A darazsakat kell írtani, nem a méheket! – Merj segítségért fordulni!

Még javában tombol a nyár, így még mindig sokan fordulnak azért segítségért, mert ezek a rovarok megbonyolítják az életüket. Sok ember szimplán csak irtózik tőlük, viszont sokaknak az élete is múlhat a találkozáson. Tehát ebben a nyári időszakban különösen sok problémát okoznak. Minden apró helyen megtalálhatóak, hiszen ténylegesen bárhol képesek maguknak otthont építeni. Viszont azért megfigyelések alapján azt is meglehet állapítani, hogy hiába szeretik azt, ha nem zavarják őket, mégis vonzódnak a medencék közvetlen környezetéért és a kertekért. Ebben a cikkben ismét szeretnénk kisebb érdekességet elhozni Neked.

Képesek átrágni a plafont!

Egyik ügyfelem tavaly azzal riasztott engem, hogy a darazsak már átrágták a plafont és már a lyukon folyamatosan lepik el a helyiséget.  Ez kimondottan nem tekinthető csodás eseménynek. Ugyanis ilyen esetek akkor szoktak megtörténni, ha a tetőtéri helyiség már számukra kicsinyek bizonyult. Így próbálkoztak azzal, hogy az életkörzetüket megnöveljék. Természetesen ügyfelem azonnal becsukta az ajtót, hogy zárt maradjon a szoba és onnét már tovább ne menekülhessenek. Majd ahogy megérkeztem természetesen a padláson maradt fészekkel kellett kezdeni az eltávolítást. Viszont el kell, hogy mondjam természetesen nyugalmat adva távoztam a családtól.

Nagyobb darázsinvázió

Több bejegyzésben is említettem már tavasszal is, hogy a viszonylag rövid, kemény tél nem kedvezett arra, hogy ezek a rovarok száma esetlegesen csökkenjen. Ugyanis a telet kimondottan csak a darázsanyának szabadna túlélnie, tehát ahogy a köznyelv ismeri a királynő. A dolgozó  népe mindegy szálig elszoktak pusztulni. Viszont az elmúlt évek alapján megfigyelhető az, hogy enyhe a tél és gyakorta a jól elrejtőzködő munkás példány is épségben bújik elő a menedékről tavasszal. Emellett viszont azt is el kell ismerni, hogy több a királynő. S ebből már folytonosan számítani lehet arra is, minél több a királynő, annál több a dolgozó is. Emiatt aki most nyár végéhez érve kapott észbe, hogy szeretné megakadályozni elterjedésüket, mondhatni elkésett. Azt már ősz idején, ahogy elbújtak el kell kezdeni, vagy még tavasszal azelőtt, hogy előbújnának.

Hova bújnak?

A darazsak rendkívül kedvelik a régi házakat, amelyeket még öreganyáink építettek, tehát amelyek sárból tapasztott mennyezettel vannak ellátva. Ez számukra azért vonzó annyira, mert a sárréteg között van egy légüres tér. S ez a légüres tér a darázs számára rendkívül ideálisnak mondható. S ahogy fentebb említettem, ahogy a darázscsalád szépen növekszik, a fészkük is úgy növekszik és ha már túl nőtték magukat, természetesen próbálnak nagyobb környezet után nézni. S sajnos el kell ismerni azt, hogyha a tetőteret szemelték ki magukba, csak idők kérdése az, hogy mikor fognak a lakótérbe is bejutni. Épp ezért is fontos az, amelyet én is sokszor kihangsúlyozok, hogy időben elkezd az írtásukat, illetve időben szakember segítségét merd kérni.

Jaj! Nagyon sokan vannak!

Sokan nyáron szinte észre sem veszik azt, hogy mégis mennyien vannak. Lehet eljárnak nap, mint nap mellettük, lehet lát néha néhányat, de nem kapja fel a fejét a létszámukra. Egészen általában augusztus végéig, szeptember elejéig. Ugyanis ebben az időszakban érik el a létszámuk maximumát. Ez nem véletlen, hiszen rengeteg gyümölcs ebben a két hónapban éri el a magas cukortartalmát, ami számukra szinten hatalmas lakoma. Hazánkban a fekete-sárga potrohú, nagy kolóniákban élő francia és a német darázs jelenleg a legelterjedtebb, de előfordul lódarázs is.

Mennyi idő egy befogás?

Hát ezt rendkívül sokan szokták megkérdezni, viszont nagyon nehéz pontos választ adni. Hiszen a 10 perctől akár a hosszú, kemény órákat is igénybe vehet a folyamat. Ez mindenképp függ attól, hogy hol találhatóak meg, hogyan tudjuk megközelíteni és attól is, ami szempontunkból a legfontosabb mennyire népes a kolóniájuk. Szerintem ez rendkívül egyértelmű, hogy egy kis kaptárnyi családot nem ugyanannyi idő befogni, mint az egész padlást behálózó élőközösséget.

Lódarazsak a kórház udvarán

A média nemrégiben írt arról, hogy hazánk egyik városában a kórház udvarán álló körtefát szemelték ki maguknak ezek a rovarok. Ugyanis erre a fára építették fel fészküket, amelyet tűzöltóknak kellett eltávolítani a rémült gyógyulni akarók örömére. A tűzoltóság az eset kapcsán annyit közölt, hogy a méhbefogás, darázsirtás ugyan nem az ő feladatuk, de bizonyos esetekben a rovarírtócégek is kérhetik a segítségüket, ha azonnali beavatkozás szükséges. Általában akkor kell hozzájuk fordulni segítségért, ha olyan helyen található, amelyet nehéz megközelíteni, vagy esetleg ténylegesen más is veszélyben van. Találkoztunk már olyan esettel amikor az utcai lámpabura alá költöztek be, ekkor az áramszolgáltatóval és a tűzoltósággal is együtt kellett dolgoznunk a sikeres probléma megoldásért.

Méhgyűjtőhöz méhész

Sokan összekeverik e két élőlényt. Pedig igencsak eltérőek tudnak lenni, ha figyelmesen vizsgáljuk meg őket. Darazsak ellen állíthatunk darázscsapdát, de ez megelőzésben segíthet csak, ellenük leginkább a darázsirtók azok, akik ténylegesen megtehetnek mindent amit elvárnál. A darazsak mellett a méhek is hozhatnak szívbajt az emberre. Ha a szakemberek méhrajt találnak, azt megpróbálják megmenteni. A méhek rendkívül jótékony és segítő állatok. Nekik köszönhetjük a nektárt, a virágbeporzást. Az irtásuktól minden jó érzésű ember elhatárolódik, befogásukhoz méhészt kell hívni, ez rendszerint alig több mint húsz perc, ráadásul nemcsak vegyszer nélkül történik, de teljesen veszélytelen az ott tartózkodókra nézve. Tehát, ha úgy érzed méhek vannak környékeden, nyugodtan szólj a méhésznek, aki sok esetben azonnal érkezik, hiszen számára ez különösen jó lehetőség. Kis érdekességként elmondom számodra azt, hogy ha a méhész elviszi a talált állatkákat, akkor ő általában egy hónapra karanténbe helyezi, amelyben megnézi őket. Mondhatnám úgy is, hogy egy hónapos vizsgálaton vesznek részt amely alatt megnézik ki az élet erős. Majd ezután ők is a méhészet kényelmét fogják élvezni.

50 ezer lódarázs egy házban – Nem viccelünk!

Egyik ismerősöm mesélte, hogy szomszédjába akkora fészket építettek a lódarazsak, hogy ha azt megvizsgálnánk egy személyautó belsejének negyedét is kitenné. S ez kimondottan nem azért felháborító, mert ők ott vannak, hanem azért, mert ezzel az ott élőkre és a teljes környezetre is veszélyforrást jelentenek. A lódarazsak rendkívül agresszívak tudnak lenni. Természetesen a sztori vége az lett, hogy a darázsirtó elpusztította  őket.

Összefoglaló

Ahogy a bejegyzésben olvashattad érdemes figyelni arra, hogy mi van a élőhelyeden, vagy akár közvetlen környezetében. Minél előbb ismered fel a rejtőzködő bajt, annál biztosabb az, hogy könnyebb lesz az elhárítása. Ne várd meg azt a szintet, amikor már tényleg élet-halál harcot fogsz a rovarokkal hívni. Merj szakemberhez fordulni, ha gondot tapasztalsz, hiszen ő tud igazi nyugalmat teremteni számodra.