Darazsak szállták meg a gyümölcsöst! Van-e mód darázsirtásra a kertben?

Sokan a kiskertben, vagy nagyobb gyümölcsösben foglalkoznak különböző ízletes gyümölcsök, illetve szőlő termesztéssel. Mindegy hogy egy pici kert, vagy nagy terület ez, a darazsak sajnos mindig megjelennek, amikor éretté, zamatossá válnak ezek a gyümölcsök.  Már az illat is odavonzza őket, hiszen ilyenkor a fa alatt is találnak lehullott, túlérett szemeket, nem feltétlen kell a fán vagy a szőlőtőkén keresgélniük utána. Az első jó tanács tehát, amit máris adhatok, hogy minden nap érdemes az érés ideje alatt összeszedni ezeket a lehullt gyümölcsöket, ne kínáljunk terített asztalt a darazsak számára. A darázsinvázióra való felkészülés és a darázsirtás nem csak a lakókörnyezetünkben, hanem kint a kiskertben, szőlőben is mindenképp fontos feladat!

Hogyan károsítják a szőlőt a darazsak?

A probléma ott kezdődik, hogy épp akkor jelennek meg, amikor már lehetne a termést leszedni, szüretelni. Ezzel megnehezítik a munkát is, mert senki nem szeretne darázscsípést elszenvedni a szőlő szedése közben. Ismeretes, hogy ha úgy érzik, valaki veszélyezteti, megháborgatja őket, vagy a fészküket azonnal támadásba lendülnek az ember ellen! Ez pedig nagyon veszélyes! Hiszen ha több darázsszúrás ér valakit 10 fölötti, már akár halálos lehet akkor is, ha nem allergiás a darázsméreggel szemben! Mindenképp óvatosnak kell tehát lenni, szüretelés közben is, ezért jó, ha gondolunk előre arra, hogyan tudnánk távol tartani a darazsakat magunktól.

Mikor a darázs megkörnyékezi a szőlőt, biztos, hogy az már érésnek indult. Hogyan tud kárt tenni benne? Először is megrágja a szőlő héjat, majd az egész belsejét megeszi. Igaz ezeket a rovarokat ragadozó fajként ismerjük, ám időnként szükségük van az édes nedvekre is, ezért kerül általuk veszélybe a szőlőfürt, a szőlőszemek és akár az egész termés, ha odavonzza őket. A darazsak tehát igen komoly károkat tudnak okozni, elsősorban a német darázs, a francia darázs, és a padlásdarázs azok a fajok, amelyek a leggyakrabban felkeresik ezeket a helyeket. A tönkretett, visszamaradt üres héj aztán nagyon rossz, ecetes szagot áraszt, ami viszont a többi darazsat is odavonzza!

De rajtuk kívül, más rovar kártevők is „veszik az adást” például a legyek is, és együtt aztán megszállják a kertet, a gyümölcsös könyékét. De természetesen a méheket is odavonzza az édes gyümölcsök illata. Gyakran lehet látni például a fa alatt lévő szilvákon nyüzsögnek a méhek s a darazsak, sokszor maga a gyümölcs sem látszik ki alóluk. Az őszi időszakban ezért nem érdemes gyümölcsfák mellett, vagy szőlő környékén letelepedni, kint étkezni, mert ezzel azt kockáztatjuk, hogy könnyen darázscsípést szenvedhetünk!

Védekezzünk ellenük!

A legelső dolog, ha a védekezésről beszélünk, hogy ha látjuk, egyre többen vannak és kárt okoznak már a szőlőben a tömeges megjelenésükkel, keressük, meg hogy honnan jöhetnek, kutassuk fel a fészküket.

Legjobb, ha erre egy rovarirtással foglalkozó cég szakemberét kérjük fel, hiszen ő tud ebben a segítségünkre lenni, és a darázsirtással kapcsolatos feladatot is rábízhatjuk! Gyakran előfordul, hogy a darázsfészek nem is ott van, ahol gondoljuk, hanem épp a szomszédos ház, kert az ahol a fészket megépítették. Ekkor természetesen, a szomszédokkal is fel kell venni a kapcsolatot, hogy az irtás mielőbb megtörténhessen! Ráadásul lehet az illető nem is tud róla, hogy az ő portáján ilyen veszélyforrás létezik.

Szabad-e a szőlőt, gyümölcsöst érés alatt permetezni?

Erre azt tudom javasolni, hogy ebben az időszakban már ne permetezzük a növényeket semmivel, hanem egyéb más módszerekkel próbáljuk a darazsakat távol tartani. Ha már kiderült hol található a darazsak fészke, akkor csapdákat is kihelyezhetünk, hogy elpusztítsuk őket. Az interneten ma már sok helyen, lehet olvasni olyan csapdákról, amelyeknek a lényege, hogy a darazsat abba becsalogassuk, és onnan már többé ne tudjon kijönni. Ilyeneket egy egyszerű üres műanyag flakonból, ásványvizes palackból is lehet már házilag készíteni. Olyan folyadékkal kell feltölteni, aminek az édes illata belecsalogatja a rovart. Lehet az valami rostos ital, almalé, szőlőlé, vagy cukros víz, esetleg mézzel keverve, vannak, akik a sörre esküdnek, azt is cukorral feldúsítva. Ez környezetkímélő módszer is, hiszen nem valamiféle vegyszerrel kell elérni a kívánt hatást. Viszont könnyen csapdába ejtjük vele a darazsakat!

Kevésbé ismert módszer a darazsak elüldözésére olyan növények ültetése, amelyeket kimondottan utálnak ezek a rovarok. Léteznek ilyenek, amiket régebben a konyhakertekben is neveltek, vagy épp a pompás virágjuk, vagy annak illata miatt kedveltek az emberek. Ilyen például a kakukkfű, a fodormenta, a fehér üröm, és az eukaliptusz is. Jó tudni azt is, hogy az összes mentafajta, ami itthon kapható, vagy termeszthető, szintén taszítja a darazsakat, ezeket egyáltalán nem szeretik.

Tehát akinek lehetősége van rá, bátran ültessen a kiskertben, szőlőben, ilyen növényeket, hogy távol tartsa a gyümölcsöktől, hiszen ez is környezet és természetbarát módszernek mondható. Természetesen ezzel nem tudja senki teljes mértékben megakadályozni azt, hogy ne lakmározzanak nálunk, de ha már kevesebben vannak, akkor legalább elmondhatjuk, hogy a kártevésük is kisebb lesz. Manapság már sok helyen, lehet kapni, szaküzletekben, olyan növénytakaró hálót, amit igaz, elsősorban, a madarak „támadása” ellen szoktak használni, de egy ilyen háló a szőlőben is segítséget jelenthet, hogy megnehezítse a darazsak bejutását a szőlőfürtökhöz.

A leírtakból is látható, bizony a darazsak elszaporodása mennyi gondot tud okozni nyáron és ősszel azokban a kertekben, vagy mezőgazdasági területeken is, ahol gyümölcsöt vagy szőlőt termesztenek. Amennyiben egyedül próbálkozik valaki az irtással, nem valószínű, hogy ez teljes mértékben sikeres lesz. Hívjon inkább rovarirtó szakembert, aki tudja mi a teendő ilyen esetben, és el is végzi az irtást, hogy ne kelljen darázstámadástól tartani s rettegni!