Darázsirtás házilag

Mielőtt a darázsirtás házi fortélyairól beszélnénk,  nézzük meg mit is tudunk, vagyis mit kell tudnunk ezekről a rovarokról. Igen sok problémát tudnak okozni ha  a közelünkbe fészkelik be magukat. A darázs ragadozó rovar, és közel 100-200 fajuk él Magyarországon. A legelterjedtebb a kecske-darázs, a német darázs, és a lódarázs.

Általában  15-20 mm hosszúságúak, de fajtól függően méretük elérheti akár az 50 mm-t is. A darazsak többsége úgynevezett  kolóniákban él. A kolóniában minden esetben egy termékeny nőstény.a  királynő és nagyon sok (akár több ezer) dolgozó is lakik. A darazsak  mozgalmas életet élnek, nappal, s csak este szürkület körül repülnek vissza a fészekbe.

Igazi veszélyt jelentenek az emberre nézve is! Akkor támadhatnak meg bennünket, ha veszélybe érzik magukat. A darazsaknak ,(  mint a házi rokonaiknak a méheknek ) fullánkjuk és mérgük is van.
Fullánkjukat minden gond nélkül szúrják át a bőrfelületen. A méhekkel  ellentétben a darázs azonban több szúrásra is képes, mert fullánkja nem szakad bele  az áldozatba. Ezért ha darazsakkal találkozunk, próbáljuk meg, hogy ne csapkodjunk, hessegessük őket, mert ettől  úgy érzik, hogy védekezniük kell.

Fészeképítési technikájuk is egyedülállónak mondható a rovarok között. Az építést eleinte a királynő végzi, majd később a dolgozó példányok veszik ezt át teljes mértékben. De vajon miből épül fel a darázsfészek?

A fészek alapanyagát fák, papírok kirágásával nyerik, s ezeket a  nyálukkal ragasztják össze, és illesztik a fészekbe. Ha esetleg a fészek kiépítésére “elfogyna”  a hely, képesek arra is, hogy akár lyukat rágjanak maguknak a falba, hogy kolóniájukat bővítsék.

Darázs túlszaporodásra utaló jelek

A nőstény darazsak rejtekhelyen elbújva vészelik át a telet és  kora tavasszal elkezdik az ideális fészekhelyet  keresni. A legnagyobb mértékben június és október között számíthatunk elszaporodásukra. Szívesen fészkelnek az ember közvetlen közelében is, faodvakban, földi lyukakban.
Vagy fészkeiket gyakran alakítják ki  a padláson a cserép alatt,  redőnyök tokjában, a szélvédő deszka réseiben, ( s még sorolhatnánk, hol lehet számítanunk a jelenlétükre), illetve nehezen megközelíthető rejtett helyeken, ami miatt  az irtásuk is majd sokkal nehezebb feladat lesz.

A forróságban a kiszáradás ellen a darazsaknak is védekezniük kell, ezért nedvességet keresve folyamatosan figyelik  a környéket. Váratlanul megjelenhetnek a medence körül, öntözött füves területeken, kerti-tó mellett. Ha a fészek a közelünkben van, gondoskodni kell a darázsirtásról, mivel az emberekre nagyon veszélyes lehet ha elszaporodnak a környezetünkben.

A darázsszaporulat veszélyei

Milyen veszélyeket is rejt, ha például megcsíp egy darázs bennünket? Vagyis elmondhatjuk, a darazsak nem csípnek, hanem szúrnak. A szúrás következtében a fullánkjukon keresztül tudják a méreganyagot az emberbe is bejuttatni.  A szúrás helye feldagad , bőrpír keletkezik, és viszket. Ha más rosszullét jele látható, vagy jelentkezik, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. Különösen érvényes ez akkor,  ha a nyakon, vagy  a szemen történt a darázs szúrás. Sok ember szervezete allergiás a darázscsípésre. Nekik  nagyon óvatosnak kell lenniük, hisz egy darázsszúrás számukra halálos is lehet. Enyhébb esetekben csalánkiütés jelentkezhet, de súlyosabb, vagy életveszélyes helyzetek is kialakulhatnak.

A darázsszaporulat előnyei

Vannak-e előnyei, ha darazsak költöznek a közelünkbe? Mivel a lárváit rovarokkal táplálja, ezért hasznos is. Valamint nem csak a méhek, hanem a darazsak is segítenek a növények beporzásában. Helye van a táplálékláncban is. Lárvája a kifejlett rovar is táplálék, ő maga, mint ragadozó, segít kordában tartani más élőlényeket, hozzásegít a gyümölcsevők életben maradásához. Sokan nem tudják, de például az elhullott rovarokat, állatokat is megrohamozzák a darazsak és segítenek azok “eltakarításában”.

Házi praktikák az irtásukra vonatkozóan

Ha a kertünkben nagy darázs kolónia épült ki, vagy úgy gondoljuk, hogy ebből később óriási veszélyek lehetnek, a darazsak kiirtása életmentő is lehet. A boltokban, nagyobb áruházak polcain kapható  darázsirtó spray-k azonban a legtöbb esetben csődöt mondanak ilyenkor. Ezek használatakor a darazsak csak még agresszívabbak lesznek, és azonnal ellentámadásba lendülhetnek. Első dolog, hogy megkeressük a kolónia pontos helyét, a bejáratot a fészekhez.

Ez azonban nem is olyan könnyű és veszélytelen feladata, főleg akkor ha a darazsak a fészküket pl. tetőcserép alá, vagy más, valamilyen szinte teljesen megközelíthetetlen helyre építik ki.

Nem kell azonban együtt élni velük! Ha  keresgélünk az interneten, máris találunk tippeket arra, hogyan is  tudjuk a darázsfészkeket felszámolni.

Tény, hogy a darazsak éjszaka nyugovóra térnek, ilyenkor minden példány a fészekben tartózkodik, épp ezért úgy gondolják akik ekkor próbálják a darázsfészket elpusztítani,  hogy ez sikeres lehet, mivel ilyenkor az látható és könnyebben megközelíthető. Ez viszont nagyon veszélyes lehet, hisz a zseblámpa fényére felébred az összes darázs és védőruha nélkül rengeteg csípést kaphatunk.

Van aki füst segítségével szeretné elpusztítani a darazsakat, de ez sem járható út, garantáltan sikertelen lesz, mivel a füst nem tud behatolni a darázsfészek belsejébe, így nem pusztulnak el a rovarok. Vagy ismert módszer az is, hogy a röppályájukhoz állított s beüzemelt porszívó, vagy szobai ventilátor által elpusztíthatóak, viszont ezt hamar kiismerik és új röppályát jelölnek ki maguknak, tehát hatástalan marad a próbálkozásunk.

Sokféle darázscsapdát is készíthetünk házilag szinte fillérekbe kerül. Arra azonban ügyelni kell, mikor ezeket kihelyezzük, hogy a csapda  a benne lévő “csalétek”  erősségétől függően vonzza a darazsakat. Vagyis vigyázni kell arra, hogy a kihelyezett csapda ne vonzza még jobban oda őket.

Az sem mindegy persze, hogy hova helyezzük ki a csapdákat. Ha rossz helyre tesszük ki, akkor a körülötte legyeskedő, a csapda irányába repülő darazsak zavaróak lehetnek. Árnyékos helyre sem érdemes kitenni, hiszen ezek a rovarok  a napfényt szeretik.

Bizonyára láttak már műanyag flakonból készült, egyszerűen félbevágott, s majd fordítva összeillesztett, ragasztott, házilag készült rovarcsapdát. Nagyon könnyű elkészíteni, s sok darazsat el tudunk pusztítani vele. Az interneten rákeresve, részletes leírást kaphatunk, hogyan lehet ezeket elkészíteni.

Felmerül a kérdés, hogy mi legyen ezekbe a csalétek? Sokan a cukros vízre esküsznek. De a csalétek készülhet még állott sör, erjedt limonádé, némi rovar irtószer keverékéből is.

Tavasszal, nyár elején érdemes fehérjeforrást (pl: rothadó húst) csalinak használni, ősszel pedig inkább édesebbet. Ha a PET palack élénk színű, az jobban vonzza a darazsakat.

Érdemes e saját magunk nekifogni a darazsak irtásához?

A válasz egyértelműen az: hogy nem! Ha már nemcsak kószáló darazsakról van szó, hanem nagyobb fészekről, és rajzásról, már a darázscsapda sajnos édes kevés lesz. Ilyenkor lesz szükség arra, hogy feltétlen rendeljen darázsirtást szakembertől. Ők azok akik a darazsak irtásához rendelkeznek kellő tapasztalattal és hatékony darázsirtó szerekkel! Az irtást különböző technikákkal végzik, ezért az minden esetben hatásos és azonnal megszünteti ezt a problémát.