Darazsak! Veszély les ránk nyáron?

Végre itt a nyár, a pihenés, a kikapcsolódás, szabadságok szünidők ideje. Nagyon várja ezt az időszakot mindenki, de a sok szép és kellemes dolog mellett bizony beszélnünk kell arról is, hogy esetleg veszélyes is lehet sőt akár tragikusan is végződhet egy-egy kirándulás is, vagy a kertben való tartózkodás. Itt most persze nem a balesetveszélyre gondolok,hanem mint ahogy a címben is írtam a darazsak támadásaira szeretném felhívni a figyelmet.

Ahogy tavasszal beköszönt a jó idő nem csak az emberek mozdulnak ki a házból és élvezik az egyre jobban melegedő tavaszi napokat, a napsütést. Hanem a különböző rovarok is előbújnak a téli szálláshelyükről is. Így van ez a darazsakkal is. Igazán félelmetes mikor egy ilyen nagy fekete darázs elzúg a fejünk felett. Ilyenkor az ember óhatatlanul is behúzza a nyakát és esetleg hessegetésbe is kezd a karjaival. Na ez az amit nem szabad tennünk!
Ha nem bántjuk őket, akkor valószínű, hogy ők sem fognak ránktámadni. Abban az esetben azonban ha a fészküket véletlenűl vagy épp akarattal megbolygatjuk akkor nem kerülhetjük el azt, hogy használják a fullánkjukat ellenünk.

Halálos is lehet?

Nem ijesztgetni szeretnék senkit, de sajnos a darazsak fullánkja azok számára akik esetleg allergiások vele szemben, bizony nagyon veszélyes lehet, egyes esetben halált is okozhat! Aki nem tudja, hogy van ilyen allergiája, jobb ha kerüli a velük való találkozást, de persze így kell tenniük azoknak is, akik már megtapasztalták mivel is jár egy mérgező fullánk, ha megszúr a darázs. Ezek a rovarok a méhekkel ellentétben, képesek arra, hogy a fullánkjukat a támadás után vissza tudják húzni, tehát nem pusztul el ha megszúr valakit, hanem újabb támadásba tudnak azonnal lendülni.

Egy ismerősömmel találkozva nemrég, azt mesélte el, hogy hogyan támadták meg őt is ezek a rovarok. Mivel mindig is kertes házban szerettek volna lakni, nagy öröm volt számukra, hogy a tél végén sikerült egy ilyen ingatlant megvenniük. Természetesen alaposan átnézték mielőtt megvették volna és minden rendbe volt vele, semmi darazsakra utaló jelet nem láttak, de nem is ilyen szemszögből vizsgálták át persze. Mikor aztán elkezdték átalakítani és felújítani, gyanús lett neki, hogy egyre több darazsat lát röpködni a tető körül. Ekkor felment a padlásra, és amit ott látott az nagyon megijesztette! Egy óriási darázsfészket talált, ahol csak úgy hemzsegtek a rovarok. Meg sem közelítette, de a darazsak ezt is már azonnal háborgatásnak vélték és támadásba lendültek. Szerencsére egyetlen darázscsípéssel megúszta, igaz ez is nagyon fájdalmas volt. Azonnal rákeresett a hozzájuk legközelebbi rovarirtással foglalkozó cégre, akiknek a szakembere hamar ki is ment és megfelelő védőöltözékben, szakszerüen elvégezte az irtást. A háziak most már biztonságban érezhették magukat az új otthonukban. Tehát érdenes mikor új ingatlant vásárolunk ebből a szempontból is átvizsgálni, hogy nehogy utólag érjen majd bennünket meglepetés!

Nagyon fontos hogy ha megszúr egy darázs figyeljük a tüneteket amelyek nemsokkal utána jelentkeznek. De mik is lehetnek ezek?
Normál esetben a darázscsípések után csak enyhe, viszkető duzzanat keletkezik általában. Ekkor elég legtöbbször az is, ha a tüneteket helyi kezeléssel, mint például vizes borogatással enyhítjük de próbálkozhatunk különböző krémekkel is, melyek szintén hűtik és csillapíthatják a csípés helyét.

Ha megszúr egy ilyen rovar bennünket, akkor lúgos méreganyagot juttat a bőrünkbe. Ebben az esetben jó ha így azt savas oldattal kezeljük, mint például, citromlével, vagy ecetes vízzel.
Ám először is mossuk le a bőrt alaposan langyos, szappanos vízzel valamint alkalmazhatunk rá antihisztamin, illetve lidokain tartalmú kenőcsöt is. De a jeges borogatást is tökéletes lehet ilyekor, hiszen az égő érzést csillapítani tudja.

A darázsméreg allergia tünetei egyeseknél enyhébbek is lehetnek s csak helyi panaszokkal jelentkeznek, de mint tudjuk vannak súlyosabb,sőt életveszélyes állapottal orvoshoz kerülő emberek is!
Aki azonban allergiás ezzel a csípéssel szemben már valószínű hogy egyetlen darázstámadás után is rosszul lesz, allergiás rohamot fog kapni!
Mire kell ilyenkor figyeln? Igazán aggodalomra adhat okot, ha mondjuk a csípést után szinte közvetlenül az egész testet elborító o bőrkiütések, bőrvörösség jelentkezik. Vagy az allergiás tünet jele lehet még, hogy a száj a szem vizenyősen beduzzad, és emellett fulladás lép fel! Ilyenkor nincs idő a kísérletezgetésekre, hogy mi lenne rá hatásos, hiszen minden perc száníthat, mert egy pillanat alatt meg is hallhat a darázscsípést elszenvedett személy. Tehát az első és legfontosabb teendő, hogy azonnal orvoshozl forduljunk, vagy máris hívjuk a mentőket.

A legsúlyosabb ilyenkor ami történhet, hogy szinte néhány perccel s csípés után máris kialakulhat az az életveszélyes reakció, az anafilaxia, melynek hatására a beteg állapota még gyorsabban romolni fog. Ilyenkor jelentkezik majd például szapora szívverés, vérnyomásesés, vagy zavartság látszata, sok esetben, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, és sokk is jelentkezhet Már ha csak az előző ijesztő dolgokat olvassuk a darazsakkal kapcsolatban is látjuk, hogy jó nagy ívben érdemes elkerülni és nem háborgatni ezeket a rovarokat. Például ha túrázni, kirándulni megyünk akkor inkább fehér vagy világos színű ruhát viseljünk és ne fújjuk be magunkat olyan különböző illatos parfümökkel dezodorokkal melyeket a darazsak már messziről megéreznek. Vonatkozik ez mégjobban a kisgyermekekre is, ne használjunk rajtuk se illatosított krémeket.

Mint ahogy már említettem ha darázs közelít hozzánk, vagy ránk szállna, bármilyen nehéz is próbáljunk nyugodtak maradni, de legfőképpen ne hadonásszunk, mert ezzel csak feldühítjük és biztos, hogy meg fog szúrni bennünket. Ha például a szabadban szeretnénk étkezni piknikezni, vagy csak a kertben elfogyasztani a reggelit vagy vacsorát legyünk nagyon óvatosak! Nézzük meg mindig, hogy nehogy egy darázs is rászálljon az ételünkre amit bekapunk, mert ha azt lenyelnénk vagy akár csak a szájüregünkbe kerülne az fulladást okozhat!

Élvezzük ki tehát a jó időt, a nyaralás alatt legyünk sokat kint a szabadban, de figyeljük a darázsfészkeket , hogy el tudjuk kerülni a támadásukat!
Remélem tudtam hasznos információkkal szolgálni a darazsakkal kapcsolatban. Ám ne feledjük, hívjunk irtással foglalkozó szakembert mindig abban az esetben, ha hozzánk is beköltöznének a darazsak, mert az életünk is függhet tőle ha magunk próbálkoznánk az írásukkal!