Darázsirtásra felkészülni! Ébredeznek a rovarok is tavasszal!

Ahogy közeledik a tavasz, már februárban is van néha egy-egy nap mikor ragyogó napsütés van. Ilyenkor előbújnak a rovarok is. Igaz, még csak elvétve láthatunk egy legyet, katicát, méhet, de akár darazsat is. Ettől a rovartól általában tartanak az emberek, pedig gyakran kerül a látókörünkbe a kertben, parkban átrepülve, a virágágyások környékén, vagy akkor is, ha a szabadban szeretnénk elfogyasztani a reggelit, vacsorát. Esetleg piknikezünk valami szép helyen, az ételek, gyümölcsök illata odacsalogatja őket, épp úgy, mint a méheket és más rovarokat is. A fekete-sárga színű darázs, rémisztő tud lenni, amikor elzúg a fejünk felett. Mindenki arra gondol azonnal, jaj meg fog csípni! De tényleg csípnek a darazsak?

Miért van szükség darázsirtásra?

Kezdem a legrosszabbal, ami megtörténhet, ha egy darázs megszúr valakit! Vannak olyan emberek, akiknél allergiás reakciót vált ki, ha beléjük ereszti a fullánkját. Ez szinte azonnal jelentkezik, a test több területén bőrpír alakulhat ki, amely viszket és, ha elzsibbad a szája, nyelve, (az „áldozatnak”) vagy a légutak, akár fulladáshoz is vezethet!

Nagyon veszélyes! Ilyenkor azonnal orvoshoz kell menni, vagy vinni az illetőt, a fulladás megakadályozása miatt! A darazsak sokszor a ház körül élnek, a kertben fákon, melléképületben, padláson, vagy például a szélvédő deszka mögött építik meg a fészküket. Ezért is fontos a darázsirtás, ne engedjük, hogy a környezetünkben elszaporodjanak ezek a rovarok, mert az irtás elmaradása miatt veszélyeztetjük az ott lakó emberek életét.

Mi található a darazsak mérgében?

Az összetevőit tekintve hisztamin, acetilkolin, foszfolipáz ezeknek esetleg valamelyik változata, szerotonin illetve kinint tartalmazhat, ez lehet darázs vagy lódarázs kinin. Ezek okozhatják a különböző reakciót a csípés helyén, például a fájdalmat, bőrduzzanatot, viszketést és gyulladásra utaló jeleket! Sajnos a rovar szúrása nem csak emiatt nagyon veszélyes, hanem mint említettem fentebb olyan méreganyagok kerülhetnek be az ember szervezetébe, ami kiválthat egyes, arra érzékeny egyéneknél, szisztémás reakciót, anafilaxiát, vagy teljes keringés összeomlást, ami halálhoz vezethet! Hogy az esetleges darázstámadást elkerüljük, ne engedjük a közelünkben élni ezeket a rovarokat, ezért is van nagy jelentősége a darázsirtás elvégzésének, ha észrevesszük a jelenlétüket, lehetőség szerint figyeljük meg honnan jöttek és hol lehet a fészkük!

Mikor gyanakodjunk, hogy darázsfészek lehet a lakásunkban?

Gyakran előfordul, hogy ezek a rovarok az emberek lakásába is igyekeznek beköltözni, nem csak a padláson építik csendben és szinte észrevétlenül a fészküket, hanem egyéb olyan helyekre is beférkőznek, ahol nem is számítanánk rájuk. Természetes reakció az ott lakók részéről, ha kétségbe esnek, mikor azt veszik észre, hogy a padlásról a plafonon keresztül özönlenek a darazsak a lakásba! Ilyenkor az a legjobb megoldás, ha azonnal a rovarirtó céget hívjuk, hiszen csak ők tudnak szakszerű módszerekkel szembeszállni ezzel a hatalmas méretű támadással szemben!

Ha ilyen hangokat hallunk!

Mikor már naggyá növekedett a fészek, akár több ezer darázs is lehet benne, ezek bizony nem tudnak már észrevétlenül maradni. Előbb utóbb felfigyelnek a házban lakók is a különös hangokra, amik a falból vagy a mennyezet felől jönnek. Lehet ez halk kaparászás. zümmögő hangok, vagy épp egy sárgás színű egyre növekvő folt a plafonon, ami eddig nem volt ott, de nem is leázásból keletkezett mondjuk egy eső után.

Felhívhatja a figyelmünket a darazsak jelenlétére az is, ha a házon kívül egyre több példányt látunk röpködni, vagy épp bebújni egy lyukon át a széldeszkába vagy a padlásajtó résein röpködnek ki-be. Ekkor már biztos, hogy sokan vannak és nem jó ötlet mondjuk különféle spray-el, vagy amit sokan kipróbálnak ellenük, csavarlazítóval, gázolajjal lefújni, vagy lángszóróval kifüstölni, ezzel akár a lakást is felgyújthatjuk! Ezekkel a módszerekkel ugyanis csak a külső bejáratot sikerülhet elérni, és az esetleg ki-be közlekedő rovarokat elpusztítani, de mivel a lépek jóval beljebb vannak, odáig nem jut el a vegyszer sem.

Tehát valóban az a legkézenfekvőbb, hogy szakembert kérjünk fel a darázsirtásra! Ha egyedül próbáljuk meg, akkor nagy esélyük van arra, hogy akár több darázscsípést is elszenvedhetünk, hiszen ha bántjuk őket, akkor azok is támadásba lendülnek ellenünk. S tudjuk, hogy ez milyen veszélyekkel jár, akár halálos is lehet arra, aki allergiás a darázscsípésre. Ne késlekedjünk tehát, ha felmerül a gyanú, darazsak költöztek be a lakásunkba, szóljunk máris a rovarirtó cég szakemberének, aki a helyszínre kiérkezve, felkutatja a darazsak lehetséges fészkét és elpusztítja azokat, hogy ne kelljen örökös félelembe élnünk miattuk!