban. Nem lehet őket kiszámítani, bármikor támadásba lendülhetnek. A darazsakkal ellentétben a méheket kiirtani nem szabad, csak befogni. Magyarországon védett rovarok, az emberiség számára hasznos, nélkülözhetetlen lények.

Jegyezzük meg!

Még mindig téveszmeként él sokakban az, hogy a darazsak miként is táplálkoznak. Erről annyit mondanék most, hogy jó esetben csak gyümölcseinket csipkedik meg, amik aztán azonnal rothadásnak indulnak. Mindenképp azt tanácsolnám, ha népes fészkük van ne próbálkozzunk magunk felvenni a harcot velük, akkor tényleg csak a szakember lesz képes kiirtani őket. Sokan ötletelnek azon, vajon mi lehet az oka annak, hogy ennyire elterjedt rovarnak számítanak manapság. Míg egyesek azt vallják, hogy az enyhe időjárásnak köszönhető. Addig mások már a nemi érés és a biológiai felépítésükkel magyarázzák. Mivel a királynő a legkülönlegesebb helyeken is át tudja vészelni a telet, így már kora tavasszal hozzákezdhet az új kolónia kiépítéséhez, és aztán bárhol felbukkanhatnak.

Óvatosan velük!

Egyik ügyfelemmel történt meg az, hogy kinyitotta az ablakot, mert csak jó, ha kis tavaszi friss levegő veszi át a télies levegőt a házban. Tehát felfrissíteni akarta a szobát, a lakást. S elment közben fürdeni. Mire visszatért máris néhány darazsat látott az ágyon, amint közel ment hozzá egy bátor jelentkező máris igen szerencsétlen helyen a két úja között meg is csípte. Mivel nem tudott róla, hogy allergiás lenne, de azonnal kalciumot juttatott a szervezetébe, hogy mindenképpen meg tudja akadályozni az esetleges rosszullétet.

Remélem értékes információkat tudtam átadni újra. S itt olvasás közben talán mindenki átgondolja majd azt, hogy ha darázsfészekre akad a kertjében, a lakókörnyezetében, akkor először is keressen egy rovarirtással foglalkozó szakembert. Hiszen tényleg sokszor mondom ezt, de valóban ők fognak tudni probléma nélkül sikeres munkát végezni. Senki sem szeretne, ha ezek a darazsak elszaporodnának nála és ellenségként tekintenének rá. Jó ha tudjuk azt is, hogy ha egy megcsíp, olyan vészjelzést küld szét a társainak, amelyet a közelben levő összes darázs észlelni fog és azonnal ott terem a többi is a segítségére.