Darázsirtás környezetbarát módon?

Napjainkban elég nagy figyelmet fordítunk az életünk minden területén a környezetbarát módra. Szinte nem telik el olyan hét, hogy ne halljunk különböző környezet és állatbarát megoldásokról, az élet bármely területét  illetően. Azonban, hogy ez hogyan illeszthető rá a darázsirtás folyamatára? Hol és hogyan találkozhattok vele? Ennek jártunk utána ebben a bejegyzésben!

Igaz a jó idő már elmúlt és lassacskán télbe fordul az időjárásunk, ilyenkor már általában elbújnak a méhek és a darazsak is, de továbbra is érdemes figyelni azokra a  jelekre, amelyek arra hívják fel a figyelmünket, hogy ezek a rovarok beköltözhettek az otthonunkba, vagy a környezetünkbe. Ugyanis előfordulhat az is, hogy a házunk tetőszerkezetében bújtak el, amely egyáltalán nem jelent pozitívumot, ha ott megbújva maradhatnak a tél folyamán is.

Szorgosak a darazsak? Ez jó nekünk?

A legtöbb ember úgy emlegeti, hogy a méhek a szorgosak, a darazsak pedig a rovarok rémálmai, rendkívül kártékonyak és agresszívak. Továbbá mi emberek is félünk tőlük, hangos zümmögésük, gyors repülésük és nagy méretük miatt már akkor is félelmet keltenek, bennünk, amikor átrepülnek a fejünk fölött! Megkeserítik a nyári napokat, a szabadtéri programok veszélyforrásai, bármikor megjelenhetnek és tönkretehetik a legszebb szabadban töltött pillanatokat is könnyedén. Például egy grillezést, vagy kerti reggelit, uzsonnázást is meg tudnak zavarni!

Ezzel szemben azonban, jó ha tudjuk, hogy a darazsak is hasznos munkát végeznek a természetben. Ők is jelentősen kiveszik a részüket  a növények beporzásánál, továbbá a rovarpopuláció szabályozásában is fontos szerepük van. Ha nem szeretnénk, hogy más rovarok megszálljanak, ellepjenek bennünket, érdemes megismerni mit tesznek ezek ellen a darazsak, és esetleg megbarátkozni a jelenlétükkel. Természetesen ez akkor jöhet szóba, ha nem közvetlen a lakásunkba, a padláson, vagy a privát környezetünkben telepednek le!    Mert abban az esetben valóban fontos feladat, hogy ne jelentsenek akár életveszélyes helyzeteket az ott lakók számára, ha mielőbb az irtásukról gondoskodunk! Tegyük ezt azonnal,  ahogy észrevettük a figyelmeztető jeleket! Erre a feladatra pedig mindig hívjunk megfelelő szakembert, hisz a darázsirtás az ő területük, sok tapasztalattal a hátuk mögött biztosak lehetünk benne, hogy a legmegfelelőbben tudják kezelni ezt a problémát!

Kíméletes védekezés? Lehetséges?

Sokszor hangsúlyozzuk, hogy ne várjunk a végsőkig, már az első megjelenéskor is érdemes rájuk azonnal lecsapni. Mindig jobb megelőzni a problémát, mint utána kezelni a tüneteket. így van ez a darazsak irtásával is. Ha észrevesszük, hogy beköltöztek a padlásra, garázsba, vagy esetleg a lakóház valamelyik helyiségébe és úgy gondoljuk, hogy télen úgyis elpusztulnak majd, nagy tévedésben vagyunk! Amennyiben a téli időszakban nyugalomban hagyjuk őket, akkor tavasszal a nőstények elkezdik a környéken majd keresni az új élőhelyet és letelepednek, új kolóniákat alapítanak. Jellemző, hogy a régi fészektől általában nem tesznek meg nagy távot az új fészek kialakításához, ezért mindenképpen a közelben fogják az otthonukat felépíteni. Mit tehetünk ez ellen?

Temessük be a földbe épített lyukakat!

Még talán nem késő az, hogy a kertben is tegyünk egy kis sétát és ha látunk földbe épített alagutakat, lyukakat, mindenképp temessük be jó keményen, hogy ezzel is megszüntessünk egy lehetséges problémát.

Hatékony és kímélő

Ha még nem szeretne szakemberhez fordulni, mindenképp ajánlatos az, hogy hamis darázsfészek kasokat helyezzen ki, ezzel elérhető az,  ha meglátják, mintha ott már más darazsak élnének, inkább elkerülik és valószínű, hogy nem fognak oda beköltözni        Ahogy sok más állat is, ha látja azon a helyen már  élnek rovarok, természetükből adódóan elfordulnak az adott környéktől. Továbbá az is lényeges érv emellett a módszer mellett, hogy semmilyen vegyszert nem használunk és  nem bocsát ki semmi káros anyagot a külvilágba, hulladékot nem termel, szimplán a látványával riaszt.

Azonban ha mégis előfordul az, hogy így is beköltöznek a falba, tetőszerkezetbe, földbe, vagy bármely helyre a darazsak, nyugodtan keressen szakembert, vagy akár hívjon minket! Fontos, hogy ne törődjünk bele, ezekkel a rovarokkal együtt kell élni, hanem tegyünk ellenük!

no replies

Leave your comment